Primarul Mihai Chirica a sunat în timpul ședinței Comisiei de Urbanism și a cerut introducerea pe ordinea de zi a unui PUZ al firmei lui Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava @ Este vorba despre Firma G&R Imobiliar Grup SRL, cea cu care Primăria Iași a făcut în 2019 scandalosul schimb de terenuri cunoscut sub numele de „Afacerea Eternitate” sau „Afacerea Cicoarei” @ Ședința Comisiei de Urbanism era pe final, dar PUZ-ul pentru care a intervenit Chirica nu a fost dezbătut @ Membrii comisiei au stabilit că este ilegală introducerea unui nou PUZ după aprobarea ordinii de zi @ Pare incredibil, dar la cererea lui Chirica s-a organizat pe loc o a doua ședință a Comisiei de Urbanism prin convocare verbală și fără ca membrii comisiei să aibă în față documentația @ Este un caz unic în istoria Iașului @ „Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva”, spune președintele Comisiei de Urbanism, Iulian Nicolau @ Chirica a forțat nota pentru ca PUZ-ul lui Niță să poată fi introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local @ Ieșenii și firmele care așteaptă ani de zile aprobarea unui PUZ nu au beneficiat de privilegiul intervenției directe a primarului @ 7IAȘI prezintă înregistrarea discuțiilor de la ședința Comisiei de Urbanism
Primarul Mihai Chirica a intervenit brutal în ședința Comisiei de Urbanism care a avut loc în cursul zilei de luni. A sunat pe telefonul fix din sala de ședințe și a solicitat funcționarilor care asigurau secretariatul Comisiei de Urbanism să introducă pe ordinea de zi un nou punct, anume un PUZ al cărui beneficiar este Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, Dan Niță. Însă, PUZ-ul firmei G&R Imobiliar Group SRL nu fusese inclus pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Urbanism, iar ședința ajunsese deja la final atunci când Mihai Chirica a făcut intervenția telefonică.
Ceea ce a urmat pare incredibil. Jurista Primăriei Iași care asigura secretariatul lucrărilor Comisiei de Urbanism, a invocat că la mijloc este vorba de o situație de urgență și că trebuie organizată pe loc o a doua ședință a Comisiei de Urbanism în care să fie dezbătut PUZ-ul pentru care a intervenit însăși Mihai Chirica.
Contactat de 7IAȘI, Iulian Nicolau, președintele Comisiei de Urbanism, a refuzat să facă comentarii legate de desfășurarea ședinței, însă întrebat fiind dacă a mai existat un astfel de precedent, acesta a spus: „Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva”.
Beneficiarul PUZ-ului, firma G&R Imobiliar Group SRL, este cea cu care Primăria Iași a făcut un schimb de terenuri absolut scandalos. Societatea a cedat aproximativ 1.500 metri pătrați de teren lângă Cimitirul Eternitatea și a primit de la Primărie 3.300 metri pătrați pe strada Cicoarei lângă Arcadia. Terenul oferit de firmă nu avea deschidere la drum, iar cel al Primăriei, de trei ori mai mare, are deschidere la strada Cicoarei și dispune de toate utilitățile. Afacerea a fost anchetată și de DNA care a dispus însă clasarea cauzei.
7IAȘI prezintă înregistrarea discuțiilor purtate la ședința Comisiei de Urbanism și redă în rândurile de mai jos stenogramele acestora.
Iulian Nicolau (președintele Comisiei de Urbanism – USR): Înainte de a închide ședința, avem o solicitare din partea domnului primar, pentru a include pe ordinea de zi proiectul de pe Cicoarei, dacă îl știți cel cu construirea blocului de locuințe. Noi am votat ordinea de zi fără suplimentări. Nu pot să fac altceva decât o propunere: 1 – să continuăm cu discutarea acestui proiect la solicitarea primarului municipiului Iași în ședința de astăzi sau să convoc o ședință de îndată. Sunteți de acord cu suplimentarea ordinii de zi cu solicitarea domnului primar în legătură cu proiectul de pe strada Cicoarei?
Mihai Gavril (PSD): Din punctul meu de vedere, suplimentarea ordinii de zi se poate cere înainte de votarea ordinii de zi, deși procedural suntem în afară. Nu am nimic împotrivă să discutăm asta, dar cred că într-o altă ședință
Iulian Nicolau: Vă propun altfel: sunteți de acord să convoc în următorul sfert de oră o nouă ședință de îndată? Declar închisă ședința care a avut ordinea de zi acceptată și convoc ședință de îndată pentru avizarea proiectului solicitat de domnul primar de pe Cicoarei, număr cadastral 165678, ca punct unic pe ordinea de zi începând din acest moment. Sunteți de acord?
Camelia Ciornia (PMP): Da, dar urcați proiectul pe grup ca să-l citim.
Silviu Apostol (PNL): Eu, Apostol, nu voi putea participa. Eu ies și intru în altă activitate, nu am cum. Îmi pare rău
Iulian Nicolau: O clipă! Voi verifica… Domnul Apostol, am ținut cont de ceea ce mi-ați cerut. Deci, absenți: domnul Timofciuc. Domnul Anastasiei, puteți participa sau nu? Câți sunt? Șase… Lipsește, domnul Timofciuc, domnul Apostol și domnul Laicu. OK, să încerc acum să văd dacă am primit mail-ul cu acest proiect ca să pot să-l urc. Dau cuvântul Direcției (Direcția de Urbanism – nr.) ca să prezinte motivația acestei solicitări pentru o ședință de îndată și acestei urgențe. Pentru că legea ne obligă când facem o ședință de îndată să motivăm urgențele. Să ne prezinte Direcția, pentru că ei sunt inițiatorii prin vocea domnului primar care este urgența ca să avizăm acest proiect
Jurist Primăria Iași: Urgența este dată de prevederile Legii… Ordonanței 57/2019 privind Codul Administrativ, care spune ca referatul de aprobare să nu fie mai vechi de 30 de zile la data emiterii până la aprobarea în Consiliul Local. În situația de față, noi avem referat de aprobare… trecut mult peste cele 30 de zile, mai exact din 17.01.2022
Urgență doar pentru pilele lui Chirica. Ieșenii așteaptă cu anii aprobarea unui PUZ
Pentru pilele lui Mihai Chirica, funcționarii din Primăria Iași își pun problema respectării termenelor legale. Nu la fel se întâmplă când vine vorba de ieșenii de rând ori de firmele fără intrare la Chirica.
