Țeapă cu locuințe la „preț de nerefuzat”. Dezvoltatorul a vândut apartamente într-o clădire cu autorizație pentru casă. Clienții au cumpărat un etaj inexistent

Un dezvoltator imobiliar a înșelat mai mulți clienți vânzându-le apartamente într-un bloc fictiv. Firma Smart Space Residence a obținut, în 2018, de la Primăria Iași, o autorizație pentru construirea unei case (locuință unifamilială) pe un teren din zona Vișan. Deși știa că nu avea dreptul legal să construiască un bloc, dezvoltatorul a început să vândă apartamente. Casa autorizată avea regim de înălțime Demisol + Parter + 1 Etaj + mansardă, însă tupeul dezvoltatorului a mers până acolo încât a vândut și apartamente la etajul 2 al clădirii. Pentru a agăța rapid clienți, Smart Space vindea apartamentele „la cheie” la doar 500 euro/mp! A încasat în avans prețul integral pentru cel puțin patru apartamente strângând aproximativ 100.000 de euro. A avut și complicitatea unor notari care i-au asigurat pe cumpărători că dezvoltatorul are autorizație pentru un bloc și nicidecum pentru o casă. Clienții au așteptat în zadar să se mute. La început, dezvoltatorul i-a rugat să mai aibă răbdare pentru a perfecta actele, apoi nu le-a mai răspuns la telefon.  DNA și DIICOT intraseră în Mafia din Primăria Iași, iar gașca Chirica – Harabagiu nu mai semna edificări în fals. Dezvoltatorul a rămas cu blocul în aer, fără a-l mai putea intabula. Cinci dintre păgubiți au inițiat un proces colectiv împotriva firmei și își cer banii înapoi. Avocatul păgubiților cere instanței să instituie un drept de retenție asupra imobilului edificat în favoarea celor țepuiți de către dezvoltator până la achitarea sumelor solicitate prin intermediul cererii de judecată. În acte, Smart Space Residence SRL este deținută și administrată de o persoană interpusă în vâstră de 24 ani. În realitate însă, în spatele firmei se află Sorin Frunză, fost asociat la restaurantul Escape, un personaj care în prezent activează în imobiliare și horeca. Smart Space Residence nu este la prima înșelăciune de acest gen. În aceeași perioadă dezvoltatorul a ţepuit o bătrână de 75 de ani, căreia i-a luat 20.000 de euro în avans pentru a-i construi o casă la Valea Lupului, dar a dispărut cu banii.

La finele lunii iunie 2023, cinci persoane fizice au deschis un proces colectiv împotriva dezvoltatorului imobiliar care i-a înșelat cu 100.000 de euro. Păgubiții cer instanței să oblige dezvoltatorul să le returneze banii și solicită drept de retenție asupra imobilului construit până la recuperarea pagubelor. Absolut revoltător în cazul acestor păgubiți este complicitatea notarilor care au autentificat antecontractele de vânzare cumpărare. Toți notarii au cunoscut faptul că Smart Space Residence are autorizație de construire pentru o casă și nu pentru un bloc și cu toate acestea au autentificat înșelăciunea dezvoltatorului. Pentru a masca ilegalitatea, în antecontracte se vorbea despre ”construcția C1”! Notarii Radu Mogoș, Lacrămioara Pintilie și Bogdan Daniel Florea vorbesc despre un imobil D+P+1E+M, dar autentifică acte de vânzare cu apartamente la etajul 2. care nu există! Mai mult, Lăcrămioara Pintilie scrie în documentul notarial și autentifică vânzarea a două apartamente în construcția C1 edificată în baza autorizației 1002/2.10.2018 care era pentru o casă! Cinci oameni au plătit 100.000 euro unui dezvoltator țepar pentru că trei notari i-au asigurat că totul este în regulă!

Au construit un bloc cu autorizație de casă!

Pe 2 octombrie 2018, Primăria Iași a eliberat pe numele dezvoltatorului Smart Space Residence SRL autorizația cu numărul 1002 pentru construirea unui imobil pe un teren de 600 mp situat în Vișan. pe strada Nicolae Tonitza nr. 15. Potrivit documentului, beneficiarul trebuia să realizeze o locuință unifamilială cu regim de înălțime demisol, parter, etaj și mansardă (D+P+E+M). Autorizația eliberată de Primăria Iași mirosea încă de la început a „combinație”. Deși era vorba de o casă, regimul de înălțime băteau la ochi: 4 niveluri și aproape 720 mp construiți! Schema era simplă: dezvoltatorul construia încă de la început un bloc, iar la final, la recepție, cu complicitatea Mafiei de Primăria Iași, casa devenea locuință colectivă. Inclusiv proiectul tehnic care a stat la baza emiterii autorizației era specific unui bloc și nu unei case, ceea ce arată premeditarea întregului tun. Încă de dinainte de a obține autorizația de construire, dezvoltatorul a început să vândă apartamente, semn că existau niște înțelegeri cu factorii de decizie în acest sens. Ba chiar, primul apartament vândut a fost la etajul 2 al clădirii ce urma a fi construită, deși proiectul prevedea un regim de înălțime demisol, parter, etaj și mansardă.

