@ O familie de ieșeni care a cumpărat un apartament cu loc de parcare de la dezvoltatorul Petru Vicol nu are unde să parcheze mașina @ Locul de parcare promis nu există @ Clienții au fost duși cu vorba, iar dezvoltatorul a dat vina pe Primăria Iași @ S-a ajuns la proces @ Iașul stă pe un butoi de pulbere, iar dezvoltatorii fac naveta între DIICOT și DNA @ La București, s-au făcut arestări din cauză că au fost recepționate în fals locuri de parcare inexistente
Încă un dezvoltator imobiliar a intrat în conflict cu clienții din cartierele rezidențiale construite în Iași. Petru Vicol, proprietarul Petro Grup și PEG Construct, este acuzat că și-a înșelat clienții prin încasarea de sume de bani pentru locurile de parcare subterane din imobilele construite, pe care, în final, nu le-a mai vândut proprietarilor apartamentelor. O familie l-a dat în judecată pe dezvoltatorul Petru Vicol cerând instanței să-l oblige atât la încheierea contractului de vânzare cumpărare pentru locul de parcare subteran achitat de mai bine de 1 an de zile cât și la plata de daune pentru lipsa de folosință a bunului achitat și pentru stresul provocat zilnic pentru cautarea unui loc de parcare în complex.
Păgubiții descriu în detaliu modul de operare al dezvoltatorului, care pe alocuri capătă aspecte în afara legii. Vicol își ademenea clienții promițându-le apartamente la pachet cu locuri de parcare în subteran la prețuri promoționale. După ce „peștele” era prins și banii încasați, dezvoltatorul invoca tot felul de reglementări fictive introduse de Primăria Iași care nu i-ar mai fi permis să vândă locurile de parcare. Clienții acceptau să primească măcar apartamentul care era achitat într-o proproție consistentă, având promisiunea că locul de parcare va fi vândut ulterior. Promisiunile de vânzare erau modificate așa fel încât locul de parcare era scos din tranzacție și rămâneau doar în înțelegerile verbale dintre dezvoltator și client. După încheierea tranzacției pe apartamente, Vicol colecta bani pentru contravaloarea locurilor de parcare, însă fără a încheia un document scris cu clienții. După achitarea locurilor, clienții s-au trezit că Vicol refuză încheierea contractului de vânzare și de peste un an de zile nu au unde să-și parcheze mașina.
Nada aruncată, „peștele” prins
În anul 2019, soții Florin și Anișoara B. au încheiat cu societatea Petro Grup un antecontract de vânzare cumpărare pentru un apartament cu două camere în complexul Ideal Residence din zona Lacului CUG 2. Potrivit înțelegerii, dezvoltatorul Petru Vicol le-a promis vânzarea unui apartament cu două camere în suprafață de aproximativ 53 mp și a unui loc de parcare la subsolul clădirii C5 din cartierul Ideal Residence. Prețul tranzacției a fost stabilit la suma de 249.623 lei, plătibili astfel: 10.000 lei în numerar anterior semnării promisiunii de vânzare (25.11.2019), 210.008 lei până la data de 29.11.2019 și diferența de 39.615 lei la semnarea contractului de vânzare cumpărare și predarea apartamentului, dar nu mai târziu de data de 30.07.2020.
În perioada premergătoare predării apartamentului și finalizării tranzacției, reprezentanții dezvoltatorului Petru Vicol pregătesc terenul pentru schimbarea înțelegerii. Reprezentanții Petro Grup le transmit clienților că nu se pot vinde atât apartamentul cât și locul de parcare în același timp deoarece actele pentru locul de parcare subteran nu sunt încă gata și că vor trebui să facă două tranzacții separate, una la data stabilită pentru apartament și alta ulterior pentru locul de parcare. O minciună imensă, deoarece locurile de parcare erau prevăzute la subsol, iar edificarea se face pentru tot imobilul prin același act, respectiv atât pentru apartamente cât și pentru locurile de parcare. Ulterior dezmembrarea clădirii în mai multe numere cadastrale pentru fiecare apartament și loc de parcare în parte se face într-o singură operațiune. Prin urmare, nu exista niciun impediment din punct de vedere juridic de a se face tranzacția așa cum se negociase inițial. Naivi și fără cunoștințe juridice, clienții au mers pe buna credință a dezvoltatorului și au acceptat modificarea antecontractului, în sensul eliminării locului de parcare subteran din promisiune și reducerea corespunzătoare a prețului tranzacției.
