Sucevencele au pornit LUPTA ÎMPOTRIVA MALTRATĂRII COPIILOR. Mamele au ieșit în stradă

Cazul băiatul în vârstă de 3 ani, din comuna Ipotești, care s-a ales cu leziuni la nivelul capului după ce o asistentă medicală din cadrul Creșei Nr. 1 Suceava i-a smuls câteva smocuri de păr, a stârnit un val de reacţii atât din partea părinţilor ai căror copii au trecut prin episoade asemănătoare, cât şi din partea celor care au ripostat şi şi-au exprimat dezaprobarea cu privire la astfel de practici. 

 

În vederea prevenirii unor astfel de situaţii dramatice, Cecilia Parascan, mama copilului lovit, este decisă să mobilizeze şi să încurajeze şi alţi părinţi să povestească ororile prin care trec unii copii şi, ajutată de către o prietenă, a demarat o campanie prin care atrage atenţia acestora asupra acestui gen de incidente.

Chiar în faţa unităţii, prietena Ceciliei Parascan a împărţit poze cu copilul „chelit” în două zone ale capului, cu mesajul „Pe mâna cui laşi copilul tău? Copil agresat de <d-na Crina> de la Creşa Nr. 1, Aleea Nucului”.

„Să sperăm că nu vor mai fi astfel de cazuri. Am auzit zilele astea de un caz de agresiune la grupa 3”, a spus un părinte. De cealaltă parte, câţiva dintre părinţii ai căror copii sunt înscrişi la creşă au refuzat poza, pe motiv că „micuţii sunt mulţumiţi, nu am probleme”.

Directoarea Creşei Nr. 1 şi preşedinta Uniunii Creşelor din România, Daniela Câmpan, a rispostat vehement faţă de acţiunea întreprinsă, menţionând că „sunt materiale denigratoare, iar unitatea este discreditată înainte de a se dovedi orice fel de lucru, înainte de finalizarea anchetei. Părinţii trebuie să aibă garanţia îngrijirii copilului”. Acesta a negat vehement zvonurile conform cărora ea ar fi încercat să muşamalizeze cazul, negând totodată orice relaţie de rudenie cu asistenta medicală Crina.

„Verbal au fost mai multe sesizări, însă nici un alt părinte nu a dat în scris cum că ar fi fost alte incidente, nu s-a mai confirmat nimic”, a mai declarat Daniela Câmpan

Referitor la afirmaţiile copilului de 3 ani care povesteşte de către cine a fost păruit, aceasta a declarat: „sunt copii care fabulează, la copii există vârsta fabulaţiei”.

 

Copilul va primi consiliere psihologică

Mama băieţelului povesteşte că după ce copilul a căzut victima furiei angajatei, acesta a rămas cu o serie de traume, pe care va încerca să le depăşească mai uşor cu ajutor de specialitate.

Potrivit Ceciliei Parascan, mama micuţului, „copilul este înscris la creşă de la începutul lunii ianuarie. S-a integrat cu greu şi plângea de fiecare dată când era adus. Am crezut că sunt doar probleme specifice acestei etape, însă pe parcurs am constatat că era din ce mai speriat, se scăpa pe el, lucru ce acasă nu se întâmpla, toate acestea dându-mi de gândit”.

Femeia a mai povestit că după incidentul petrecut, copilul a fost retras din cadrul unităţii al cărei prag îi era frică să-l mai treacă.

„Când ajungem în zona respectivă plânge şi mă roagă să nu-l mai duc acolo. Se trezeşte din somn plângând, strigând-o pe <doamna care fuge după el>. A rămas cu traume, astfel că va beneficia de ajutorul unui specialist peste a trece mai uşor de cele întâmplate”, mărturiseşte mama băiatului.

