Să ne pese de sănătatea copiiilor, de poluare, de educația lor? @ Nu! La Iași, la Direcția de Urbanism a primăriei se discută despre autorizarea unui bloc cu 5 etaje, pe Aleea Decebal, în spatele creșei situate vis a vis de Liceul Dimitrie Cantemir @ „Dezvoltatorul” care vrea să facă acest lucru este firma SC In Front Associates SRL, aceiași care deține restaurantul Cinema Bistro de pe strada Lăpușneanu @ Agenția de Protecție a Mediului a arătat deja că viitoarea construcție are un impact negativ asupra vieții cetățenilor din jur @ „Deocamdată, suntem în fața elaborării unei documentații de urbanism. Nu vă pot spune în acest moment dacă se va emite autorizație de construire”, a spus Alexandru Mustiață, arhitectul șef al municipiului Iași
Dacă credeam că tupeul Mafiei Imobiliare a atins maximul de tupeu atunci când, cu complicitatea primăriei, a trecut la constriuirea unor blocuri în parcuri, recent am aflat că se poate și mai rău decât atât. Astfel, în prezent, la Direcția de Urbanism a primăriei se discută autorizarea unui bloc de locuințe, în curtea unei grădinițe și a unei creșe. „Dezvoltator”, adică firma care vrea să ridice clădirea cu 5 etaje, este SC In Front Associates SRL din județul Vaslui și a cerut deja primăriei să analizeze spre aprobare Planul Urbanistic Zonal pentru „Construire imobil de tip mixt used (locuințe colective, apart hotel, servicii, birouri)”, pe strada Decebal nr. 17. Terenul pe care ar urma să se construiască clădirea are o suprafață de 441 mp și a fost smuls din curtea grădiniței după ce a făcut obiectul unui proces de retrocedare în urmă cu câțiva ani. De altfel, acest teren se află chiar în spatele Direcției Creșe, instituția cu sediul în cartierul Cantemir vis a vis de liceu. În clădirea în care are sediul Direcția Creșe funcționează de asemenea o creșă și o grădiniță. Terenul pe care ar urma să se construiască acest bloc a făcut parte din curtea creșei și a grădiniței dar a fost retrocedat în urmă cu câțiva ani.
Vecinii chemați la primărie
Locatarii blocurilor X5, X6, X7 și X8 au fost chemați săptămâna trecută la primărie să-și exprime punctul de vedere în legătură cu intenția de construire a acestui bloc, convocarea făcându-se în cadrul procedurii privind dezbaterea publică pentru acest PUZ. Vecinii prezenți la primărie și-au exprimat dezacordul față de construirea acestui bloc. De altfel, oamenii au depus și în scris, la primărie, o serie de obiecțiuni legate de acest proiect. „Considerăm că vecinătătatea viitoarei construcții cu două unități de învățământ, cu imobile de locuințe colective, dar și accesibilitatea amplasamentului și impactul important asupra traficului ar fi trebuit să determine autoritatea publică să aprecieze că viitoarea investiție nu este oportună. Nu se respectă mai multe prevederi legale privind înălțimea, viitoarea clădire fiind cu două etaje mai înaltă decât cea cu care se învecinează, nu se asigură o zonă de protecție sanitără de minim 15 m etc”, au arătat locatarii.
De asemenea, ieșenii prezenți la dezbatere au spus că unele date din PUZ nu sunt reale. Astfel, în documentație se spune că accesul la acest bloc se face printr-o alee de 5 metri, pe când în realitate aceasta are o lățime de numai 2,5 metri.
Autorizația nu a fost încă emisă
Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, arhitectul șef al municipiului Iași, Alexandru Mustiață, a arătat că respectiva investiție se află încă în faza dezbaterii publice și elaborării documentației de urbanism nefiind emisă încă autorizația de construire.
„Suntem la nivel de elaborare a documentației de urbanism. Cetățenii care au fost prezenți au reclamat doar partea edilitară, arătând că pe terenul trec niște rețele de utilități”, a susținut Alexandru Mustiață.
APM vorbește de înghesuială și poluare
Potrivit reglementărilor legale, firma care vrea să construiască acest bloc a solicitat și un aviz de la Agenția de Protecție a Mediului (APM). Această instituție nu este prea încântată de construirea acestui bloc. APM a emis un document denumit „Etapă de încadrare” în care descrie efectele negative pe care le poate avea asupra zonei construirea acestui bloc.
„Proiectul de plan prevede realizarea unor lucrări de construcție de amploare relativ mare, într-un spațiu restrâns și cu vecinătăți receptori sensibili (așezări umane, loc de joacă pentru copii – incinta Grădiniței). Proiectul este riveran unor drumuri relativ intens circulate, prezentând o acumulare de surse de emisie ce pot accentua caracterul cumulativ al concentrațiilor emisiilor de poluanți în atmosferă. Calitatea aerului din zonă va fi influențată de realizarea proiectului de investitie aparținând SC In Front Associates SRL precum și de exploatarea funcțiunii rezidențiale”, a arătat Agenția de Protecție a Mediului.
În plus, Agenția arată că terenul pe care se intenționeză construirea blocului se află lângă stația de monitorizare a calității aerului din Cantemir, iar acest lucru va afecta măsurătorile.
Constantin MAZILU