Primăria Timișoara a refăcut în ultimii doi ani și jumătate trei cinematografe emblematice ale orașului care au intrat în circuitul de spectacole. La Iași, Primăria este incapabilă să reabiliteze fostele cinematografe Republica și Tineretului. La Victoria sala de spectacole a fost dată în folosință dar la clădire încă se lucrează. La fostul Cinema Tineretului, unde ar trebui să apară un spațiu de spectacole și expoziții, procedura de atribuire a contractului a fost blocată de CNSC pentru nereguli la licitație. În urmă cu patru ani de zile, primarul Mihai Chirica prezenta în fața presei machete ale celor două cinematografe de pe strada Lăpușneanu pe care promitea să le reabiliteze. Nu a făcut nimic, le-a schimbat doar numele: Tineretului a fost rebotezat Bragadiru și Cinematograful Republica a fost denumit Trianon.
Primăria Iași a intrat în urmă cu mai mulți ani în posesia cinematografelor Tineretului, Victoria, Republicii (redenumit Trianon) și Dacia. De atunci, municipalitatea condusă de primarul Mihai Chirica a ieșit public și a prezentat mai multe machete legate de reabilitarea acestor clădiri și transformarea lor în săli de spectacole și expoziții. Cele patru clădiri au fost date în administrare Ateneului Național din Iași, instituție subordonată primăriei. Clădirile de pe strada Lăpușneanu sunt și acum acoperite cu mesh-uri, iar lucrurile nu se vor schimba prea curând.
Cinema Tineretului, ani buni pentru realizarea documentațiilor
La cinematograful Tineretului, proiectul bate pasul pe loc. Primăria și Ateneul susțin că intenționează să transforme clădirea defunctului cinematograf Tineretului astfel încât să revină la vechea arhitectură istorică din perioada interbelică, când pe același amplasament a funcționat o berărie, Coloseul Bragadiru. Noua clădire ar urma să găzduiască săli de spectacole și concerte, dar și spații de expoziții. Ateneului i-a luat însă patru ani până să demareze licitația de lucrări, investiție care pentru moment e blocată.
„Pentru Cinematograful Tineretului s-a realizat documentația tehnico-economică (faza D.A.L.I. în anul 2021, printr-un proiect depus de Ateneul Național din lași la lnstitutul Național al Patrimoniului și care a primit fonduri nerambursabile de la acesta, în valoare de 111.205,50 lei) și faza PTh, DE, DTAC, prin fondurile alocate de municipiul lași ( în valoare de 321.300 lei). În anul 2023 s-au realizat toate studiile și cercetările pe care un astfel de proiect le implică, conform legislației în vigoare și s-au obținut toate avizele necesare începerii lucrărilor”, susțin oficialii Primăriei municipiului Iași.
Proiect întors de CNSC. Nereguli descoperite la licitație
Aceștia arată că la începutul anului 2024 a fost obținută autorizatia de construire nr. 22/17.01.2024, valoarea lucrărilor fiind de 16.136.275,80 lei. Durata de execuție este de 36 de luni de la data începerii efective a lucrărilor. Primăria susține că procedura de achiziție a lucrărilor este în derulare, sumele necesare regăsindu-se în bugetul Ateneului Național din lași. Doar că proiectul derulat de Ateneu a fost oprit de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) pentru mai multe nereguli. Ateneul atribuise inițial contractul firmei Grup Construcții Est SA, însă societatea Katar Conneg SRL a contestat procedura de licitație la CNSC, și a dispus reluarea evaluării.
Katar Conneg a solicitat obligarea celor de la Ateneu la continuarea procedurii de atribuire prin aplicarea în mod corespunzător a criteriului de atribuire doar ofertelor admisibile și atribuirea contractului de achiziție publică, precum și emiterea unor noi comunicări privind rezultatul procedurii. Firma care a contestat a cerut și constatarea faptului că autoritatea contractantă a restricționat în mod nelegal accesul său la dosarul achiziției publice și, pe cale de consecință, acordarea accesului la documentele ce compun dosarul procedurii de achiziție publică.
