Tinerii care fac business din jocurile de evadare

Evadarea dintr-o cameră pe baza rezolvării unui puzzle, format din indicii ce se află la vedere sau nu, reprezintă o modalitate de petrecere a timpului liber tot mai îndrăgită de români. Câțiva tineri din București au identificat acest potențial, astfel că din jucători au devenit dezvoltatori. Rezultatul? Se arată a fi unul promiţător, dar mai ales profitabil.

Tinerii antreprenori din România nu duc lipsă de imaginaţie, iar acest lucru se explică prin afacerile de nişă care sunt demarate în ţara noastră. Un exemplu sunt jocurile de evadare. Pe scurt, jocul constă în a încuia un grup de persoane într-o cameră, aceştia având la dispoziţie aproximativ o oră pentru a construi un puzzle pe baza indicilor găsite. În final, grupul trebuie să găsească o cheie cu care să poată descuia uşa din interior. Pare simplu, dar nu este aşa, având în vedere că jocul nu are nimic de-a face cu norocul, ci cu spiritul de observaţie, logica şi intuiţia. O astfel de distracţie porneşte de la un tarif de 40 de lei pentru o persoană.

 

Au lăsat joburile pentru jocuri

Iulian Mălureanu este un tânăr în vârstă de 32 de ani care a început să cocheteze cu antreprenoriatul  din 2010. În acel an, a demarat o mică afacere cu decoraţiuni de interior. Însă, cel mai mult este încântat de afacerea sa cu jocurile de tip puzzle. În mai 2014, Iulian a pornit afacerea Chambers prin inaugurarea primei camere cu indicii, ce poartă numele Davewriter. A investit 7.000 de euro şi multe ore de muncă. Investiţiile au continuat cu deschiderea celei de-a doua  camere, reamenajarea recepţiei şi îmbunătăţirile constante ale primei camere de joc. În total, în 2014, cheltuielile antreprenorului s-au ridicat la 18.000 de euro.

 

„Cheltuielile ar fi fost mult mai mari dacă aş fi externalizat diverse lucrări. O mare parte din Chambers este construită de mâna mea, de la logo până la diverse piese neconvenţionale de mobilier“, povesteşte tânărul.

Antreprenorul din Focşani, dar care este stabilit în Bucureşti, vrea să finalizeze până la sfârşitul acestui an încă trei camere de joc. În prezent, Iulian Mălureanu are un sediu pe Calea Plevnei, dar intenţionează să mai deschidă încă un centru. Investiţiile din acest an le estimează la 30.000- 40.000 de euro. În acelaşi timp, tânărul este în discuţii cu unii investitori şi concurenţi, pentru eventuale asocieri. Cât de atrăgător este noul business? Răspunsul poate fi găsit aici: Iulian a renunţat la jobul său de programator. pe care îl avea de 11 ani.

 

În cele 7 luni de activitate din 2014, pe la Chambers au trecut circa 1.000 de persoane, care au contribuit la o cifră de afaceri de 10.000 de euro. Însă, antreprenorul susţine că a încheiat anul cu pierderi de câteva mii de euro, iar în 2015 nu se aşteaptă la profit. În ceea ce priveşte piaţa jocurilor de evadare, Iulian a făcut o  cercetare din care reiese că în Bucureşti sunt deja 20 de firme deschise, ce deţin peste 30 de camere de joc. În toată România, sunt circa 35 de escape-uri, fiecare cu una sau mai multe camere de joc, pe lângă cele din București mai fiind deschise camere în Cluj-Napoca, Oradea, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Braşov. Omul de afaceri estimează că valoarea pieţei din 2015, pentru Bucureşti, ajunge undeva la 600.000 – 700.000 de euro. „Anul acesta va avea loc o filtrare a camerelor de escape, deoarece jucătorii veterani încep să-şi dea seama care sunt camerele unde merită să ajungi şi care nu, iar recomandările lor vor duce la această triere“, crede Mălureanu.

Un alt exemplu este Andrei Cornea, 36 de ani, care a demarat în urmă cu trei luni un business bazat pe jocurile de tip puzzle. După ce a lucrat în corporaţii precum Vodafone sau UPC, în calitate de Director în departamentul de Customer Operations, Andrei a renunţat la jobului lui. În 2014, a inaugurat, sub denumirea Mystery Rooms Escape, patru camere denumite: Călătoria, Moştenirea, Enigma şi Copilăria. Tarifele pornesc de la 40 de lei pentru o persoană.

 

Trei tineri mizează pe evadarea din închisoare

Vlad Dumitrescu, instructor de diving, Dan Ioniţă, trainer Ascendis şi Gabi Nistor, manager al unui bar, lucrează în domenii total diferite, dar un singur lucru îi leagă: pasiunea pentru jocurile de evadare. Aceştia au testat aceste activităţi în străinătate şi atunci s-au gândit să construiască propriile jocuri, nu doar să rezolve altele. Astfel, cei trei tineri au creat Smart Escape. De aproximativ o lună au inaugurat primul joc (The Cell- Puşcăria), iar de câteva zile au dat drumul celui de-al doilea joc (The Bureau – Sediul Securităţii). În acest an, cei trei antreprenori vor mai deschide încă un joc şi se aşteaptă să ajungă la o investiţie de 30.000 de euro.

 

„«The Cell» este o închisoare la scară reală, unde participanţii simt pe pielea lor ce înseamnă să fii încarcerat. Prizonierii sunt închişi în celule şi încătuşați, iar cu un bun spirit de echipă, cu intuiţie şi cu multă imaginaţie, aceştia au şansa de a evada în 60 de minute. Cel de-al doilea joc, «The Bureau»,  ascunde camere secrete şi mistere din vremea comunismului, aici scopul final al participanțiilor fiind deschiderea unui seif,“ ne-au mai spus cei trei. În ceea ce priveşte tarifele, acestea pornesc de la 40 de lei , dar variază în funcţie de zi, de oră sau de numărul de persoane.
În viziunea antreprenorilor, această piaţă are potenţial de creştere, având în vedere că reprezintă o variantă ieftină şi distractivă pentru teambuilding-urile organizate de corporaţii.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here