Țeapă la cheie: un dezvoltator vinde case fără autorizație cu 140.000 de euro + TVA

Dezvoltatorul Buz Residence, care realizează un proiect de case în comuna Miroslava, construiește de 8 luni de zile fără a deține autorizație. Firma a început în decembrie 2023 un proiect de 8 vile fără a avea autorizație. Documentația depusă la Primăria Miroslava fusese aprobată, însă dezvoltatorul nu a mai avut răbdare ca autorizația să fie emisă. A început lucrările și a fost prins! Primăria Miroslava l-a amendat cu 70.000 de lei, a dispus sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de intrare în legalitate. Acest lucru însemna reluarea procedurilor de autorizare a proiectului începând din faza certificatului de urbanism. Adică cel puțin un an de întârziere a proiectului.  A doua zi după constatarea ilegalității, dezvoltatorul a mers la Primărie și a ridicat autorizația inițială. Însă aceasta nu mai poate produce efecte. Cu toate acestea, dezvoltatorul a continuat să efectueze lucrări la cele 8 case. Nu a făcut niciun demers pentru intrarea în legalitate. Doar a contestat amenda și cere instanței să anuleze procesul verbal. În tot acest timp, dezvoltatorul are peste 20 de postări pe pagina de facebook a proiectului în care prezintă cum se lucrează la cele 8 case. Primăria nu-l mai deranjează, deși se știe că se construiește ilegal. Casele sunt aproape gata și au fost scoase la vânzare la prețul de 140.000 de euro + TVA. Legal, imobilele nu pot fi intabulate, deci nici vândute. Dezvoltatorul spune senin că el are autorizație, că Primăria a greșit și că și-a anulat singură procesul verbal de amendă:Acolo cazul este închis, numai avem nicio problemă”. În lipsa unei autorizații de intrare în legalitate, casele nu pot fi intabulate, de nici vândute.

Dezvoltatorul Buz Residence a inițiat un proiect de 8 case în comuna Miroslava, pe strada Zorilor. Firma ce aparține lui Andrei Berbece deține un teren de aproximativ 5.000 mp în satul Găureni, pe strada Zorilor. A început demersurile pentru obținerea autorizației de construire pentru 8 case în iunie 2023, iar în noiembrie 2023 a fost anunțat telefonic că documentația a fost aprobată și urmează să îi fie emis documentul oficial. Dezvoltatorul nu a mai așteptat emiterea documentului și a început lucrările la proiect. A executat fundațiile celor opt case și a turnat plăcile pentru nivelul parter. Pe 14 decembrie 2023, un inspector din cadrul Serviciului Urbanism al Primăriei Miroslava a efectuat un control pe șantierul lui Andrei Berbece și a constatat că acesta nu are autorizație pentru executarea caselor. Pe 15 decembrie 2023, reprezentatul Buz Residence merge la Primăria Miroslava și reușește să scoată autorizația de construire pentru cele 8 case care erau începute deja. Însă inspectorul de la Urbanism nu  ține cont și câteva zile mai târziu întocmește un proces verbal de contravenție. Pentru începerea lucrărilor la cele 8 vile fără a avea autorizația de construire, Buz Residence SRL a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 70.000 lei. Au fost dispuse și măsuri complementare: sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de intrare în legalitate. Prin procesul verbal, inspectorul de urbanism a stabilit un termen de 30 de zile pentru inițierea procedurii de intrare în legalitate prin depunerea cererii pentru eliberarea certificatului de urbanism.

Ținând seama de faptele săvârșite, constatate și consemnate la pct 2 din prezentul proces verbal, în baza prevederilor art 26 din Legea 50/1991, aplic următoarele sancțiuni: amendă în valoare de 70.000 lei și dispun următoarele măsuri: sistarea oricăror lucrări de construire pe terenul verificat, intrarea în legalitate a construcțiilor executate fără autorizație prin desfășurarea procedurilor de intrare în legalitate prevăzute de lege. Măsurile dispuse – începând cu solicitarea certificatului de urbanism pentru intrare în legalitate prin cerer însoțită de documente anexe, se vor realiza până la data de 15.01.2024, contravenientul având obligația de a notifica organului de control îndeplinirea acestei obligații în termenul stabilit.”,  se menționează în procesul verbal întocmit de inspectorul Robert Marius Panțîru.