 

Două episoade de violenţă asupra aceluiaşi copil, în decurs de mai puţin de o lună

Cecilia Parascan povesteşte că primul incident neplăcut, chiar violent, al cărui protagonist a fost chiar fiul ei, a avut loc la începutul lunii iulie. „Pe 5 iulie, când l-am luat de la unitate, copilul avea o leziune la cap, iar părul îi era smuls pe o porţiune de 2-3 centimentri”, mărturiseşte aceasta. Disperată, ea povesteşte că a adus în atenţia personalului instituţiei acest fapt, scuzele, regretele şi promisiunile că astfel de episoade nu vor mai avea loc fiind principalele replici ale angajaţilor. Nu a trecut nici o lună până când femeia avea să asiste la un scenariu aproape similar, din păcate cu urmări ceva mai grave asupra celui mic. Aşa cum am relatat şi în numărul de ieri al cotidianului Monitorul de Suceava, Angela Cecilia Parascan a depus în data de 29 iulie o plângere la Poliția Municipiului Suceava. Femeia povestește că în data de 25 iulie, băiețelul ei s-a întors de la creșă cu lovituri la cap. „Copilul era speriat, agitat, iar printre lacrimi mi-a povestit că a fost tras din nou de păr. Leziunea are circa 4 centimetri”, mai spune Cecilia Parascan. Ulterior, femeia a obţinut un certificat medico-legal, document conform căruia băiatul are nevoie de 4-5 zile de îngrijiri medicale. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au declarat că se fac cercetări în acest caz, sub aspectul săvârșirii de loviri sau alte violențe.

Copilul ar fi fost tras de păr din cauza faptului că refuza să se joace alături de ceilalţi colegi ai săi, la groapa cu nisip, preferând, în schimb, să stea mai retras.

 

Plângere şi la Protecţia Copilului

O echipă de la Serviciul de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, s-a deplasat ieri la creşa unde s-a produs incidentul, după ce, tot ieri, mama copilului a depus o plângere scrisă la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Nicoleta Daneliuc, purtătoarea de cuvânt a Protecţiei Copilului Suceava, a declarat că în cursul zilei de ieri reprezentanţii instituţiei au stat de vorbă cu şefa creşei, care le-ar fi spus că „după primul incident, îngrijitoarea ar fi fost atenţionată, după ce mama copilului a reclamat conducerii creşei agresiunea pe care a suferit-o fiul ei”. Şefa creşei le-a mai spus reprezentanţilor Protecţiei Copilului că de această dată: „se vor lua măsurile care se impun”. „Protecţia Copilului s-a oferit să le acorde consiliere psihologică mamei şi copilului, dar şi consiliere juridică. Noi am trimis o adresă către Direcţia de Asistenţă Socială, din cadrul Primăriei Suceava, pentru ca şi acest serviciu să efectueze propria anchetă în acest caz”, a completat purtătoarea de cuvânt.

 

Hotărâtă să meargă până la capăt

După ce adecis să rupă tăcerea şi să scoată la iveală ororile prin care a trecut fiul său în cadrul unităţii, Cecilia Parascan mărturiseşte că de această dată este hotărâtă să urmeze „toate procedurile legale posibile pentru a se face dreptate, astfel încât niciodată să nu se mai întâmple astfel de evenimente”.

După incident, femeia a fost sunată şi invitată la discuţii de către reprezentanţii creşei, „în vederea identificării unei soluţii”.  După ce a fost rugată să nu întreprindă vreun demers legal împotriva instituţiei, femeia a fost sfătuită să-şi ducă fiul la un control dermatologic pentru a verifica dacă pricina lipsei părului din anumite zonei ale capului nu este cauzată de o micoză.

„Mulţi părinţi cred că micuţii lor sunt pe mâini bune, însă nu întotdeauna e aşa. Copiii trebuie protejaţi, respectaţi, formaţi în spiritul disciplinei şi respectului, şi nu abuzaţi”, mai spune mama băiatului.

Cecilia Parascan mai spune că după ce s-a întâmplat cel de-al doilea incident, numeroşi părinţi au contactat-o fie telefonic, fie prin intermediul internetului, pentru a-i relata fapte similare de violenţă prin care au trecut copiii lor. 

„Sun
t multe cazuri asemănătoare, dar părinţii nu au avut curajul şi nu au mers mai departe cu toate procedurile legale pentru a se lua măsuri. Trebuie să prevenim astfel de evenimente. Sunt la mijloc copii mici lipsiţi de apărare care au nevoie de linişte şi protecţie”, a conchis Cecilia Parascan. 

(Sursa: monitorulsv.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here