@ Veteranul imobiliarilor din Iași, omul de afaceri Vasile Terciu, construiește unul dintre cele mai valoaroase proiecte în Centrul Civic, blocuri de birouri, apartamente și o parcare publică subterană, dar în același timp este acuzat de zeci de țepe de către partenerii de afaceri @ Ultima ispravă: o firmă din Neamț a retras toate utilajele pe care i le-a închiriat pentru lucrări și își cere banii în instanță @ Terciu fuge de creditori și recurge la tertipuri copilărești @ În luna martie, firma Autotrans Geda a notificat TVI prin intermediul poștei, însă Terciu a refuzat să primească plicul cu somația de plată crezând că astfel va rezolva situația @ Anul trecut, Vasile Terciu a împrumutat 2 milioane de euro de la familia Fietrman și 350.000 de euro de la familia Bădărău, dar ulterior a renunțat la un etaj întreg și la tronsonul unui bloc în contul datoriilor @ Firma omului de afaceri, TVI Construct, a fost dată în judecată și pentru că nu a plătit factura la curent @ În perioada 2019 – 2020, Terciu a cedat stațiile de beton gigantului Holcim în contul unei datorii de peste 2 milioane de euro @ Proiectul dezvoltat de Terciu pe un teren din coasta Palas, la intersecția străzilor Sf. Lazăr și Smârdan, prevede construirea mai multor tronsoane cu apartamente și spații de biroruri, dar și o parcare subterană pe un teren concesionat de la primărie
Omul de afaceri Vasile Terciu acuzat că a tras o nouă țeapă unui partener de afaceri. Deși construiește unul dintre cele mai valoroase proiecte imobiliare din Iași, în zona Centrului Civic, firma lui Terciu nu reușește să depășească problemele financiare în care s-a scufundat în ultimii 3 – 4 ani. TVI Construct a fost hingherită în ultimii ani de executorii judecătorești puși pe urmele societății de către creditorii care nu reușeau să-și mai recupereze banii. Partenerii de afaceri și funrizorii de utilități au deschis nenumărate procese în ultimii ani împotriva firmei lui Terciu pentru datorii începând de la 200 de lei și ajungând până la 2 milioane de euro. Terciu a pierdut stațiile de betoane în contul unor datorii față de un furnizor și o parte din clădirile din spatele SRI în contul unor împrumuturi luate de la persoane fizice din Iași.
Acum este chemat din nou în instanță pentru o țeapă de aproximativ 150.000 de lei dată unui partner din județul Neamț. La începutul lunii aprilie 2022, firma Autotrans Geda SRL din Piatra Neamț a depus la Judecătoria Iași o cerere de emitere a unei ordonanțe de plată împotriva TVI Construct pentru suma de 137.734 lei, reprezentând debit principal, și suma de 4.756 lei, reprezentând penalități. Reprezentanții Autotrans au arătat că, începând cu luna iulie 2021, au închiriat firmei TVI mai multe utilaje (excavator, încărcător frontal tip wola) și autobasculante 8X4 cu personal deservent pentru care compania lui Vasile Terciu nu a achitat în totalitate contravaloarea chiriei datorate. Astfel, există un număr de șapte facturi emise începând cu luna noiembrie 2021 și până în luna martie 2022 și a căror scadență era începând cu decembrie și până în 31.03.2022, pe care TVI Construct le-a achitat parțial. Autotrans a discutat cu Terciu în mai multe rânduri despre datoria acumulată însă situația nu s-a remediat. Autotrans și-a retras utilajele și a pornit demersurile legale. În martie a notificat TVI prin intermediul poștei, însă Terciu a refuzat să primească plicul cu somația de plată crezând că astfel va rezolva situația. Reprezentanții Autotrans au mers mai departe și cer acum judecătorilor atât datoria de bază cât și penalitățile calculate până la data achitării integrale a debitului. Conform contractului, la valoarea datoriei acumulate, penalitățile datorate sunt în cuantum de 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
Afacere vândută pe bucăți
În lipsa unor finanțări din partea băncilor, Vasile Terciu s-a finanțat fie neachitându-și facturile către furnizori, fie prin vânzarea pe bucăți a afacerii. În 2019-2020 a cedat stațiile de beton gigantului Holcim în contul unei datorii de peste 2 milioane de euro. Mai apoi a început să vândă pe bucăți, la prețuri mult sub valoarea pieței, proiectul imobiliar din spatele SRI.
