Tete-a-tete Basescu-Antonescu. Preşedintele îl vrea pe VICTOR PONTA INTERIMAR la Transporturi pentru finalizarea privatizării CFR Marfă

Crin Antonescu a declarat sâmbătă seara, într-o emisiune la Antena 3, că preşedintele îl va lăsa pe prim-ministru interimar la Transporturi timp de 45 de zile pentru a finaliza privatizarea CFR Marfă. În aceeaşi emisiune, Victor Ponta a declarat că această idee i se pare fără logică şi că este extrem de  îngrijorat.

 Principalele declaraţii ale liderului liberal.

– Despre întâlnirea cu Traian Băsescu: Când m-am întors din America am aflat că s-a întors Omar Hayssam şi că domnul Băsescu vrea să mă întâlnească. Ne-am întâlnit. A fost o discuţie în care subiectul a fost propunerea noastră. Nu e adevărat că în această privinţă domnia sa a luat o decizie. Nu mi-a comunicat dacă e de acord, ori dacă o respinge. A vrut să se convingă de fermitatea deciziei noastre.

 

-Ne-am interesat dacă deţine informaţii care să pună în pericol numirea dl. Silaghi. Nu cunoaşte. Decizia preşedintelui este să lase să curgă interimatul vreme de 45 de zile în ideea că premierul va finaliza contractul de privatizare a CFR Marfă. La sfârşitul perioadei va decide.

 

-Din punctul nostru de vedere, Ovidiu Silaghi poate să fie numit şi mâine.

 

-A fost vorba de o informare reciprocă: Îl menţineţi pe Silaghi? Da! Nu a spus că va fi de acord cu Silaghi. A luat act de propunerea noastră. 

 -Era foarte clar că PNL asumă şi ce a făcut Fenechiu la Ministerul Transporturilor. Toţi am fi dorit ca la masa licitaţiei să existe şi alţi investitori: mai mari, mai puternici, mai strategici.

 

-Întâlnirea a durat 45 de minute. A fost singurul subiect. Nu am vorbit nici măcar de repatrierea lui Omar Hayssam.

 

-S-a vorbit de anumite aspecte legate de Constituţie, dar foarte puţin.

 

-Asemenea discuţii, care oricum sunt rare, se poartă între oameni care au o părere formată unul despre celălalt. Si asemenea discuţii nu schimbă părerea unuia despre celălalt.

 

-Consideră că nu este o afacere (CFR Marfă) care a mers foarte bine, dar admite că erau termenii stabiliţi de Fondul Monetar. Asta mi-a lăsat impresia. Nu  e un timid, dar nici un sincer.

 

-De la sentinţa lui Ovidiu Silaghi a trecut ceva vreme. Când s-a pus problema numirii, a doua zi a apărut acţiunea ANI. Nu ne lăsam intimidaţi.

 

-Procesul de privatizare se poate întâmpla cu altcineva, nu cu premierul. Decizia noastră asta este. Nu este o decizie de negociere.

 

-Se prea poate ca domnul Silaghi să nu fie dorit. Noi când facem o propunere vorbim şi cu omul respectiv: Domnule, este posibil să fii numit. Ai vreo problemă?

 

-Până la sfârşitul celor 45 de zile, se poate încheia privatizarea.

 

-Strategia mea în faţa tuturor acestor chestiuni: Eu am ales să nu practic niciun fel de joc, cu lovituri ascunse, cu capcane. Singurul lucru sănătos este de ajuca cu cărţile pe faţă. Nu poate să-mi treacă prin cap să facem o propunere pe care să o respingă. Îl susţin pe Ovidiu Silaghi. Cred că Silaghi întruneşte atributele de a conduce acest minister. A fost la conducerea acestui minister timp de şase luni. Eforturile pentru a recupera credibilitate pe care Silaghi le-a făcut… Este un om politic mai discret. Am curaj să merg cu Ovidiu Silaghi mai departe.

 

-Eu cred că decizia pe care domnul Băsescu a luat-o nu-i una bună. De ce? E foarte limpede că foarte repede, pentru că sunt nişte concedieri, să existe un ministru titular. Prim-ministru a asumat interimatul în aşteptarea unei soluţii. Nu joc jocuri de imagine nici cu Băsescu, nici cu altcineva. M-am dus.

 

-Despre Relu Fenechiu: Avea acest proces pe rol. Am spus: Îl punem pentru că este capabil să conducă acest minister. Faptele pentru care a fost condamnat nu aveau treabă cu calităţile de ministru. Relu Fenechiu a fost ireproşabil. Nimeni nu i-a reproşat ceva sub aspectul cinstei ca ministru. Nimeni nu a contestat sentinţa. S-a retras de acolo. Am spus că mulţi oameni în frunte cu Traian Băsescu au vorbit în timpul acestui proces.

