@ În prima zi lucrătoare a anului 2021, pe 4 ianuarie la ora 9.00, Gabriel Ghergheșanu, omul cheie desemnat de primarul Mihai Chirica pentru a controla sistemul de la Urbanism, bătea la ușa milionarilor din PSD @ În mai puțin de 60 de minute, Ghergheșanu îi aplica două amenzi lui Victor Surdu, băiatul omului de afaceri Gabriel Surdu, pentru executarea de lucrări de construire fără autorizație pe domeniul public @ Cine putea să-și imagineze că așa ceva se poate întâmpla, în urmă cu câțiva ani, când Gabriel Surdu făcea jocurie lui Mihai chirica în Consiliul Local?
Procesele verbale de contravenție au fost întocmite în lipsa lui Surdu jr. și fără martori, omul lui Chirica aplicând cuantumul maxim al amenzilor prevăzute de legislație. Procesele verbale i-au fost transmise lui Victor Surdu prin poștă, cu o celeritate nespecifică activității funcționarilor din Primăria Municipiului Iași. Câteva luni mai târziu, Surdu a intrat în procedura de executare silită demarată de Direcția Finanțelor Publice Locale pentru că nu a achitat cei 5.000 de lei prevăzuți în cele două procese verbale întocmite de Ghergheșanu. Același Ghergheșanu a intrat la rândul său, în aceeași perioadă, în malaxorul procurorilor DIICOT, unde a dat mai multe declarații despre sistemul mafiot din urbanismul local. Surdu contestă cele două amenzi aplicate de oamenii lui Chirica susținând că mențiunile curpinse în procesele verbale de contravenție sunt pure inveții. Familia Surdu a avut de-a lungul timpului mai multe probleme legate de construcții ilegale. Gabriel Surdu a fost implicat în urmă cu câteva luni într-un scandal legat defrișări ilegale și realizarea unui proiect imobiliar care contravine reglementărilor urbanistice în zona Păcurari.
A spart trotuarul. Nu avea autorizație
La începutul anului 2021, Victor Surdu, băiatul fostului consilier local PSD, Gabriel Surdu, primește prin poștă două procese verbale de amendă din partea Primăriei Municipiului Iași. Potrivit documentelor, Primăria i-a aplicat două amenzi în cuantum de 2.500 lei fiecare pentru că a executat de lucrări fără autorizație de construire, fără a anunța municipalitatea de începerea lucrărilor și fără a reface carosabilul afectat de lucrări la finalizarea acestora. Surdu jr. este acuzat de inspectorii Primăriei că a aefectuat lucrări la infrastructuira publică de utilități fără a avea autorizație de construire eliberată în acest sens. Conform legislației, Surdu avea obligația de a obține autorizație de la Primărie și de a anunța instituția la demararea lucrărilor.
„Având în vedere că nu ați anunțat în scris Primăria Municipiului Iași de executarea lucrărilor de intervenții din data de 18.12.2020 la rețelele de utilitate publică – canalizare, apă, rețele îngropate în infrastructura domeniului public situată în str. Păcurari nr. 10, vă transmitem copia procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor nr. 148/04.01.2021. Lucrările de intervenție la rețelele de utilitate publică din data de 18.12.2020 NU au fost notificate Primăriei Municipiului Iași și nici autorizate de Primăria Municipiului Iași. Prin autorizația de construire nr. 1383/19.11.2019 au fost autorizate lucrările de amenajare parcare și împrejmuire teren proprietate, dar NU și lucrări de intervenții în infrastructura domeniului public. Mijloacele moderne de comunicare permit notificarea Primăriei în timp scurt, eforturi minime și cheltuieli reduse.” se menționează în adresa nr. 1014 prin care a fost transmisă primă amendă aplicată lui Victor Surdu.
Cea de a doua amendă s-a aplicat pentru aceleași lucrări din 18 decembrie, cea de a doua faptă reținută în sarcina lui Surdu jr. fiind aceea că nu a refăcut trotuarul după terminarea intervenției. Potrivit reglementărilor în vigoare, constructorul care intervine asupra domeniului public pentru efectuarea de lucrări este obligat să refacă infrastructura după terminarea lucrărilor în cauză. Potrivit documentelor, inspectorul desemnat de Mihai Chirica să verifice situația în teren a constatat faptul că Victor Surdu nu a refăcut trotuarul și carosabilul după intervenția la rețele de utilități de pe domeniul public.
„Nerespectarea condițiilor tehnice de refacere a infrastructurii domeniului public- trotuar, pavaje, broduri și carosabil, afectată ca urmare a intervenției din data de 18 decembrie 2020 la rețelele de utilitate publică îngropate în infrastructura domeniului public din str. Păcurari nr. 10.” se precizează în procesul verbal de contravenție nr. 149/04.01.2021.
Surdu susține că habar nu avea de amenzi
Surdu neagă acuzațiile menționate în procesele verbale de comntravenție. Băiatul fostului consilier lasă să se înțeleagă că la mijloc e ceva necurat. Procesele verbale au fost întocmite în lipsă, documentele fiind predate prin poștă unei alte persoane care a semnat în numele său de primire. Totodată, Surdu spune că nu a desfășurat lucrări la rețelele edilitare, mențiunile din procesele verbale fiind invenții ale omului de încredere al primarului Mihai Chirica.
„În data de 05.07.2021 am primit de la Primăria Municipiului Iași un plic conținând o somație de plată și un titlu executoriu din care rezultă că am de achitat suma de 5.000 lei reprezentând amenzi aplicate de Direcția de Dezvoltare Urbană: proces verbal 148/04.01.2021 în valoare de 2.500 lei și proces verbal 149/04.01.2021 în valoare de 2.500 lei. Neavând la cunoștință de existența vreunui proces verbal de contravenție am solicitat Primăriei să-mi transmită procesele verblae menționate în titlul executoriu. Am primit în data de 30.07.2021 cele două procese verbale, precum și copia a două adrese (1014/06.01.2021 și 1015/06.01.2021) și a două avize de la Poșta Română unde este trecut numele meu, însă semnătura de pe acestea nu îmi aparține. Nu știu a cui poate fi semnătura deoarece la domiciliul meu nu locuiesc decât eu și soția mea, și niciunuia din noi nu îi aparține acea semnătură. Având în vedere cele descrise mai sus, solicit repunerea în termenul de formulare a plângerii împotriva procesului verbal precum și anularea procesului verbal de contravenție. Doresc să precizez că lucrările pe care le-am efectuat sunt conform autorizației nr. 1382/19.11.2019 – desființare gard existent, și autorizației nr. 1383/19.11.2019 – amenajare parcare și împrejmuire teren proprietate. Am executat exact aceste lucrări, nu am intervenit pe spațiul public, la rețelele de utilitate publică îngropate în infrastructura domeniului public, ca urmare nu aveam ce să refac.” spune Victor Surdu în plângerile depuse la Judecătoria Iași.
Rareș Neamțu