Aurica Cobuz, edilul comunei Țibănești, a fost acuzată că ar fi lăsat de izbeliște sediul Primăriei, fără măsurile elementare de securitate și protecție împotriva hoților și infractorilor. În timpul unui control, polițiștii ieșeni au descoperit că instituția funcționează ca pe vremea comismului, fără sisteme de alarmare la efracție iar principalele obiective și zone de risc din interior nu sunt deloc supravegheate. Mai mult, salariile lunare ale angajaților și alte valori monetare sunt depozitate în casierie, într-un amărît de seif de marcă neidentificabilă și necertificat, fără un sistem elementar de pază și protecție, și de supraveghere video împotriva furtului și distrugerii. Din cauza neimplementării normelor metodologice privind aplicarea Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor și valorilor și protecția persoanelor, primărița din Țibănești a fost amendată cu 26.000 de lei. Cobuz contestă amenda în justiție și susține că sancțiunea polițiștilor vine în contextul în care instituția ar fi apelat anterior la o firmă în domeniul protecției și securității, pentru implementarea unor măsuri de siguranță a tuturor zonelor de risc, din interiorul dar și din exteriorul primăriei.
Comuna Țibănești a ajuns un sat fără cîini de pază sub conducerea primăriței Aurica Cobuz. Miliarde de lei, reprezentînd salariile angajaților din Primărie, investiții ori ajutoare sociale sau de șomaj sunt depozitate în condiții improprii și fără asigurarea unei protecții și supravegheri elementare împotriva hoților și infractorilor. Ani la rînd, lună de lună, banii au fost depozitați în casieria unității, într-un seif jalnic și de demult, de o tonă și jumătate greutate, fără ca locația să fie supravegheată cu aparatură video. De asemenea, spun polițiștii, la un moment dat, sediul Primăriei Țibănești nu avea nici măcar un paznic sau un gardian care să țină sub observație unitatea, precum și zonele de risc atît din interior cît și din exterior. Cu alte cuvinte, primăria a fost lăsată de izbeliște, la mîna hoților. Aceste deficiențe deosebit de grave au fost constatate de Inspectoratul Județean de Poliție Iași, ca urmare a efectuării unui control referitor la analiza riscurilor la securitatea fizică la obiectivul sediul Primăriei Țibănești. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că edilul, în calitate de reprezentant al UAT Țibănești, nu a implementat un set de măsuri obligatorii menite a asigura paza, protecția și securitatea fizică a instituției. Mai mult, analiza de risc a sediului primăriei trebuia întocmită pînă la data de 1 iulie 2018.
Sediul, lăsat la mîna hoților
Controlul IPJ Iași a avut loc la data de 21 ianuarie 2019, cînd inspectorul de poliție Mihai Ispir a întocmit un proces-verbal de contravenție în care a specificat că edilul Aurica Cobuz nu a securizat unitatea împotriva hoților și infractorilor. Totodată, nu exista nici o elementară supraveghere video a casieriei instituției unde sunt depozitate valorile monetare constituite din banii salariaților dar și cei de investiții, ajutoare sociale și șomaj. În temeiul Legii 301/2012 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, dar și elaborarea deficitară a analizei de risc la securitatea fizică a Primăriei, Cobuz a fost amendată cu suma de 26.000 de lei. De asemenea, UAT Țibănești, în frunte cu primărița, au fost obligați să ia măsuri urgente de protecție și securizare imediată a instituției.
’’Primăria Țibănești nu își permite să plătească amenda’’
Nemulțumită de sancțiunea primită, Aurica Cobuz a contestat amenda în justiție și a arătat că Primăria Țibănești nu își permite să plătească această sumă.
’’De ce procesul verbal de contravenție a fost întocmit pe persoana fizică Aurica Cobuz atît timp cît măsurile impuse de lege și consemnate în sancțiune sunt în sarcina UAT Țibănești. În ziua în care se aduc banii pentru salarii, în aceeași zi, angajații noștri primesc salariul astfel că aceștia nu rămîn în seiful unității. De asemenea, în afara orelor de program al personalului instituției, cît și pe timpul nopții, paza este asigurată de un angajat al nostru, gardian. Avînd în vedere că banii din bugetul local sunt bani publici, primăria nu își permite să achite suma dispusă cu titlu de amendă’’, a precizat edilul din Țibănești, în contestația depusă la Judecătorie.
