Studiu Novel Research: „Contrabanda continuă să crească”

Piața neagră a țigaretelor continuă să crească: 17,8%, în ianuarie 2016, față de 17,5% în noiembrie 2015, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research.

 

„Și în ianuarie 2016, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, cu o cotă a pieței negre de 36,8%, cu toate că se află în scădere față de noiembrie 2015, cu peste 10 p.p. Regiunile nord-vest și vest dețin, de asemenea, cote importante, deși se află pe un trend descendent (28,3%, respectiv 26,7%). Din punct de vedere al provenienței, ponderea produselor cu timbru de Ucraina continuă să crească în ritm accelerat, cu 5,5 p.p., până la 22,5%. Așa numitele „cheap whites”, deși se află în scădere (minus 2,5 p.p. față de noiembrie), continuă să dețină cea mai mare cotă (56%) din totalul pieței negre. Produsele provenite din Moldova și Serbia se mențin la nivel relativ constant (15,8%, respectiv 1,2%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

 

„Am semnalat încă de la semnarea Acordului de mic trafic de frontieră între România și Ucraina că autoritățile nu vor fi  pregătite să combată eficient noul val de contrabandă. În Suceava și Botoșani, în multe sate și comune, ponderea produselor ilegale ajunge și la 90%. Un pachet de țigarete care costă în Ucraina 2,8 lei, se vinde dincoace de graniță cu 8 lei. Ne îngrijorează profund lipsa unor politici coerente în domeniul tutunului, atât în ceea ce privește combaterea traficului ilicit, cât și reglementarea industriei legale care, reamintim, este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu aproape 3 miliarde de euro virate în 2015. Semnalele companiilor producătoare în legătură cu întârzierea transpunerii Directivei tutunului și efectele acesteia asupra impulsionării comerțului ilegal au fost total ignorate de către autorități. După aproape doi ani de la publicarea Directivei în Jurnalul Oficial al UE, Guvernul a aprobat recent un text care prevede că legea ar urma să intre în vigoare pe 20 mai 2016 și, începând cu aceeași dată, fabricile de țigarete ar trebui să producă deja potrivit prevederilor Proiectului. Până atunci însă, au rămas mai puțin de trei luni, timp în care Parlamentul ar trebui să adopte legea, iar noi să comandăm furnizorilor globali alte ambalaje și să investim în modificarea liniilor de producție fără nici o garanție asupra formei finale a legii și a normelor ei de aplicare. Propunerea de a include în proiect o perioadă de tranziție pentru producție nu a fost luată în considerare de Executiv, care a exclus companiile de tutun din procesul normal de consultare, dialog și transparență decizională, bazându-se doar pe părerile așa-zișilor experți”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria.

 

„În ciuda condițiilor dificile de iarnă, autoritățile au depus eforturi susținute și în această perioadă: au fost descoperite fabrici ilegale, s-au confiscat cantități importante de țigarete de contrabandă, au fost făcute arestări și percheziții. Cu toate acestea, comerțul ilegal a continuat să crească și în ianuarie, cu 0,3 p.p., confirmându-se astfel tendința de urcare a pieței negre, ceea ce este de natură să ne alarmeze. Faptul că a crescut abrupt ponderea produselor traficate ilegal din Ucraina, o țară aflată în conflict deschis, arată implicațiile comerțului ilegal cu țigarete, o activitate derulată de structuri criminale bine organizate. Ca urmare, reiterăm că este absolut necesară o abordare cât se poate de serioasă a fenomenului, în cadrul unei Strategii Naționale de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, care să prevadă măsuri concrete pentru următorii ani. Această Strategie a fost cerută public, în mai multe rânduri, de autoritățile de aplicare a legii, dar și de Consiliul Concurenței care, în 2014, la încheierea investigației pe piața de profil a solicitat  înființarea unui Grup de lucru care  să implice atât factorii decidenți în materie de politici fiscale, cât și  autoritățile de reglementare, dar și industria și instituțiile operative”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

 

„Comerțul ilicit cu țigarete continuă să se îndepărteze din ce în ce mai mult de nivelul mediu de 10%, din Uniunea Europeană. Cu toate că autoritățile depun eforturi susținute pentru combaterea contrabandei, pentru reducerea pe viitor a pieței negre, este nevoie de o serie de schimbări legislative, pe care industria tutunului împreună cu autoritățile de aplicare a legii le solicită de ani de zile. Astfel, este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou”, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

 

„Așa cum anticipam anul trecut, comerțul ilegal a continuat să crească și în ianuarie 2016, în ciuda eforturilor autorităților competente în combaterea contrabandei. Principala amenințare pentru piața legală în viitorul apropiat este cadrul de reglementare sau mai degrabă faptul că încă nu-l cunoaștem. Mă refer la proiectul de transpunere a Directivei tutunului. Acordarea unei perioade de tranziție pentru producție, cu respectarea termenului de „piață curată” (20 mai 2017) ar reprezenta o soluție atât în beneficiul producătorilor, cât și în cel al statului, prin îndeplinirea indicatorilor macroeconomici și protejarea încasărilor la buget. Plătim statului 80% din prețul unui pachet de țigarete, contribuția lunară medie se ridică la 250 milioane de euro, suntem o industrie legală. Ca urmare, ne așteptăm ca opiniile să ne fie ascultate obiectiv, în mod deschis și constructiv, ca în cazul oricăror alți actori economici”, a declarat Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

 

„Faptul că potrivit Studiului Novel Research, nivelul traficului ilicit cu țigarete  este în ușoară creștere, implică necesitatea intensificării eforturilor de combatere a fenomenului. Contrabanda cu țigarete este principalul curent de fraudă la frontiera internațională de nord și nord-est. În primele două luni ale anului, s-au confiscat peste 700.000 bucăți țigarete, cele mai importante capturi fiind înregistrate la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova (de ex. 230.000 țigarete la biroul vamal Siret, 150.000 la biroul vamal Halmeu, 10.000 țigarete la BV Albita etc.). Pe lângă intensificarea activităților operative punctuale, este necesar să derulăm și în acest an, în județele de graniță, împreună
cu producătorii de tutun, campanii publice de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei. De asemenea, urmărim  instruirea și perfecționarea profesională a echipelor mobile canine special antrenate în depistarea țigaretelor, precum și a numerarului”
, a declarat Claudiu Ardeleanu, Director General, Direcția Generală a Vămilor.

 

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

 

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here