Într-un dosar civil aflat pe rolul Judecătoriei Iași, cunoscutul expert ieșean ANEVAR, Scarlat Orzescu, a primit calificativul nesatisfăcător, în urma activității desfășurate în anii trecuți, pentru Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Conducerea centrală a ANRP l-a acționat pe Orzescu în judecată, pe motiv că a fi întocmit un număr de 12, și respectiv 5 rapoarte de evaluare a unor proprietăți, fără să respecte Standardele Internaționale de Evaluare. Expertului i se solicită restituirea unui onorariu de 3800 de euro, reprezentând contravaloarea serviciilor de evaluare, prestate necorespunzător, în perioada anilor 2007-2011. Totul a ieșit la iveală în urma unui control efectuat în 2013 la ANRP, de către inspectorii Curții de Conturi
Scarlat Orzescu, cunoscutul expert-contabil din Iași, a primit din partea reprezentanților ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) un cartonaș roșu din cauza unor dosare de evaluare soluționate necorespunzător. De această data sunt vizate 12 rapoarte de evaluare pentru care i se solicită restituirea onorariului în valoare de 2600 de euro, plus alte 5 rapoarte de evaluare neconforme, pentru care ar trebui să achite peste 1250 de euro. În urma cu un deceniu, ieșeanul s-a ocupat de evaluarea mai multor case și terenuri, imobile în schimbul cărora proprietarii de drept ar fi fost îndreptățiți să primească despăgubiri. În cursul anului 2006, Orzescu a semnat cu cei de la ANRP un contract de prestări servicii, în numele firmei sale Cont Audit SRL, urmând să se ocupe de “verificarea modului de formare și utilizare a fondurilor publice în procesul de restituire a proprietăților”. Ulterior însă, în cursul anului 2013, inspectorii Curții de Conturi au demarat un vast control la sediul ANRP, fiind vizate dosarele cu o valoare mai mare de 500.000 de lei. Pe perioada verificărilor au fost însă descoperite și semnalate o serie de nereguli privind evaluarea unor proprietăți. Tot atunci, pe 10 octombrie 2013, Curtea de Conturi a dispune verificarea tuturor rapoartelor de evaluare care au stat la baza deciziilor emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în perioada 2009-2011. Mai precis, s-a decis o nouă reevaluare a imobilelor care nu au respectat Standardele Internaționale de Evaluare.
Un număr de 17 rapoarte de evaluare neconforme cu realitatea
Ulterior, Curtea de Conturi a hotărât achiziționarea unor servicii de consultanță în domeniul evaluării, respectiv de verificare a acestor rapoarte de evaluare. La data respectivă, firmele de consultanță Fin Control Consulting SRL și East Bridge SRL au stabilit că în perioada menționată, un număr mare de rapoarte de evaluare, sunt neconforme cu Standardele Internaționale de Evaluare. Verificările efectuate în perioada cu pricina a scos la iveală faptul că SC Cont Audit SRL, firmă controlată de expertul ieșean Scarlat Orzescu ar fi întocmit un număr de 12 rapoarte de evaluare necorespunzătoare și care ar fi trebuit refăcute. Mai mult, alte 5 rapoarte de evaluare care făceu parte dintr-un alt lot încredințat de firma East Bridge ar fi fost catalogate drept neconforme cu Standardele Internaționale de Evaluare. În primul caz, suma plătită lui Orzescu de către ANRP a fost de fix 2600 de euro iar în cel de-al doilea caz de cca 1250 de euro. Ulterior finalizării controlului de către Curtea de Conturi , președintele ANRP, George Băeșu, i-a acționat în judecată pe toți experții-evaluatori implicați, cărora le-a cerut restituirea onorariilor încasate.
Președinte ANRP: “Au existat evaluatori care nu și-au făcut bine treaba”
Într-o solicitare adresată magistraților ieșeni, șeful ANRP a susținut că au existat mai mulți experți-evaluatori care nu și-au făcut treaba cum trebuie. “Nu au fost respectate cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a proprietăților imobiliare supuse evaluării. Instituția noastră, în calitate de beneficiar, a încheiat mai multe contracte de prestări-servicii cu o serie de experți autorizați. Din verificările efectuate asupra dosarelor de despăgubire (rapoarte de evaluare), din perioada 2007-2011, și selectate de echipa de control, în funcție de valoarea titlurilor de despăgubire, a rezultat faptul că evaluatorii autorizați au selectat, în majoritatea cazurilor, ca metodă de evaluare, pentru estimarea valorii de piață a terenurilor și proprietăților, tehnica comparației vânzărilor. Unii auditori publici externi și-au manifestat însă serioase rezerve cu privire la evaluările făcute de experții independenți cu care ANRP-ul avea încheiate anterior contracte de prestări-servicii”, a precizat președintele ANRP, George Băeșu.
Orzescu: “Am respectat toate normele și cerințele impuse”
În replică, într-o întâmpinare aflată la dosarul cauzei, expertul Scarlat Orzescu, proprietarul SC Cont Audit SRL, susține că el personal a respectat toate normele și cerițele impuse de regulamentul ANEVAR. “În cadrul contractului de prestări-servicii încheiat între Cont Audit și ANRP s-au respectat toate cerințele, standardele, recomandările și metodologia de lucru ANEVAR. În dosarele de evaluare s-au utilizat informații obținute de la firmele de profil (agenții imobiliare și publicații de profil. Poziția membrilor echipei de evaluare, în raport cu părțile indicate în dosarele de evaluare, este independentă și toți experții care au lucrat sunt profesioniști și evaluatori atestați ANEVAR”, a arătat Orzescu. SC Cont Audit SRL Iași este membră a Camerei Auditorilor Financiari din România și a Corpului Experților Contabili, cât și a Contabililor Autorizați, și are un număr de trei asociați. Firma mai are ca obiect de activitate și domeniul de evaluare a proprietăților imobiliare. Aria de activitate a societății se întinde în toată țara, cu preponderență în zona de Nord-Est, vizate fiind județele Suceav, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Covasna și Harghita. SC Cont Audit SRL Iași este asigurată în prezent pentru suma de 500.000 de euro, conform solicitărilor Statutului ANEVAR, precum și cerințelor ANRP.
Nicu SAMSON