Surpriza magistraților. Judecătorii Curții de Apel Suceava „driblează” analiza pe fond a dosarului de corupție de la UMF Iași

Judecarea dosarului în care Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, este acuzat de fapte de corupţie, alături de alţi oficiali ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, este amânată din decembrie 2011.

Vasile Astărăstoae este acuzat că, în calitate de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa“, împreună cu alţi doi directori din cadrul unităţii – Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, ar fi trucat o licitaţie privind atribuirea unui contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din fonduri europene.

Contractul avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Dosarul a fost mediatizat intens, iar presiunea opiniei publice a condus la arestarea Danielei Druguş şi a lui Adrian Ciureanu, amintește Adevărul.

În acelaşi dosar mai sunt judecate şi alte persoane, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale sau firme. Potrivit DNA, cei trei reprezentanţi ai UMF Iaşi ar fi „atribuit ilegal“ contractul de lucrări cu privire la implementarea proiectului e-learning, către SC Maguay Impex SRL Bucureşti.

„În baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi al Uniunii Europene“, se arată în rechizitoriu.

După finalizarea rechizitoriului, în decembrie 2011, dosarul a fost trimis în judecată, ajungând, în urma unei strămutări, pe rolul Curţii de Apel Suceava. Timp de un an şi jumătate, judecătorii au tot amânat cauza.

În primăvara anului 2013, Curtea de Apel Suceava a hotărât ca dosarul să fie restituit Parchetului pentru refacere. Procurorii DNA au făcut recurs la decizia instanţei sucevene, iar în noiembrie 2013 magistraţii Curţii Supreme au decis că recursul este întemeiat şi că dosarul nu trebuie refăcut, amintește Adevărul.

În acelaşi timp, au stabilit ca judecarea dosarului să se reia la începutul lui 2014 la Curtea de Apel Suceava. La termenul de la sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii Curţii de Apel Suceava au decis, în baza prevederilor noului Cod Penal, că judecarea dosarului este de competenţa Tribunalui Suceava, motiv pentru care au stabilit o nouă strămutare a dosarului.

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here