„Admite contestația depusă de Katar Conneg SRL, în contradictoriu cu Ateneul Național din Iași, și anulează raportul procedurii nr. 6344/08.10.2024, în partea care privește evaluarea ofertelor Katar Conneg ș Grup Construcții Est SA, precum și actele subsecvente acestuia. Obligă autoritatea contractantă să continue procedura cu reevaluarea ofertelor menționate”, se arată în decizia CNSC. Astfel, Ateneul Național din iași trebuie să reia procedura.
La Trianon nu s-a mișcat nimic timp de patru ani! Primăria promite că la anul se va realiza documentația
În ceea ce privește Cinematograful Trianon perspectiva este una sumbră. În urmă cu patru ani a fost realizat un studiu de fezabilitate, în vreme ce abia în 2025 se va trece la întocmirea documentelor necesare începerii lucrărilor. Mai mult, primăria dă vina și pe statul romîn, care a scos din schemă finanțatrea pentru acest proiect.
„În anul 2020, Primăria a recepționat studiul de fezabilitate întocmit pentru reabilitarea cinematografului Trianon (fostul Republica) de pe pietonalul Lăpușneanu. Conform documentației tehnice, necesarul de finanțare se ridică la 28.000.000 lei, inclusiv TVA; în ianuarie 2020, deți obiectivul era pe lista Companiei Naționale de lnvestiții, lucrările nu au mai fost începute. În 2024, Ateneul Național din lași a realizat expertiza tehnică pentru acest imobil (în valoare de 98.294 lei) și toate studiile și cercetările care se impun pentru a demara următorii pași ce trebuie întreprinși în ceea ce privește documentația tehnico-economică (DALI, PTh, DTAC, DE). Anul viitor Ateneul are în vedere realizarea documentației tehnico-economice pentru acest imobil”, susțin cei de la Primăria Iași.
O sală e funcțională, în alta abia se lucrează
La Cinema Dacia, din cartierul Alexandru cel Bun, stadiul lucrărilor, este în proporție de 20 la sută, conform primăriei. Lucrările sunt efectuate de către firma Amina and S Grup LLC din Azerbaidjan, cu o valoare de 14.800.000 lei cu tot cu TVA. Lucrările au început în februarie, cu termen de 18 luni, conform contractului. Proiectul prevede ca sala să fie extinsă și recompartimentată. Singurul cinematograf funcțional este Victoria, din Piața Unirii.
„Lucrările de refuncționalizare și reparații capitale cinematograf Victoria au început în 05.08.2022, în baza autorizației de construire nr. 209/28.05.2022. Valoarea acestora, conform autorizației de construire, este de 8.450.730 lei. Durata de execuție este de 36 de luni calculată de la data începerii efective a lucrărilor. La acest moment, sunt executate în procent de aproximativ 90 la sută următoarele tipuri de lucrări: modernizare instalație de prevenție, detecție, alarmare și stingere a incendiilor la Sala Unirii; modernizare instalații sanitare, modernizare instalații electrice generale la Sala Unirii, execuție lucrări instalare HVAC (climatizare), precum și lucrări d emodernizare fațadă spate”, mai arată reprezentanții primăriei.
La Timișoara, trei cinematografe refcute în doi ani jumătate
Dacă la Iași, din patru cimetografe în patru ani a fost dechis doar unul, în vestul țării, situația este cu totul alta. În Timișoara, în ultimii doi ani au fost refăcute trei cinematografe, acestea fiind redate publicului. În Timișoara sunt cinci cinematografe, Timiș. Victoria, Freidorf, Dacia și Studio. Conform edilului bănățean, în mandatul anterior au fost finalizate trei astfel de obiective.
„Povestea de succes a cinematografelor timișorene continuă: deschidem Cinema Studio. Primele filme, în weekendul 6-8 decembrie. Este al 3-lea cinema pe care îl deschidem în doi ani jumate. De la niciun cinematograf de artă am ajuns astăzi la o infrastructură de cinematografe nemaivăzută în țară”, a arătat recent într-o postare Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara.
Vlad ROTARU