Un atreprenor de succes în domeniul IT din Iași a fost țepuit de un dezvoltator imobiliar cu probleme penale, cu suma de 160.000 de euro. Firma Zorilor Residence, ce aparține lui Andrei Mărgineanu, a promis vânzarea unei vile din zona Copou – Păcurari pentru suma de 350.000 de euro lui Andrei Regatun, fost manager al filialei locale a companiei Teamnet și actual antreprenor în domeniul IT. Mărgineanu a încasat suma de 791.000 lei cu titlu de avans în mai multe tranșe, dar a refuzat să perfecteze contractul de vânzare-cumpărare. Dezvoltatorul a cerut în mai multe rânduri amânarea datei de predare a vilei, fiind în întârziere cu doi ani față de data inițială prevăzută în antecontract. De mai bine de un an, casa este aproape finalizată, însă dezvoltatorul nu reușește să intabuleze imobilul, ceea ce indică probleme legate de lipsa autorizației sau nerespectarea acesteia. Dezvoltatorul are antecendete similare în cazul unor blocuri construite în Rediu, pentru care nu a avut autorizație de construire. Cumpărătorul țepuit s-a adresat instanței și cere judecătorilor să oblige dezvoltatorul să-i returneze suma achitată în avans, precum și plata unor daune de 100.000 de euro, ce erau prevăzute în antecontract.
Prin acțiunea depusă la Tribunalul Iași, Adrian Regatun, în calitate de administrator și asociat al Zero Gravity Solutions, cere rezoluțiunea promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare nr. 52/26.01.2022 și a actelor adiționale încheiate cu dezvoltatorul Zorilor Residence SRL. Ca efect al anulării antecontractului, cumpărătorul cere repunerea părților în situația anterioară prin obligarea vânzătorului la returnarea sumelor încasate cu titlu de avans în cuantum de 791.040 lei. Totodată, conform înțelegerii dintre părți, pentru nerespectarea termenului de predare a imobilului, Zorilor Residence va trebui să achite firmei Zero Gravity Solutions daune în valoare de 100.000 de euro!
Vilă de 350.000 de euro
Între cele două societăți a fost încheiat un antecontract de vânzare cumpărare pentru o proprietate situată în strada Fundac Olari, în apropierea Pieței Păcurari. Proprietatea era formată dintr-o casă în curs de construire cu regim de înălțime S+P+E, având suprafața desfășurată de 261 mp, și terenul aferent în suprafață de 301 mp. Valoarea convenită între părți a fost de 1.730.900 lei, respectiv 350.000 de euro. Cumpărătorul a achitat la semnarea contractului un avans de 494.000 lei, echivalentul a 100.000 de euro. Diferența de preț urma să fie achitată în mai multe rate astfel:
- 880 lei până la data de 20.04.2022, plată condiționată de finalizarea lucrărilor până la stadiul de instalații electrice și sanitare,
- 880 lei până la data de 20.06.2022, plată condiționată de finalizarea tencuielilor interioare și a tavanelor,
- 880 lei până la data de 30.08.2022, plată condiționată de finalizarea lucrărilor și predarea imobilului,
- 944 lei în 42 de rate egale a 14.832 lei începând cu luna septembrie 2022
- 416 lei cel târziu până la data de 1 martie 2026.
Antecontractul prevede de asemenea ca, în cazul în care una dintre părți nu-și îndeplinește obligațiile asumate, aceasta să-i datoreze celeilalte părți daune în cuantum de 50.000 de euro. Astfel, dacă cumpărătorul întârzia plata unei rate vânzătorul putea deduce din avansul achitat 50.000 de euro cu titlu de daune, iar dacă vânzătorul nu preda casa până la data de 30 august 2022, acesta trebuia să îi achite cumpărătorului suma de 50.000 de euro.