Dezvoltatorul recunoaște, dar vrea să fie iertat

Dacă în privința amenzii poate că lucrurile nu sunt așa de grave, problema cea mai mare a dezvoltatorului a fost sistarea lucrărilor și reluarea procesului de autorizare. Procedura de intrare în legalitate este mai complicată și presupune realizarea unei documentații mai complexe, inclusiv a unei expertize tehnice asupra lucrărilor executate. Pentru dezvoltator ar fi însemnat costuri în plus și o amânare a proiectului de aproximativ cu cel puțin un an. În aceste condiții, Buz Residence a ignorat măsura dispusă de Primărie privind sistarea lucrărilor și a construit în continuare timp de 8 luni, până a terminat casele. A contestat procesul verbal la Judecătoria Iași și a cerut anularea sau diminuarea amenzii de 70.000 lei precum și anularea măsurii de sistare a lucrărilor. Deși, în realitate, el nu a dat curs acestei măsuri. În plângerea adresată instanței, Andrei Berbece recunoaște că a început lucrările înainte de a primi autorizația. Spune că eliberarea documentului era doar o formalitate din moment ce a fost anunțat telefonic de către cei din Primăria Miroslava că cererea i-a fost aprobată. Dezvoltatorul dă vina pe birocrație pentru întârzierea eliberării autorizației, deși de la momentul în care a cerut primul certificat de urbanism și până la emiterea autorizației au trecut mai puțin de 6 luni!

Opt luni de lucrări în ilegalitate

Începând din martie 2024 și până în prezent sunt facute peste 20 de postări pe pagina de facebook cu fotografii și filmulețe realizate în șantier de către dezvoltator prin care se prezintă lucrările executate și evoluția acestora. În martie, când sunt prezentate prima data fotografii din șantier, toate cele opt case aveau structura finalizată. Patru dintre ele aveau deja și acoperiș, semn că dezvoltatorul a lucrat fără întrerupere. Primăria Miroslava nu l-a mai deranjat pe dezvoltator deși se știe că construiește ilegal. Acum, în august, casele sunt aproape gata. Dezvoltatorul promite clienților că primele locuințe se pot preda chiar în această lună. Conform legii, în condițiile actuale, dezvoltatorul nu va putea intabula cele 8 case, deci nu va putea nici să încheie contracte de vânzare cumpărare.

Buz Residence: „Și-au dat seama că au greșit și au anulat singuri procesul verbal.”

Într-o primă discuție cu reporterul 7IAȘI, dezvoltatorul proiectului a spus că el are autorizație, pe cea din decembrie, iar lucrările le efectuează în baza ei. Nu știa dacă au fost făcute demersuri pentru intrarea în legalitate, conform dispozițiilor procesului verbal întocmit de Primăria Miroslava. Despre sistat lucrările nici vorbă, firma a lucrat în ritm normal la cele opt vile ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Noi avem autorizația veche emisă în decembrie. Nu știu dacă s-a mai făcut ceva. Se ocupă altcineva. Știu că s-a contestat amenda, dar nu știu daacă s-a mai făcut ceva. Eu nu sunt în țară. Am să sun avocatul să întreb și voi reveni cu un telefon”, a declarat într-o primă fază administratorul Buz Residence, Andrei Berbece.

După câteva minute acesta a revenit cu un apel și a precizat că, în urma discuției cu avocatul său, a aflat că Primăria Miroslava și-a anulat propriul proces verbal întrucât și-au data seama că au greșit.

Acolo cazul este închis, numai avem nicio problemă. Am vorbit cu avocatul și mi-a aspus că s-a anulat. Inspectorul de la urbanism a făcut o greșeală. A crezut că noi nu aveam autorizați, dar era. El a dat amenda pe 20 decembrie și noi aveam autorizație emisă pe 15. Și-au dat seama că au greșit și au anulat singuri procesul verbal.” a precizat dezvoltatorul.

