Marcel Ciolacu, liderul PSD, a primit aprobarea în cadrul Consiliului Politic Național al partidului pentru a demara procesul de reorganizare administrativ-teritorială a României, conform unor surse politice citate de G4Media. Proiectul vizează redesenarea județelor și, posibil, redefinirea localităților, în scopul eficientizării administrației publice.
Pentru realizarea acestui proiect de lege, Ciolacu va colabora cu o comisie internă a PSD, formată din lideri importanți ai partidului și reprezentanți ai administrației publice locale. Comisia va include președintele Camerei Deputaților, președintele Asociației Municipiilor, președintele Uniunii CJ-urilor, vicepremierul Marian Neacșu, precum și mai mulți primari PSD de orașe, municipii și comune. După finalizarea acestui proiect, el va fi negociat în coaliția guvernamentală și ulterior depus în Parlament.
Reorganizarea administrativ-teritorială este un subiect care a fost dezbătut intens de-a lungul anilor, fiind susținut în principal pentru a adresa probleme economice. Principalele argumente pentru reorganizare includ descentralizarea reală, debirocratizarea și eliminarea costurilor inutile, în special în cazul primăriilor din localitățile foarte mici. De-a lungul timpului, au fost depuse mai multe inițiative legislative pe această temă, dar niciuna nu a reușit să treacă de votul Parlamentului, iar opoziția principală a venit din partea UDMR. Politicienii maghiari se opun modificărilor care ar putea afecta structura județelor din Ținutul Secuiesc (Mureș, Harghita, Covasna), temându-se că regiunile respective ar putea fi grupate în alte configurații administrative.
Cel mai recent proiect pe această temă a fost depus de USR în octombrie 2024, incluzând măsuri care propun reducerea numărului de județe și localități, precum și reorganizarea Capitalei. USR susține că o astfel de reorganizare ar conduce la un stat mai eficient, cu mai puține instituții și cheltuieli publice mai controlate. De asemenea, USR a subliniat faptul că majoritatea localităților din România sunt subdimensionate și falimentare din cauza dimensiunii lor mici, iar structurile administrative actuale nu contribuie la dezvoltarea țării, ci mai degrabă sprijină clientele politice.