În privința PUZ-urilor ieșenii așteaptă mai bine de un an de zile chiar dacă proiectul vizează o simplă casă. În privința proiectelor imobiliare ale unor firme, timpul de așteptare se întinde chiar pe durata a doi – trei ani.
De asemenea, Primăria Iași nu respectă termenele legale pentru eliberarea certificatelor de urbanism (15 zile) și a autorizațiilor de construire (30 zile).
Consilierii lui Chirica se eschivează
Doi dintre consilierii care susțin în mod tradițional propunerile primarului Chirica, nu au mai participat la cea de a doua ședință a Comisiei de Urbanism, care a fost organizată în formula mixtă: on line, dar și cu prezență fizică.
Camelia Ciornia, consilier PMP, nu a mai participat la cea de a doua ședință, invocând că nu putea vota fără a fi în cunoștință de cauză cu privire la conținutul proiectului.
„Nu a fost pe ordinea de zi, ci a fost introdus ulterior, dar nu știu de ce. Am aprobat ordinea de zi care a fost transmisă. La a doua ședință nu am mai participat pentru că nu am avut convocator”, a spus Camelia Ciornia, consilier PMP.
Pe de altă parte, consilierul PNL Silviu Apostol a ieșit din ședința la care participa on line invocând că este implicat în alte activități.
„Nu am luat parte la a doua comisie pentru că am fost nevoit să plec. Știu că s-a mai ținut o comisie ad-hoc și am spus că nu pot participa. Acest proiect a mai fost pe ordinea de zi. Am înțeles că au convenit cu unele condiții mai acceptabile, cum ar fi cele de la regimul de înălțime, de la 12 la 8 etaje, etc. Dar nu cunosc alte detalii”, a spus Silviu Apostol, consilier local PNL.
Consilierul PSD Mihai Gavril s-a repliat însă și a votat în favoarea proiectului introdus la solicitarea expresă a primarului Mihai Chirica.
Chirica nu a intervenit pentru școli și grădinițe, dar face lobby pentru firma lui Niță
Consilierul USR Răzvan Timofciuc a intervenit on line la cea de a doua ședință convocată la solicitarea lui Chirica. Timofciuc a comentat pentru 7IAȘI intervenția lui Chirica și spune că primarul nu a făcut niciodată lobby la Comisia de Urbanism pentru proiectele municipalității, dar a intervenit pentru un proiect privat al unui investitor cu legături de familie la vârful PNL.
„Fac apel la domnul Chirica să manifeste aceeași implicare pentru toate documentațiile de urbanism ale sutelor de cetățeni care așteaptă luni de zile pentru emiterea unui banal ertificate de urbanism sau ani de zile pentru aprobarea unui PUZ pentru construirea unei case. Nu îmi amintesc să fi fost vreun proiect de interes public, cum ar fi construirea de creșe, grădinițe sau investiții în infrastructură pentru îmbunătățirea traficului pentru care dumnealui și colegii domniei sale din CL să se zbată atât”, a declarat Timofciuc.
Cel mai mare tun imobiliar al cuplului Chirica – Alexe
În primăvara acestui an, procurorul DNA Andreea Nica a clasat dosarul în care era cercetată Afacerea Eternitate. Dosarul deschis de DNA privea schimbul de terenuri făcut în 2019 de Primăria Iași și firma G&R Imobiliar Group SRL. Municipalitatea a cedat 3.300 metri pătrați în Cicoarei, lângă Spitalul Arcadia, primind în schimb un teren de aproximativ 1.300 metri pătrați pe strada Eternitate. Prețul la care au fost evaluate cele două terenuri tranzacționate a fost de 220.000 euro. Însă, terenul oferit de firma G&R Imobiliar Group SRL fusese cumpărat cu mai puțin de 100.000 de euro și avea o cale de acces de doar un metru lățime, iar cel pus la dispoziție de primărie se află într-o zonă cu potențial imobiliar. De altfel, la scurt timp după parafarea schimbului de terenuri, în firmă a intrat Bogdan Niță, fiul primarului PNL din Miroslava, Dan Niță. Ulterior pe suprafața de teren a fost aprobat un PUZ care prevede construirea unui bloc cu 12 etaje.
Deși pentru aprobarea schimbului de terenuri Primăria Iași a invocat necesitatea extinderii Cimitirului Eternitatea, în contextul creșterii numărului de decese, vreme de trei ani de zile nu a făcut nimic cu terenul primit la schimb. Nici măcar nu a demolat clădirile care erau amplasate pe teren și care se aflau într-un stadiu avansat de degradare.
Schimbul de terenuri a fost documentul care a consfințit trecerea lui Mihai Chirica la PNL, cu un an înainte de alegeri. Tot în aceeași perioadă, șeful PNL de la acea vreme, Costel Alexe a fost filmat în timp ce petrecea la un restaurant din centru cu patronii G&R Imobiliar Group SRL.
Tudor LEAHU