„Procesul-verbal de sancțiune a fost întocmit eronat„
De aceeași părere cu Aurica Cobuz sunt și juriștii Primăriei Țibănești. Într-o plîngere înaintată magistraților, jurista Ana Maria Ariton a specificat faptul că instituția ar fi apelat anterior la serviciile unei firme specializate pentru efectuarea unei analize de risc la securitatea fizică a sediului Primăriei, în sensul dotării unității cu aparatură video de supraveghere și control a tuturor zonelor de risc, dar mai ales pentru protecția casieriei și a seifului în care se depozitează lunar salariile angajaților, și alte valori monetare. ’’Fiind vorba de un contravenient persoană juridică, respectiv UAT Țibănești, considerăm că era imperios necesar ca polițistul să se deplaseze la primărie și să solicite discuții directe cu edilul pentru rezolvarea situației. Ori, în cazul în care nouă nu ni s-a adus la cunoștință de conținutul actului de constatare a contravenției, considerăm că acesta este nul de drept. Din procesul-verbal reiese că UAT Țibănești nu a îndeplinit obligațiile privind întocmirea analizei de risc la securitatea fizică a instituției. În situația în care contravenientul este persoană juridică, în sancțiune trebuiau făcute mențiuni obligatorii cu privire la denumirea, sediul, nr.de înmatriculare în Registrul Comerțului și Codul Fiscal al acesteia, precum și datele de identificare a persoanei care o reprezintă. Ori, doamna Cobuz nu are atribuții cu privire la faptele pentru care s-a constatat și s-a sancționat UAT Țibănești. De aceea, considerăm că în mod eronat a fost întocmit procesul-verbal de contravenție pe persoană juridică și a fost trimis pe adresa edilului. Deși datele de identificare completate de agentul constatator sunt ale doamnei Cobuz, în cuprinsul descrierii faptei se menționează că UAT Țibănești trebuia să efectueze demersurile prevăzute de lege. Există o neconcordanță clară între persoana fizică consemnată în procesul-verbal ca fiind contravenient și persoana juridică în sarcina căreia sunt obligațiile prevăzute de HG 437/2017. Polițistul a trasat doar măsurile de îndeplinire a protecției și supravegherii în sarcina UAT-ului, cu mențiunea că răspunde de îndeplinirea acestora primarul, în calitatea sa de reprezentant legal. Mai mult decît atît, la nivel de instituție, înainte de a fi anunțat controlul poliției, a avut loc o ședință cu privire la măsurile de securitate ce se impuneau a fi implementate’’, se arată în contestația semnată și parafată de jurista Ana Maria Ariton și secretarul Primăriei Țibănești, Liliana Tiron.
’’Ca în vremurile de tristă amintire, fără alarme și sistem video’’
În replică, reprezentanții IPJ Iași susțin că amenda a fost aplicată în condiții de legalitate pe motiv că UAT Țibănești este deficitară la capitolul zona de protecție a casieriei, a valorilor monetare depozitate într-un seif foarte vechi și necertificat, precum și la zonele de risc din interiorul cît și din exteriorul sediului primăriei.
’’Au fost sancționați legal. Unitatea era la data controlului fără un sistem de alarmare la efracție, nu era instituită pază și protecție umană. De asemenea, nu au implementat măsurile de securitate impuse și nu aveau întocmită o analiză de risc’’, a conchis într-o întîmpinare adresată instanței, juristul IPJ Iași, Narcis Gabriel Țîmpău.
Jaful de la Primăria Țibana a dus la înăsprirea controalelor
În cursul lunii ianuarie 2019, doi frați, Alex și Cătălin Vatră, împreună cu doi complici, au spart sediul Primăriei Țibana, din aceeași zonă, de lîngă Țibănești, de unde au furat suma de 170.000 de lei. Dosarul jafului din Țibana a fost finalizat de procurorii de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Iași, cei doi frați infractori și o femeie care le-a fost complice, semnînd anterior, cu anchetatorii, un acord de recunoaștere a vinovăției. Cei trei infractori au mai avut atunci și un al patrulea complice care a fugit între timp în străinătate. Furtul s-a petrecut în noaptea de 11 ianuarie cînd cei doi frați au pătruns foarte ușor în sediul Primăriei Țibana, de unde au luat seiful plin cu bani, l-au scos din unitate, iar după ce l-au golit de bani, l-au abandonat pe un cîmp din apropiere. La data respectivă, hoții au reușit să fure destul de ușor toate salariile care aparțineau angajaților Primăriei Țibana. După acest jaf răsunător, conducerea IPJ Iași a înăsprit controalele în toate instituții publice și primăriile din județ, verificîndu-se ’’la sînge’’ măsurile de pază, protecție și securitate. De asemenea, au fost dispuse și luarea unor măsuri rapide de securizare a sediilor. Unele primării le-au respectat iar altele nu.
Nicu SAMSON