Informațiile furnizate de dezvoltator intră în contradicție cu documentele depuse chiar de către acesta la dosarul din instanță. Prin plângerea împotriva procesului verbal depusă, dezvoltatorul recunoaște că a început lucrările înainte de eliberarea autorizației. Deci constatarea inspectorului este una corectă. Iar Primăria Miroslava nu a anulat procesul verbal. Dovada este chiar întâmpinarea depusă de instituție în acest proces.

Primăria Miroslava: Un astfel de comportament nu poate fi tolerat

Prin întâmpinarea depusă, Primăria Miroslava își menține constatările privind executarea de lucrări fără autorizaație, iar poziția instituției este chiar una vehementă împotriva dezvoltatorului. Primăria arată că verificările în teren s-au făcut la data de 14 decembrie 2023 și că la acea dată nu exista nicio autorizație emisă de către instituție. Prin urmare, agentul constatator a procedat corect și procesul verbal de contravenție este valabil.

Agentul constatator a reflectat în procesul verbal situația din teren de la data de 14.12.2023, când era turnată fundația, acest lucru fiind probat cu plașele foto. Vă rugăm să apreciați că emietrea autorizației în data de 15.12.2023 nu absolvă petenta de amendă, lucrările fiind deja executate, așa cum rezultă chiar din cuprinsul plângerii, petenta recunoscând că a turnat fundația și placa din beton în decembrie 2023. (…) Vă rugăm să apreciați că nivelul de pericol social al faptei imputate este unul extrem de ridicat. Un astfel de comportament nu poate fi tolerat. Respectarea legii cade în sarcina fiecărui cetățean, astfel încât vă rugăm să considerați că sancțiunea contravențională a fost corect aplicată și individualizată, fiind necesară menținerea acesteia pentru a fi atinse funcția preventivă și cea educativă. O sancțiune minimă nu ar conduce către atingerea funcției preventive și educative, prin urmare vă solicităm respingerea plângerii.”, se arată în întâmpinarea depusă de Primăria Miroslava.

Rareș Neamțu

3 COMENTARII

  1. Cu idioți bugetari și ziariști sabotori, rămânem în evul mediu.
    Cine este prostul care nu înțelege că dacă construim mai mult, primăria încasează mai mult?

  2. Păi el a respectat prevederile din procesul verbal, a întrat în legalitate a doua zi :)) să vezi ce și-o ia pe cocoasa cel care a emis autorizația, deși fusese întocmit procesul verbal….de fapt nu pățește nimic, doar glumeam, pentru că acesta este gradul de corupție de la Primăria Miroslava….. Aici nu se autosesizeaza autoritățile, având în vedere că ăsta și-a scos autorizație în nici 24 de ore și alții stau și un an după una?

  3. Aici miroase a usturoi de la o posta! A facatura menita sa denigreze un proiect foarte dragut!Toți dezvoltatorii procedează asa. Din momentul in care obțin confirmarea verbala a autorizării proiectului dau drumul la lucrări și obțin ulterior autorizația de construire. Apoi procesul verbal de recepție și certificatul de atestare a edificarea construcției și intabileaza casele.Unii se apuca chiar mai repede . Aici cineva din primărie nu și a primit „partea” sau un dezvoltator cu pile in primarie concurent a băgat strâmbe. Nu poți sa ii cofiirmi omului ca ii autorizezi proiectul apoi sttind ca proiectul este apribat sa vii sa îl.amendezi ca nu are fizic hartia. Ela mintea cocosului. Și după ce il amendezi…și dispui sistarea lucrărilor imdiat apoi sa ii eliberezi si Aautorizația de construire. Se bat cap în cap. Ori amendezi și sistezi lucrările..si reluarea procedurii de autorizare ori eliberezi autorizația și proiectul merge inainte. Pentru ca daca ai eliberat autorizatia constructiile sunt legal edificate. Asta cu sistarea lucrărilor si eliberarea autorizației in acelasi denota prostia si reaua credinta a celor din primărie.Deci cum am zis…putem rau a denigrare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here