„În data de 15.06.2020, între subsemnații și societatea Petro Grup, prin mandatara sa Maria Ciobanu, a fost încheiat actul adițional la antecontractul de vânzare inițial, acest act modificator fiind autentificat sub nr. 3014/2020 la BNP Iulia Păduraru. Prin această convenție s-a stabilit de comun acord ca transmiterea dreptului de proprietate să se realizeze doar asupra apartamentului situat în intravilanul municipiului Iași, șoseaua Nicolina nr. 146U, împreună cu dreptul de proprietate asupra cotei idivize din terenul categoria de folosință cale de acces. Odată cu modificarea obiectului contractului a intervenit și renegocierea prețului total al vânzării de la suma 249.623 lei cu tva 5% inclus la 227.670 lei cu tva 5% inclus.” precizează soții B. în cererea de chemare în judecată.
Începe colecta pentru locul de parcare
Clienții achită și ultima tranșă de bani dezvoltatorului și încheie contractul de vânzare în termenul stabilit. Pentru locul de parcare subteran situat în aceeași clădire cu apartamentul treburile încep să se complice. Intițial, oamenii lui Petru Vicol le-au spus că trebuie să plătească mai întâi banii pentru locul de parcare și ulterior vor încheia și contractul. Au convenit verbal plata în rate, astfel că din octombrie 2020 până în ianuarie 2021 soții B. au achitat aproximativ 16.500 lei societății Petro Grup.
„În ceea ce privește locul de parcare subterană a blocului din șoseaua Nicolina nr 164 (unde este situat și apartamentul achiziționat) s-a hotărât că va fi încheiat unlerior un act autentic de vânzare, în schimbul plății unor sume de bani ce au fost achitate astfel: 4.500 lei la data de 13.10.2020, 3.800 lei la data de 17.11.2020, 4.000 lei la data 16.12.2020 și 4.153 lei la data de 22.01.2021. aceste sume au fost plătite în baza înțelegerii avute cu pârâta, în contul societîții Petro Grup, fiecare reprezentând avansul pentru parcarea subterană ce ne-a fost promisă, dar pentru care nici în prezent nu există un contract perfectat.” susțin clienții păcăliți de Petru Vicol.
Pretexte fictive pentru refuzul de a vinde
Soții Florin și Anișoara B. au purtat mai multe discuții cu reprezentanții dezvoltatorului și au cerut explicații cu privire la motivele pentru care se refuză încheierea contractului de vânzare pentru locul de parcare, deși acesta era achitat. Clienții susțin că dezvoltatorul le-a motivat imposibilitatea încheierii contractului de unele reglementări noi adoptate de Primăria Iași. Mai precis, angajații lui Vicol le-au spus că locul de parcare aparține blocului învecinat (construit tot de Vicol în același cartier) și că Primăria Iași a interzis vânzarea acelor locuri către locatarii din blocurile vecine! Minciuna era însă una evidentă. Blocurile de la Ideal Residence au fost prevăzute din construcție cu locuri de parcare subterane, iar Vicol a schimbat destinația acestor subsoluri. Dar pentru a fi siguri, clienții au făcut o adresă la Primărie pentru a afla dacă există o astfel de interdicție. Răspunsul autorităților a fost mai mult decât clar: Vicol minte!
„Neîntocmirea unui act autentic de vânzare cu privire la locul de parcare convenit a fost motivată de pârâtă prin invocarea unor false reglementări presuspus adoptate și aplicate la nivel local de Primăria mun. Iași. Potrivit acestor reglementări și a amplasării locului de parcare, acesta ar aparține blocului C5, existând interdicția de a fi vândut unor locatari din blocul învecinat C6. În acest context am solicitat un punct de vedere din partea Primăriei Iași cu referitor la problematica invocată de societatea pârâtă. (…) Prin urmare, nu există nicio reglementare recent aplicată la nivel local și niciun impediment în calea perfectării contractului autentic având ca obiect locul de parcare convenit, reaua-credință a societății pârâte fiind vădită. Menționăm că, din momentul încheierii contractului de vânzare și până în prezent, subsemnații am întâmpinat dificultăți zilnice în găsirea unui loc de parcare, în ciuda faptului că prețul aferent este deja plătit. Insistențele noastre au rămas fără rezultat.” își motivează familia B. demersul în justiție împotriva dezvoltatorului.
Rareș Neamțu
La Iași Poliția doarme.
Cartierul arată ca unul din lumea a 3a.
Nu s-a mai asfaltat, bariera a dispărut, nu exista coșuri de gunoi, o mizerie.
I
Nu este lumina pe strada din fata C1 – C3 nici dupa 4 ani de zile de cand a terminat cu ele !!! Si-a batut joc de oameni si inca isi bate joc in continuare! Drumul privat de la bariera spre cartier (unde bariera nu mai exista tot de 4 ani incoace) este terminat; iti distrugi masina daca mergi pe acolo. Nici macar nu a facut o intrare – iesire din cartier. Daca vedeti/auziti numele lui, fugiti cat mai departe.