TORT CU CREMĂ DE LĂMÂIE. Doamne, cât de bun poate să fie! Dacă vrei un tort deosebit de fin și bun, încearcă-l….

Pentru blat
6 ouă mari
O cană mică (de 150 ml) zahăr
un plic zahăr vanilat
3 linguri ulei
3 linguri apă
8 linguri pline făină
2 linguri amidon alimentar
un vârf cuţit sare
Crema – vă recomand aveţi şi mascarpone şi frişcă de calitat.
500 gr mascarpone
4 ouă de casă
8 linguri zahăr (puneţi 10 dacă va place mai dulce)
80 ml zeamă lămâie
400 ml frişcă lichidă
Sirop
250 ml apă
2 linguri zahăr
coajă rasă şi zeamă de la o lămâie
MOD DE PREPARARE REŢETA Tort cu cremă de lămâie:
Blat
Separă albuşurile de gălbenuşuri
Gălbenuşurile amestecă-le cu apă şi uleiul şi cu un tel omogenizează amestecând energic.
Albuşurile mixează-le spumă cu un praf de sare.
Adaugă treptat zahărul şi nu te opri până nu-s diluate complet cristalele de zahăr. (aprox. 10 minute).
Pune gălbenuşurile peste albuşuri, făină cernută împreună cu amidonul şi omogenizează amestecând uşor, de jos în sus, încercând scoţi cât mai puţin aerul din albuşuri.
Toarnă compoziţia într-o formă de tort înalta cu diametrul de 20 cm. Mişcă uşor se aşeze drept.
Introdu vasul în cuptorul preîncălzit şi coace blatul la foc micpentru 35-40 minute ( testul cu scobitoarea)
Lasă la răcit
Crema.
Pune ouăle într-un vas metalic, înalt (sau într-o crăticioara, dar fie înalta) împreună cu zahărul.
Pregăteşte un vas cu apă şi introdu în el vasul cu oouale. La foc mic mixează ouăle pe baie de abur până îşi dublează volumul şi zahărul e topit.
Adaugă zeamă de lămâie treptat şi mai mixează 2 minute. Trebuie obţii o compoziţie extrem de spumoasă.
Răceşte-o bine!
Mixează mascarpone uşor adăugând treptat amestecul de ouă. Compoziţia va avea consistentă smântânii.
Mixează frişcă cu o lingură de zahăr. Când a început se lege adaugă în 3 etape mascarpone şi mixează continuu până ajungi la o consistentă fermă a cremei.
Da la rece pentru 20 minute.
Sirop
Pune la fiert apă cu zahărul şi coajă de lămâie.
Lasă dea câteva clocote, opreşte focul şi adaugă zeamă de lămâie.
Strecoară siropul.
Asamblare
Taie blatul în 3 felii.
Aşează pe un platou prima felie, însiropează bine, întinde 4-5 linguri crema, aşează a două felie, însiropează şi întinde crema, aşează a treia felie şi însiropează.
Îmbracă tortul în crema rămasă şi da-l la rece pentru câteva ore.

 

Sursa www.bucataras.ro

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here