„Țepi” mai ascuțiți, nici că există! Traseiștii din politica americană, ironizați cu citate din Emil Cioran

Într-un articol din prestigioasa revistă americană The New Republic, autorul a folosit mai multe citate din Emil Cioran pentru a ironiza traseismul politic din SUA. Potrivit celor spuse de autorul Alex Shepard, acesta nu știe dacă Chris Christie a citit operele filosofului român, dar i s-ar potrivi de minune.

 

„Nu am nicio idee dacă Chris Christie a citit operele pesimistului filosof român Emil Cioran. Însă aceste şapte citate i-au trecut fără îndoială prin minte în timp ce stătea în spatele lui Donald Trump, în Florida, seara trecută“, a scris acesta.

 

Prin articolul respectiv, autorul a ironizat liderii Partidului Republican dar și discursurile susținute de Donald Trump. Chris Christie, actual guvernator al statului american New Jersey, a decenit în 2009 primul guvernator republican al acestui stat, după mai mult de 12 ani în care democrații au dominat.

 

După ce a candidat la alegerile prezidențiale ale Partidului Republican, Christie a avut rezultate foarte slabe, iar acest lucru l-a făcut să treacă de partea politicienilor republicani care îl susțin pe Donald Trump.

 

Iată cele șapte citate din Emil Cioran pe care americanul le-a folosit pentru a-i ironiza pe politicienii americani:

1. „Personal îmi dau demisia din omenire. Nu mai vreau şi nu mai pot să fiu om. Căci ce aş mai putea face în această calitate? Să lucrez la un sistem social şi politic sau să nefericesc o fată? Să mai urmăresc inconsecvenţele în sistemele de filosofie sau să activez pentru realizarea idealului moral sau estetic? Ar fi prea puţin. Renunţ la omenia mea, chiar dacă pe treptele pe care mă voi urca voi fi singur, dar absolut singur. Şi apoi nu sînt atît de singur în lumea aceasta, de la care nu mai aştept nimic?“,

 

2. „Adevăratele confesiuni nu se pot scrie decât cu lacrimi. Dar lacrimile mele ar îneca această lume, precum focul meu interior ar incendia-o“.

 

3. „Trebuie să învăţăm a muri mai rar. Orice boală e mai sănătoasă decât una care este provocată de o furie ascunsă“.

 

4. „Un mare pas înainte a fost făcut în ziua în care oamenii au înţeles că pentru a se chinui unii pe alţii mai eficient vor trebui să se adune împreună, să se organizeze într-o societate“.

 

5. „Trăind mereu cu frica de a nu mi se întâmpla ce era mai rău, am încercat în toate situaţiile sa le-o iau înainte, aruncându-mă spre nenorocire, cu mult timp înainte ca ea să apară“.

 

6. „Nimeni n ar mai îndrăzni să se privească în oglindă, căci o imagine grotescă şi tragică în acelasi timp ar amesteca în contururile fizionomiei pete si dungi de sânge, răni care nu pot fi închise şi şiroaie de lacrimi care nu pot fi stăpânite. Aş avea o voluptate plină de groază să văd cum izbucneşte, în armonia comodă şi superficială de fiecare zi, un vulcan de sânge, ţâşniri roşii ca focul şi arzătoare ca deznădejdea, cum toate rănile fiinţei noastre s ar deschide iremediabil pentru a face din noi o erupţie sângeroasă. Numai atunci am pricepe şi am aprecia avantajele singurătăţii, care ne face suferinţa atât de mută şi de inaccesibilă. Într o erupţie sângeroasă, într un vulcan al fiinţei noastre, întreg veninul supt din lucruri nu ar fi suficient pentru a otrăvi întreaga această lume? Este atât venin, atâta otravă în suferinţă!“.

 

7. „Nu merită să te sinucizi, deoarece o faci întotdeauna prea târziu“

 

(Sursa: b1.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here