Țara în care și statul trage țeapă la stat! ANAF nu a plătit chiria și utilitățile pentru trei spații închiriate de la CFR Iași

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași a ajuns să se numere printre rău platnicii statului. Fiscul nu a plătit chiria, utilitățile și nu a eliberat unele spații închiriate de la Compania Națională de Căi Ferate, după ce contractele au ajuns la final. Este vorba despre trei spații cu destinație de birouri vamale din județele Iași și Suceava. În aceste condiții, pentru că nu au evacuat birourile și nu și-au plătit nici utilitățile, Compania de Căi Ferate CFR SA a cerut instanței să i se facă dreptate. Mai mult, CFR vrea despăgubiri de zeci de mii de lei de la Finanțele ieșene pentru că se folosește de acele spații fără a avea dreptul. Finanțele ar trebui să plătească în total aproape 200.000 de lei pentru a se achita de datoriile către Compania de Căi Ferate CFR SA. 

Situație tragi-comică la Iași, în care sunt implicate două instituții ale statului român. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, subordonată Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost dată în judecată de o altă instituție a statului pentru neplata chiriei pentru spațiile pe care le-a închiriat. Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a cerut Direcției de Finanțe să achite aproape 60.000 lei, sumă ce reprezintă daune pentru neeliberarea unor spații închiriate. În plus, Finanțele ar trebui să mai plătească aproape 123.000 lei pentru plata utilităților, dar și 12.000 lei pentru energia termică din birourile de la Stația CF Cristești Jijia, comuna Cristești, județul Iași, de la Stația CG Ungheni- Prut, comuna Ungheni, județul Iași, dar și de la Stația CF Vicșani, comuna Mușenița, județul Suceava.

CFR: „ANAF ocupă abuziv birourile din stațiile de cale ferată”

Biroul de la gara Cristești are o suprafață de 60 metri pătrați, cel de la Ungheni are o suprafață de 51 metri pătrați, iar cel de la Vicșani are o suprafață de 37 metri pătrați. Toate au fost închiriate de la CFR în baza unor contracte încheiate pentru perioada 2016 – 2021. Biroul de la Ungheni a fost construit de către Finanțe, pe terenul închiriat de la CFR, Compania de Căi Ferate dorind desființarea acestuia pe cheltuiala ANAF. Cum contractele au ajuns la final, Finanțele au cerut prelungirea acestora printr-o serie de acte adiționale, depuse în iulie 2021. CFR a arătat însă că documentele nu au fost semnate de nimeni de la ANAF, astfel încât nu au mai fost reînnoite.

„Considerăm că este mai mult decât just și întemeiat faptul ca pârâta să fie obligată la plata de daune- interese și în continuare, până la eliberarea efectivă a terenului și evacuarea spațiilor, ce fac obiectul contractului nr. 297/21.06.2016, deoarece prejudiciul cauzat prin lipsirea de folosință va înceta să existe doar la data la care spațiile și terenul vor rămâne libere și vor reveni în posesia noastră”, se arată în plângerea depusă de Sucursala Iași a CFR.

Fiscul refuză să elibereze imobilele

CFR a trimis în 2022 mai multe somații de plată și de evacuare a celor trei birouri vamale, însă Finanțele nu le-au luat în calcul și au continuat să ocupe spațiile. „Pârâta a refuzat ulterior încetării contractului să mai evacueze/elibereze spațiile și terenul închiriate , ocupându-le abuziv și până în prezent. Anterior cererii de chemare în judecată, pârâta a fost somată să părăsească spațiile și terenul ce au făcut obiectul contractului (…) Pârâta a continuat să aibă aceeași atitudine abuzivă de ocupare a spațiilor și terenului și de opoziție la solicitarea noastră de a le elibera”, se mai arată în plângerea depusă de CFR la Judecătoria Iași.

Scandalul dintre CFR și ANAF s-a mutat în instanță

Compania de Căi Ferate a notificat Finanțele să elibereze spațiile înainte de chemarea în judecată, cerere rămasă însă fără rezultat.

„Soluția corectă și fondată în cauză este în sensul obligării pârâtei la evacuarea spațiilor și eliberarea terenului, ocupate fără forme legale sau convenționale  și la plata de daune- interese până la eliberarea efectivă a terenului și evacuarea spațiilor, întrucât, în caz contrar, ne-am afla în situația unei îmbogățiri fără justă cauză prin folosirea acestor imobile fără plata unei compensații. Ori nu se poate concepe ca, fără a exista o convenție în acest sens, pârâta ar fi putut folosi cu titlu gratuit bunurile respective”, se arată în plângerea depusă de angajații Căilor Ferate la instanța de judecată.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here