SUA, Polonia, România şi Republica Moldova participă la exerciții militare organizate pe teritoriul Ucrainei

În încercarea de a spori capacitatea de apărare a ţării, Ucraina ar urma să organizeze în 2014 o serie de exerciţii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, România şi Republica Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost depus miercuri în Parlament de preşedintele interimar Oleksandr Turcinov. România va participa cu un grup de infanterie şi unul de vânători de munte.

 

Publicat pe site-ul Parlamentului de la Kiev, proiectul stipulează ca Legislativul ucrainean să autorizeze accesul pe teritoriul naţional pentru trupe străine în vederea desfăşurării a şapte exerciţii: „Public Order 2014″, cu participarea poliţiei militare poloneze, „Rapid Trident 2014″, cu participarea forţelor din SUA, „Safe Sky 2014″, cu aviaţia poloneză, „Sea Breeze 2014″, cu forţele americane, două exerciţii multinaţionale – „Light Avalanche-2014″ şi „Carpates-2014″ – şi „Sud-2014″, cu participarea unităţilor de infanterie şi vânători de munte din România şi Republica Moldova.

 

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, Ucraina şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de prezenţa forţelor ruse în apropierea graniţelor estice, pe fondul tensiunilor separatiste proruse din estul ţării.

 

Publicaţia turcă Hurriyet Daily News a anunţat că prin respectivele exerciţii militare, forţele americane s-ar poziţiona în imediata apropiere a trupelor ruse din peninsula Crimeea, realizând astfel o mişcare strategică. În anii precedenţi, Rusia şi-a manifestat public nemulţumirea faţă de două dintre aceste exerciţii militare, Rapid Trident şi Sea Breeze.

 

Potrivit cotidianului turc, Sea Breeze irita mereu Moscova, pentru că aceste exerciţii aveau ca teren de desfăşurare Crimeea, unde se află baza Flotei sale din Marea Neagră. În ultimii ani, aceste manevre s-au desfăşurat în portul Odessa, unde Ucraina deţine o bază navală.

 

Washingtonul declarase la începutul lunii martie că va reduce cu 28% a fondurile pentru o iniţiativă a Pentagonului care sprijină modernizarea forţelor armate ale Ucrainei şi alte altor state ex-sovietice. Dar un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că atât Rapid Trident, cât şi Sea Breeze sunt de aşteptat să continue în lunile următoare, după cum au fost anunţate.

 

(Sursa: adevarul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here