Daune de 100.000 euro
După încasarea avansului, dezvoltatorul nu și-a îndeplinit în mod constant obligațiile privind stadiul lucrărilor. Mărgineanu și-a anunțat cumpărătorii că nu are bani pentru continuarea lucrărilor și a cerut devansarea plăților fără a mai fi condiționat de atingerea unui anumit stadiu de execuție. Astfel, a fost încheiat un prim act adițional prin care s-a schimbat înțelegerea inițială. Cumpărărtorul a acceptat să achite tranșa a doua de 98.880 lei cu o lună mai devreme și fără ca lucrările să ajungă la stadiul de instalații electrice și sanitare. Însă problemele nu au fost rezolvate. Dezvoltatorul nu a respectat termenul de predare și au mai fost încheiate alte două acte adiționale. Cumpărătorul a acceptat să achite alte două rate de 98.880 lei în octombrie 2022 și aprilie 2023, iar vânzătorul și-a asumat finalizarea lucrărilor și încheierea contractului de vânzare cumpărare până la data de 29.09.2023. Totodată s-a stabilit că majorarea cuantumului daunelor datorate de partea care nu-și respectă obligațiile până la valoarea de 100.000 de euro! Nici de această dată dezvoltatorul nu și-a respectat obligația de finalizare a casei, astfel că a fost încheiat un nou act adițional. Termenul de finalizare a fost amânat pentru a treia oară, de această dată pentru ziua 15 ianuarie 2024. Casa nu a fost finalizată în termenul convenit, iar în martie 2024 cumpărătorul l-a notificat pe dezvoltator prin intermediul executorului judecătoresc să se prezinte la notariat pentru încheierea contractului de vânzare cumpărare. Andrei Mărgineanu nu a dat curs solicitării, iar cumpărătorul a rămas cu ochii în soare și cu o țeapă de 160.000 de euro!
Țeapă în curs de rezolvare
Firma cumpărătoare cere instanței să oblige dezvoltatorul să-i returneze țeapa de 160.000 euro.
7IAȘI l-a contactat pe Andrei Regatun, administrator și asociat al Zero Gravity Solutions, pentru a afla mai multe detalii despre tranzacția încheiată cu dezvoltatorul Andrei Mărgineanu. Regatun nu a vrut să ofere prea multe detalii. S-a rezumat la a specifica faptul că lucrările la casă nu sunt finalizate nici până în acest moment. Am întrebat dacă știe dacă există autorizație de construire emisă sau dacă sunt probleme cu procedura de intabulare a imobilului. Andrei Regatun ne-a precizat că nu cunoaște detalii și că dezvoltatorul l-a asigurat că totul este „în curs de rezolvare”.
Probleme suspecte cu actele
Am încercat să vorbim cu dezvoltatorul să aflăm care este motivul pentru care nu reușește să intabuleze și să vândă imobilul, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice. 7IAȘI nu a identificat pe site-ul Primăriei Municipiului Iași autorizația emisă pentru construirea imobilului de pe Fundac Olari. La cartea funciară a imobilului nu a fost notată vreo autorizație de construire, cumpărătorul nu a văzut documentul, iar în antecontract și în plângerea înaintată instanței nu se face vreo referire către aceasta. Dezvoltatorul are lucrările finalizate în proporție de peste 90% de mai bine de 1 an de zile, astfel că este cel puțin ciudată nefinalizarea lucrărilor și intabularea imobilului. Doar dacă există probleme cauzate de lipsa autorizației sau de nerespectarea prevederilor acesteia. Dezvoltatorul Andrei Mărgineanu are antecendente în a construi fără autorizație, păcălind mai multe persoane cu un proiect realizat în comuna Rediu.
Dezvoltatorul, probleme penale
Andrei Mărgineanu are antecedente similare, dezvoltatorul păcălind zeci de familii care au cumpărat locuințe în complexul Zorilor Residence din Rediu. În complexul imobiliar respectiv, ridicat în zona capăt Păcurari – Rediu, Mărgineanu a construit un bloc fără autorizație. Locuințele au fost vândute, zeci de familii s-au mutat în bloc, dar apartamentele nu pot fi intabulate. Blocul a fost construit pe un teren aflat în extravilan, adică într-o zonă neconstruibilă, iar intrarea în legalitate și intabularea blocului este imposibilă. Familiile păgubite au achitat zeci de mii de euro, dar nu vor putea deveni niciodată proprietare de drept ale apartamentelor. Cazul face obiectul unui dosar penal deschis ca urmare a plângerii formulate de către Primăria Rediu. Dezvoltatorul Andrei Mărgineanu nu s-a oprit din construit nici după ce a fost dispusă sistarea lucrărilor ilegale. Situația se repetă: pe un teren învecinat, același dezvoltator construiește încă un bloc, tot în condiții ilegale. Primăria din Rediu a dispus sistarea lucrărilor și pentru acel imobil deoarece constructorul a ridicat un etaj în plus peste nivele autorizate, însă dezvoltatorul a continuat lucrările.
Rareș Neamțu