Străbunicii Facebook-ului. Chat pe unde radio: PRIETENII INVIZIBILI de la capătul Pământului

Radioamatorii şi drumul până la Lună. Ieşeanul Ionuţ Piţu poate lua legătura, prin unde radio, cu militarii din submarine sau cu astronauţii de pe orbită. Toţi sunt radioamatori şi folosesc strămoşul internetului pentru a comunica. Luna e folosită ca un reflector, iar subiectele politice şi religioase sunt interzise întrei cei care comunică pe calea undelor.

 

Domnul doctor pentru colaboratori, Ionuț pentru amici, Bob pentru prieteni și YO8RNI pentru cunoscuții de peste mări și țări. Unul dintre cei mai experimentați radioamatori din Moldova povestește despre curiozitatea care îl impinge să caute poveștile oamenilor de la mii de kilometri distanță, a oamenilor pe care poate nu-i va vedea niciodată. Și nu pe Facebook.

 

Hobby fără bani

Pasionat, autodidact, curios și răbdător. Acestea sunt cele patru calități de bază pe care ar trebui să le aibă orice radioamator. Este un hobby cu vechime în România, pentru că nu necesită mulți bani, ci doar dăruire.
Ionuț Pițu este tehnician dentar. Și unul cu căutare, încă. În timpul liber, însă, petrece ore-n șir în fața unor butoane la capătul cărora sunt sute de prietenii construite în peste zece ani de transmis mesaje în eter. “Am fost autorizat ca radioamator în  anul 2000, însă din 2010 am devenit foarte activ în toate aspectele legate de radioamatorism, de la dotare, trafic, concursuri, până la întâlniri săptămânale cu alți pasionați în cadrul radioclubului”, spune Ionuț.

 

 

Ionuţ Piţu deschide cel mai des aparatul pe la 5 dimineaţa

Nume de radioamatori: Proto, Tic, Morel

În aproape toate pasiunile sale, acesta a fost autodidact, a căutat să înțeleagă lucrurile și a ajuns să “fure” informații de peste tot. “Am încercat întotdeauna să fiu tot mai bun și sunt într-o luptă continuă cu mine însumi și cu limitele mele, poate și pentru a fi un model pentru copiii mei. Unul din primii radioamatori cu care am avut contact a fost Proto, YO8FR, mai exact Ion Protopopescu, cel care a fost pentru mulți ani răspunzător de radioclubul județean și la care am văzut ce înseamnă cu adevărat o pasiune, dusă spre extrem pe alocuri. Apoi l-am întâlnit pe cel ce se ocupă acum de radioclub, Tic, YO8RFS și pe ceilalți radioamatori ce vin duminică de duminică la club să mai schimbăm câte o vorbă”, povestește acesta.
În ultimele luni, Ionuț a avut un proiect foarte important pentru un radioamator, pilonul de antenă și antena, primind foarte multe sfaturi de la Morel, 4X1AD, un amic din Israel, plecat din România cu ceva ani în urmă.

 

YO8RNI

Pentru prietenii din toate colțurile lumii, Ionuț e YO8RNI. “Orice radioamator din lume are un indicativ unic, alcătuit din cifre și litere. Al meu e YO8RNI, YO însemnând România, 8 regiunea țării din care fac parte – Moldova, iar RNI sunt trei litere aleatorii, alocate de ANCOM”, explică tânărul.

 

Fascinația întâlnirii cu oameni aflați la mii de kilometri distanță – și nu pe Facebook – este și motorul care alimentează pasiunea unui radioamator. “Îți oferă șansa de a cunoaște oameni din absolut toate părțile lumii. Stai de vorbă dimineața cu vreun radioamator din vreo insulă din Caraibe sau poate de prin Nicaragua, iar seara schimbi un salut cu cineva din Papua Noua Guinee sau din Tasmania. Nu prea există limite în distanța la care poți ajunge cu emisia ta. Pentru că, de cele mai multe ori, am timp pentru stație dimineața devreme, începând cu ora 5.00, cel mai des vorbesc cu radioamatori de peste Atlantic, în general americani. Pentru se vorbește în engleză, e și o modalitate foarte bună de a învăța limba”, explică Ionuț Pițu.

 

 Cu indicativul YO8RNI, ieşeanul îşi duce staţia până în vârful munţilor

Religia, subiect tabu

Fiind în primul rând un hobby tehnic, orice legătură cuprinde în primul rând informații despre cum se aude semnalul emițătorului la corespondent, condițiile de lucru, condițiile meteo, pentru a putea face o apreciere obiectivă a performanțelor stației. Se poate discuta aproape orice, depre alte pasiuni sau despre oraș, țară sau vecini.
“Nu se discută politică, religie sau alte subiecte ce ar putea porni o polemică, precum pe forumurile de pe net. Nici regulamentul nu permite asta. Cel mai plăcut este atunci când te întâlnești cu un radioamator a doua oară sau a treia oară în bandă, poate la luni de zile diferență și deja îi stii numele, locaţia, ai deja subiecte de discuție. E ca și când te-ai întâlni cu un vechi prieten. Am fost plăcut surprins să întâlnesc mulți radioamatori care vorbeau cât de cât româna – fie că s-au născut aici și au plecat de mult pe alte meleaguri, precum un bătrânel simpatic plecat de prin anii ’40 în America și care în afară de bună ziua își mai amintea cuvântul “cârnați” – fie au lucrat sau studiat  pe la noi.”

 

Se trimit poze ca pe Facebook

După fiecare legătură se transmite corespondentului un fel de carte poștală, cu datele emiţătorului și cu datele legăturii. E o confirmare scrisă a legăturii, se numeste QSL. Odată cu acest qsl, poți primi și un album cu țara sau orașul corespondentului, sau cu ceva specific zonei respective. “La rândul meu, am trimis de multe ori albume cu orașul meu sau chiar cu România, foarte apreciate. Am trimis unui japonez un album cu obiceiurile noastre de iarnă, tare mult s-a bucurat, pentru el fiind ceva inedit”, își amintește, cu plăcere, Ionuț.

 

Cum poți vorbi cu astronauții de pe stațiile spațiale

“Personal nu am avut nici un contact cu ISS (staţia orbitală internaţională – n.r.) de exemplu, însă nu e deloc greu să schimbi o vorbă cu astronauții, mulți dintre ei radioamatori, când ISS trece deasupra ta. Sunt mulți radioamatori ce au făcut asta, există și întâlniri organizate în care se ia legătura din școli, de exemplu, cu ISS și copiii pot pune diverse întrebări astronauților.
Altfel, un mod de lucru mai interesant este EME  Earth-Moon-Earth, unde ne folosim de lună ca reflector pentru undele radio pentru a ajunge pe o parte a globului unde altfel nu se poate ajunge de la o anumită frecvență încolo. Se folosesc inclusiv urmele lăsate de meteoriți în același scop, fără să mai vorbim de sateliți”, spune Ionuț Pițu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here