A ridicat potul ca la poker

Eduard Cătălin Nedelcu și Doina Stan au încheiat un contract cu Smart Space Residence în 2019 pentru un apartament de 33 mp, situate la etajul 2, al imobilului din strada Nicolae Tonitza, pentru care au plătit 19.500 euro. Ulterior, aceştia au încheiat un act adițional prin care au trecut la un apartament mai mare, cu 2 camere și aproximativ 45 mp, la etajul 1, suma stabilită fiind majorată la 27.500 euro. la câteva luni după a mai fost încheiat un alt act notarial, prin care s-au modificat finisajele și s-a mărit prețul la 34.000 de euro. Banii ce au fost achitaţi integral de către cumpărători. Termenul de predare al apartamentului fusese stabilit pentru iunie 2020, însă dezvoltatorul  le-a cerut verbal câteva amânări. Apoi DNA și DIICOT a intrat peste mafia imobiliară din Primăria Iași, și blocul din Vișan a rămas în aer, neintabulat. Dezvoltatorul nu mai răspunde la telefon și nici la notificările scrise. Aceeaşi Doina Stan a mai încheiat cu Smart Space un alt antecontract în același „Bloc”, dar de această data cu italianul Domenico Pezzolla.  Cei doi au semnat documentul în noiembrie 20199 pentru un apartament cu două camere la etajul 2(!!!). Înţelegere cu Smart Space Residence prevedea plata a 32.000 euro în două tranșe.  5.000 de euro au fost plătiți la data autentificării promisiunii de vânzare, respectiv 5.11.2019, iar diferența  de 27.000 de euro pe 4 decembrie 2019. Apartamentul ar fi trebuit să fie predat până la data de 31.12.2020, lucru care nu s-a întâmplat. Dezvoltatorul a cerut îngăduință pentru mici întârzieri, iar apoi a spălat putina.

Familie păcălită de două ori

Alin şi Loredana Sterpu au țepuiți la dublu de Smart Space. Într-o primă fază, în februarie 2019 aceștia au cumpărat un apartament cu o camera de 33 mp, situat la etajul 1 al construcţiei respective, pentru 15 mii de euro, sumă ce a fost plătită integral, în mai multe tranşe. Câteva luni mai târziu, în octombrie 2019, dezvoltatorul le propune să preia un alt apartament ce fusese promis unui alt client. Astfel, cei doi au încheiat un contract de cesiune cu Oana Nicoleta Mironescu, prin care aceasta ceda drepturile asupra unui apartament de 33 mp,situat la demisolul aceslui imobil, contra a 15 mii de euro. Alin şi Loredana Sterpu au achitat astfel 30.000 de euro pentru două apartamente pe care Smart Space Residence trebuia să le predea până la finalul anului 2020. Una dintre promisiunile încheiate de către familia Sterpu cu dezvoltatorul prevedea ca Smart Space să suporte daune de 4.500 de euro dacă nu preda apartamentul la timp sau rezilia antecontractul. acum, familia Sterpu vrea de la dezvoltator să-I restituie cei 30.000 de euro achitați în avans precum și cei 4.500 euro daune interese prevăzuți în actul notarial.

Altă ţeapă, cu case, la Valea Lupului

7IAȘI a publicat anul trecut cazul unei bătrâne țepuite cu 20.000 de euro de același dezvoltator. Maria G., în vârstă de 75 ani, a fost înșelată de către Smart Space Residence prin promisiunea vânzării unei case la Valea Lupului. Bătrâna a încheiat un contract pentru 95 mii de euro, din care a plătit un avans de 11.500 de euro şi câteva rate de 500 euro lunar. Când achitase deja 20 mii de euro, Maria G. și-a dat seama văzut că nu va primi casa la care visase. Purtată cu vorba de către Frunză, femeia s-a adresat instanţei pentru a-şi recupera banii daţi ca avans afaceristului ţepar. Firma lui Frunză a avut în 2021 a avut o cifră de afaceri de 57 mii lei cu 0 angajaţi.

Vlad ROTARU

 

2 COMENTARII

  1. Cât de prost să fi, să cumperi ceva inexistent, se pare că lumea sa prostit într-un mod foarte alarmant, acei notari merită să li se suspende autorizația de funcționare și la pușcărie, am ajuns cea mai nenorocită țară, datorită prostiei, incopetentei și excrocheriilor, atât a populației cât și a instituțiilor statului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here