STUDIU. 4 miliarde de oameni suferă din cauza lipsei de apă. Care sunt țările cele mai afectate

Aproximativ două treimi din populaţia lumii suferă din cauza lipsei de apă dulce, situaţia fiind mult mai periculoasă decât s-a crezut anterior, arată un nou studiu.

 

Într-un articol recent publicat în jurnalul Science Advances, o echipă formată din doi savanţi de la Universitatea Twente din Olanda au avertizat că peste 4 miliarde de oameni din lume suferă din cauza deficitului sever de apă cel puţin o lună pe an, adăugând că jumătate dintre aceştia locuiesc în India şi China.

 

Studiul mai arată şi faptul că 500 de milioane locuiesc în regiuni unde consumul de apă este de două ori mai mare decât cantitatea de apă obţinută din precipitaţii în timpul unui an întreg, lăsându-i foarte vulnerabili pe măsură ce rezervele naturale subterane de apă se diminuează tot mai mult.

 

Cercetătorii au avertizat că aceste probleme legate de apă tind să se agraveze, deoarece pe măsură ce populaţia lumii se înmulţeşte, consumul de apă creşte la rândul său, în special din cauza consumului de carne.

 

„Scurtarea timpului pentru duş nu este răspunsul” la problema globală, a declarat profesorul Arjen Hoekstra, unul dintre autorii cercetării, din moment ce doar 1 până la 4% din consumul de apă al unei persoane se află în casă, în timp ce 25% revine consumului de carne. „Este nevoie de 15.000 de litri de apă pentru a produce un kilogram de carne de vită; majoritatea acelei cantităţi de apă este folosită pentru a iriga culturile cu care sunt hrănite vitele”, a explicat el.

 

Conform lui Hoekstra, multe alte ţări, inclusiv Pakistan, Iran, Mexic şi Arabia Saudită, vor avea nevoie de apă, în condiţiile în care rezervoarele lor naturale subterane de apă potabilă se micşorează tot mai mult. Studiul a dezvăluit mai departe că problema apei în Yemen este foarte acută, deoarece ţara din Peninsula Arabă ar putea rămâne fără apă în câţiva ani.

 

Autorii au sugerat că “plasarea unor restricţii asupra consumului de apă, creşterea eficienţei utilizării apei şi împărţirea raţională a resurselor limitate de apă potabilă vor fi măsuri cheie în privinţa reducerii ameninţării prezentate de deficitul de apă asupra biodiversităţii şi bunăstării umane”.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here