 

– Relu Fenechiu se află într-o situaţie grea. A avut o declaraţie neinspirată aceea că a spus că nu a luat procesul în serios. Ideea propagandei băsiste că Antonescu este protectorul marilor mafioţi: Hellvig, Diaconu, Silaghi etc.

 

-Intrările în puşcărie se petrec pe sărite. Dacă ne uităm pe planuri de coincidenţă condamnări/achitări….Oamenii să vadă că lunile trec şi toate sesizările făcute pe la DNA, apropo de fosta guvernare, nu primesc răspuns.

 

-Despre vizita în SUA: Am fost într-o singură împrejurare oficială. Am răspuns unei invitaţii lansată de o fundaţie, la o conferinţă cu numele: Tratatul comercial şi de investiţii între Statele Unite şi UE. Restul a fost o vizită privată. Discuţiile s-au purtat la nivel continental. Am fost invitat ca un lider european.

 

-În conferinţa respectivă nu am discutat nici despre situaţia din România, nici despre domnul Băsescu, nici despre mine, ci despre unghiurile prin care un asemenea tratat este văzut. 

 

-Despre Omar Hayssam: Asemenea subiecte la noi… Presa, e normal, să speculeze ipoteze. În asemenea împrejurări, unii politicieni sunt membri onorifici ai distinsului clan. În conferinţa domnului Băsescu am auzit ce nu confirmă. Convingerea mea este că un preşedinte trebuie să şi confirme ceva. Comunicarea cu parfum de minister e provincialaă şi nepotrivită. Dl. Băsescu trebuia să spună nişte lucruri clare. Domnul Băsescu nu ne-a spus nimic. Declaraţia este cel puţin riscantă şi generatoare de ipoteze şi de îndoieli diplomatice.

 

-Apropo de aceste declaraţii…Asta e problema dl. Băsescu ca preşedinte. Nicio secundă nu a putut proceda ca preşedinte. Orice cuvânt e gândit să lovească nişte adversari politici. Dincolo de ce face preşedintele, şi mai scandalos e ce fac consilierii. Nişte oameni plătiţi din bani publici…

 

– Despre Constituţie: Probabilitatea ca referendumul să aibă loc la anul este destul de mare. Victor Ponta a intervenit în emisiune: E un joc politic, dar extrem de neserios şi sunt extrem de îngrijorat. În primul rând, ministerul Transporturilor va fi condus de secretarul de stat, dl. Ghibu. Eu nu am timp. Doi: CFR Marfă… sunt lucruri pe care mi le asum. Trei: Nu pot sta decât 45 de zile. Deci nu are nicio logică ideea asta.

 

-Mi se pate extrem de neserios că pe o problemă atât de importantă, precum repatrierea lui Omar Hayssam, vreo patru oameni care şi-au băut cafeau dumineaţă cu dl. preşedinte, vorbesc pe la televizor.

 

-Azi am spus că aducerea lui Hayssam s-a făcut în prevederile prevăzute de lege.

 

-Luni dimineaţă plec spre Spania, dar am să trimit la Cotroceni propunerea oficială cu domnul Silaghi de a fi ministru, după care preşedintele, nu ştiu în ce fel, va trebui să se pronunţe. Noi încercăm să facem sarcinile constituţionale cât mai bine. Asemenea declaraţii sunt regretabile, dar mai este un an şi ne descurcăm.

 

-Ideea că o să-mi facă vreun dosar penal cât sunt la Transporturi….Mie mi-a mai făcut dosare. Dacă îl va respinde pe dl Silaghi trebuie să spună şi de ce. Eu am fost la dumnealui cu decizia definitivă a Curţii de Apel Oradea.Mergem mai departe. Îl luăm în seamă pentru că multe lucruri depind de preşedinte.

 

-Funcţia de la Transporturi aparţine PNL. Am fost de acord cu propunerea, pentru că am lucrat bine cu dl. Silaghi.

 

-Despre Omar Hayssam: Nu am avut discuţii cu preşedintele. Modu
l iresponsabiul în care trei băgători de seamă de la Cotroceni au povestit pe la TV cum este cu Hayssam….

 

Ovidiu Silaghi a fost propus să îl înlocuiască pe Relu Fenechiu la conducerea Ministerului Transporturilor, după ce acesta din urmă a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Nominalizarea lui Silaghi a fost însă o sursă de tensiuni în Partidul Naţional Liberal (PNL), în condiţiile în care acesta a mai fost ministru al Transporturilor în primul guvern condus de Victor Ponta, dar nu a mai fost cooptat în Guvernul Ponta II, din cauza problemelor avute cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).  

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here