Ministerul Afacerilor Interne a publicat setul de măsuri care urmează să fie adoptate de la 15 mai, o dată cu intrarea în vigoare a stării de alertă.
Starea de alertă poate fi instituită la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Măsurile care îţi restricţionează drepturile fundamentale pot fi luate doar prin legi organice, adoptate de Parlament. Toate ordonanţele militare îşi încetează aplicabilitatea după 15 mai.
Află ce înseamnă starea de alertă, cine ia deciziile şi vezi dacă îţi pot fi afectate drepturile fundamentale aici.
Starea de alertă poate fi instituită doar în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, cum este şi epidemia de coronavirus. Pentru asta, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă propune iar prim-ministrul îşi dă acordul.
În ce condiţii vei putea merge la dentist din 15 mai
Dacă ţi-ai plănuit o vizită la medic stomatolog, află că aceasta trebuie să se facă după câteva reguli. În primul rând, te vei putea programa doar telefonic sau online. Dacă vrei să obţii o programare, fii pregătit să răspunzi la câteva întrebări legate de starea ta de sănătate. Cel care va gestiona programarea trebuie să afle de la tine dacă ai simptome de răceală, dacă membrii familiei tale au aceste simptome sau dacă tu te simţi sănătos. O dată ce ai ajuns în sediul cabinetului, nu vei mai avea acces la dozatorul de apa sau la aparatul de cafea. De cealaltă parte, cabinetul stomatologic trebuie să dezinfecteze toate suprafeţele după fiecare pacient iar medicul va trebui să îşi schimbe masca şi mănuşile dar şi să îşi dezinfecteze viziera.
Cum se va desfăşura activitatea în spitalele non-COVID după 15 mai? Ce reguli trebuie să respecte medicii şi pacienţii
În acordarea asistenţei medicale de specialitate pacienţilor care se prezintă la spitale se va încerca, pe cât posibil, evitarea internării şi efectuarea tratamentului medical la domiciliu/ambulatoriu.
Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în România, toţi pacienţii care se internează trebuie consideraţi ca fiind potenţial infectaţi, motiv pentru care este obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecţiei la toate procedurile medicale efectuate.
La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor şi în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2.
Pacienţii suspecţi (care poartă obligatoriu mască) vor fi preluaţi de la triaj si conduşi în zona tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat faţă de restul bolnavilor.
Dacă numărul pacienţilor nu permite internarea lor singuri în salon, aceştia pot fi internaţi câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distanţe de minim 2 metri între aceştia.
Reguli speciale pentru venirea elevilor la orele de pregătire pentru examenele finale
Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi şi va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puţin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor. La activităţile de pregătire este interzisă participarea elevilor şi a personalului didactic sau auxiliar care suferă de afecţiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecţiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
INSP propune evitarea sărutării icoanelor, iar slujbele să fie oficiate doar în aer liber
INSP propune, în draftul de recomandări referitoare la reluarea activităţii de către lăcaşurile de cult, să fie evitată sărutarea obiectelor sacre de cult, iar slujbele să fie oficiale în aer liber, iar dacă intră în biserici, oamenii trebuie să păstreze o distanţă de opt metri unii faţă de alţii.
Lucrezi în spaţii de tip open-space? Iată ce trebuie să faci după 15 mai
Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat regulile care urmează să fie adoptate după 15 mai în cazul persoanelor care lucrează în spaţii de tip open-space.
Modul în care vei călători după 15 mai. Recomandări pentru transportatori şi hoteluri
Institutul Naţional de Sănătate Publică a formulat pentru dezbatere publică recomandările pentru activitatea transportului public de pasageri şi funcţionarea hotelurilor în perioada stării de alertă. Companiile de transport public care duc călători pe raza oaşelor, a ţării sau au curse internaţionale vor marca cu verde locurile permise pentru transportul pasagerilor. Aceiaşi recomandare urmează a fi respectată dacă călătoreşti cu trenul, dar şi în metrou. Vagoanele de tip cuşetă sau de dormit vor transporta câte un singur călător. Accesul în staţiile de metrou va fi controlat, astfel că pe peronul de aşteptare să păstrezi distanţa de 1 metru.