Teoria conspiraţiei. Loto 6/49, o ţeapă naţională?

Din ce în ce mai mulţi români visează să câştige premiul cel mare la Loto 6/49 care a ajuns la aproape 10 milioane de euro, dar realizarea acestui vis devine şi mai dificilă când la mijloc nu este vorba doar de noroc. Un articol publicat de site-ul ziare.com, din mai 2009, arată cum pot fi trucate extragerile loto.

Faptul că numerele norocoase nu s-au mai tras de foarte multă vreme a dat naştere la o serie de spreculatii, majoritatea vorbind despre aranjamente ale Loteriei Naţionale.

În jocul acestor teorii au intrat şi cadrele didactice ale Catedrei de Contabilitate, Audit şi Control de Gestiune a Academiei de Studii Economice.

Într-un comunicat remis Ziare.com, lectorul universitar dr. Georgiana Stanila susţine că extragerile loto pot fi „măsluite” cu ajutorul suflantei, bilelor şi unui soft.

Potrivit profesoarei, în interiorul fiecărei bile din cele 49 există o tăbliţă de indentificare cu un cod format din 22 cifre, aşa numitul ARS, cod ce este citit de suflanta şi apare automat în calculator.

Pentru a fi extrase, toate cele 49 de bile trebuie să aparţină aceluiaşi set de bile. În caz că una sau mai multe bile aparţin unui alt set de bile, acestea nu sunt recunoscute de suflanta.

Înainte de a fi introdusă în suflanta, fiecare bilă trebuie să fie verificată cu sistemul producătorului. Acesta are 3 inele prin care trebuie să treacă fiecare bilă. Primul inel citeşte bilă să fie din acelaşi set cu celelalte, inelul al doilea verifica dimensiunile şi al treilea greutatea.

Potrivit comunicatului remis de Academia de Studii Economice, Loteria Romană a arătat că are două seturi de bile.

„Deci dacă să spunem în suflanată sunt introduse 6 bile din setul 1 şi 43 din setul 2, cele 43 de bile din setul 2 nu au nici o şansă să iasă, pentru că nu sunt recunoscute de suflantă”, se arată în comunicatul ASE.

De asemenea, în cartea tehnică a maşinăriei, producătorul precizează că softul poate controla jocul. „Cu alte cuvinte maşinăria asta poate juca corect sau nu, în funcţie de cum decide Loteria Naţională”, precizează comunicatul.

Profesorii de la ASE au omis să precizeze faptul că, dincolo de identificarea fiecărei bile în parte, sistemul este capabil să alarmeze comisia de validare de orice prezenţă în suflanta a unei bile dintr-un alt set, potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al companiei producătoare, Editec.

Altfel spus, dacă în suflanta sunt introduse şase bile din setul 1 şi 43 din setul 2, atunci suflanta nu poate funcţiona, deci extragerea nu se poate desfăşura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here