TORȚIONARUL VIȘINESCU, DINCOLO DE LEGE! Parchetul militar spune că faptele s-au prescris

Parchetul militar îşi declină competența în dosarul fostului comandat al închisorii comuniste de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, la adresa căruia a fost depusă recent o plângere penală de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER).

 

Potrivit şefului Parchetelor Militare, procurorul militar Ion Vasilache, citat de gandul.info, din 2007, competența pentru anchetarea acestor infracțiuni a fost mutată la Parchetul General, instituție condusă acum de Tiberiu Niţu. Mai mult, şeful Parchetelor Militare spune că infracțiunile torționarilor s-ar fi prescris. „Este necesar să se analizeze dacă termenul de prescripție s-a împlinit. Dacă faptele au fost comise în 56 termenul de prescripție probabil s-a împlinit după 15 ani”, declara Vasilache pentru pentru The Economist. El este contrazis însă de o lege din 2012, potrivit căreia genocidul şi omorul deosebit de grav nu se prescriu.

IICCMER a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București începerea urmării penale împotriva fostului torționar, Alexandru Vișinescu, pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav. Potrivit IICCMER, au fost identificate o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care colonelul, acum în vârstă de 88  de ani, a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat (1956–1963) deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție „de exterminare” prin raportare la condițiile inumane în care aceștia erau ținuți, care a şi provocat moartea unora dintre ei.

Potrivit juriștilor IICCMER, chiar dacă anchetatorii nu vor ține cont de legea din 2012, potrivit căreia omorul deosebit de grav nu se prescrie, faptele sale tot nu au atins termenul în care o anchetă şi o judecare ar fi inutile. „Aşadar, termenul de prescripţie specială pentru infracţiunea de omor deosebit de grav săvârşită de maiorul Alexandru Vişinescu şi care face obiectul prezentului denunţ nu s-a împlinit încă, nici în varianta actuală de 30 de ani (conform art. 124 Cod Penal) şi nici în varianta anterioară modificării Codului penal prin Legea nr. 63/2012, adică de 22 de ani şi 6 luni”, explică IICCMER.

 

(Sursa: Yahoo!News)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here