Fostul procuror Dan Bădăru, un fost „tătuc” al justiției ieșene, și fiica sa, notarul Daniela Bădărău, au creditat firma TVI Construct cu aproximativ 350.000 de euro, pentru ca ulterior să fie semnat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un etaj întreg al turnului cu 11 etaje pe care Terciu urmează să-l ridice pe terenul de la intersecția străzilor Sf. Lazăr și Smârdan. Suprafața utilă a etajului tranzacționat va fi de 275 metri pătrați, iar prețul a fost de 1.718.000 lei. Antecontractul a fost semnat pe 19 iulie 2021, iar banii au fost achitați în trei tranșe începând cu 28 iunie și până pe 5 iulie. În cazul în care până la data de 16 iulie 2023, clădirea nu va fi finalizată în proporție de 100%, iar spațiul nu va fi predat cu toate avizele de funcționare, firma lui Vasile Terciu va trebui să achite familiei Bădărău penalități de 300 euro/zi de întârziere!
Și familia Fiterman l-a creditat pe Vasile Terciu. Din decembrie 2018 și până în primăvara lui 2021, membrii familiei Fiterman au creditat firma lui Terciu, TVI Construct SRL, cu diverse sume, ajungându-se la o valoare totală de peste 10 milioane lei, echivalentul a mai bine de 2 milioane euro. În schimb, aceștia vor primi un bloc întreg cu șase etaje și o suprafață aproximativă de 2.000 mp din cadrul aceluiași proiect de pe Sf. Lazăr. Conform documentului notarial, dacă din diverse motive, tranzacția finală nu va fi dusă la bun sfârșit firma lui Terciu trebuie să returneze banii și să le achite familiei Fiterman 400.000 de euro cu titlul de daune.
Țeapă de 180.000 lei la curent
Pe 25 mai 2021, firma Rig Biomass depunea la Judecătoria Iași o cerere de emitere a unei ordonanțe de plată împotriva TVI construct pentru suma de 169.547 lei reprezentând debit principal și 8.456 lei reprezentând penalități. Societatea nemțeană a depus la dosar actele doveditoare prin care a arătat judecătorilor nenumăratele somații trimise firmei TVI Construct și refuzul acesteia de a-și achita datoria. „În baza contractului de furnizare energie electrică nr. 18/29.07.2020 societatea noastră a furnizat energie electrică în beneficiul societății TVI Construct SRL conform facturilor atașate prezentei acțiuni. Pentru serviciile efectuate au fost emise 6 facturi fiscale și 3 facturi de penalități. Cunatumul total al acestora este de 178.003 lei. Pentru recuperarea soldului rămas neachitat au fost mai multe discuții cu reprezentanții societății beneficiare și s-au trimis mai multe notificări scrise, însă pârâta TVI Construct nu a înțeles să de acurs acestor demersuri. Pârâta Tvi Construct refuză să achite debitul fără nicio motivație. Termenul de plată al facturilor a fost depășit, iar pârâta nu a procedat nici până astăzi la plata acestora.” – se precizează în cererea de chemare în judecată depusă de Rig Biomass. În noiembrie 2021, Rig Biomass a câștigat procesul obținând peste 200.000 lei prin actualizarea cunatumului penalităților. Conform datelor oficiale, TVI Construct înregistra la finalul anului 2020 datorii de aproape 55 milioane lei, în condițiile în care cifra de afaceri a companiei de construcții a fost de 38 milioane lei. Datele financiare pentru anul 2021 nu sunt încă disponibile, însă conduita firmei prezintă aceleași simptome ca și în anii în care s-au acumulat aceste datorii.
Partener de afaceri nefrecventabil
În ultimii ani firma omului de afaceri Vasile Terciu a devenit din ce în ce mai nefrecventabilă. Mai mulți parteneri de afaceri au început să aibă probleme în relația cu TVI Construct, în principal în ceea ce privește neîncasarea banilor pentru serviciile prestate sau produsele livrate. Mai multe procese de pe rolul instanțelor ieșene au început să creioneze imaginea unei firme rău-platnice, cu probleme financiare serioase. Unele dintre sumele pentru care Terciu a fost dat în judecată sunt de-a dreptul ridicole, cuantumul acestora putând fi suportat chiar și de către un chioșc.
În cel mai recent proces aflat pe rolul Judecătoriei Iași, TVI Construct este chemată în judecată de E.ON pentru neplata unei facturi la energia electrică în valoare de aproximativ 800 lei. În noiembrie 2020, Apavital l-a executat silit pe Vasile Terciu pentru că firma sa nu achitase o datorie de 10.000 lei pentru apa consumată în stațiile de betoane ale companiei. Se strânseseră nouă facturi restante, TVI Construct nereușind să achite vreu leu către funrizorul de apă timp de 8 luni de zile. Și Salubris a apelat la executorii judecătorești pentru a putea să-și recupereze contravaloarea facturilor emise către firma lui Terciu. Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR a dat în judecată TVI pentru că a achitat o datorie de sub 200 lei. În urma procesului și a executării silite, Terciu a plătit de 10 ori mai mult. Până și firma care furniza mâncarea angajaților TVI a fost țepuită. În 2021 firma Petro Magico a dat în judecată TVI pentru o datorie puțin peste 4.000 lei. A câștigat procesul și a primit inclusiv penalități în sumă de aproximativ 2.000 lei.
Rareș Neamțu