La Serviciul de Ambulanță Județean Iași, „stimulentul Covid” se împarte discreționar prin dispoziția managerului Radu Calistru @ Trei cadre medicale, o asistentă medicală și doi ambulanțieri, au fost tăiate de pe lista celor cărora trebuia să li se acorde stimulentul în valoare de 500 de euro, deși aceștia au intervenit la cazuri de coronavirus @ „Managerul a întocmit lista pe ochi frumoși. Eu am transportat și la Pașcani și la Neuro și la Spitalul de Boli Infecțioase. Managerul a motivat că acele cazuri la care am intervenit eu nu s-au confirmat. Cum dracu’, la mine nu s-au confirmat toate cazurile?!”, se întreabă Ernest Niculi, ambulanțier la SAJ Iași @ De pe listă au fost tăiate persoane care anterior au intrat în conflict cu directorul Calistru @ Într-o ediție anterioară, 7IAȘI a dezvăluit că managerul de la Ambulanță, Radu Calistru, încasează lunar un spor de 2.000 de euro pentru „condiții deosebit de periculoase”, deși face doar muncă de birou, 8 ore pe zi, la fel ca orice alt bugetar
Recompensa de 500 de euro promisă personalului medical care a participat la lupta împotriva Coronavirus se acordă „pe ochi frumoși” la Serviciul de Ambulanță al Județului Iași, unde managerul Radu Calistru a tăiat de pe lista beneficiarilor pe acei angajați cu care a intrat în conflict de-a lungul timpului.
Acuzațiile sunt susținute de către Ernest Niculi, ambulanțier și fost lider de sindicat, care a depus o reclamație în acest sens. În reclamație acesta a enumerat și cazurile de Coronavirus la care a intervenit, indicând chiar numele pacienților. În situația lui Niculi se mai află alte două cadre medicale, o asistentă și un alt ambulanțier.
Ambulanțier, suferind de diabet: „Eu am muncit cot la cot cu ceilalți”
Ernest Niculi are 64 de ani și o vechime în activitate la Ambulanța Iași de aproximativ 40 de ani. În prezent, acesta suferă de mai multe afecțiuni, considerate comorbidități: diabet și tromboză. Cu toate acestea, nu a refuzat să intervină la cazuri unde exista suspiciunea infectării cu Covid-19. În aceeași situație se află și alți câțiva colegi ambulanțieri, unii mai tineri, alții aflați în pragul pensionării.
„Eu am un dosar medical pe care conducerea îl cunoaște. Eu am probleme de sănătate. Cu toate acestea, eu am muncit cot la cot cu alții. Managerul a întocmit lista pe ochi frumoși. Eu am transportat bolnavi și la Pașcani și la Neuro și la Spitalul de Boli Infecțioase. Managerul a motivat că acele cazuri la care am intervenit eu nu s-au confirmat. Cum dracu’, la mine nu s-au confirmat toate cazurile?!”, se întreabă Ernest Niculi.
Calistru plătește polițe. „Managerul m-a făcut bou cu țâțe”
Angajații de la Ambulanță explică modul discreționar în care managerul Radu Calistru a întocmit lista cu angajații care beneficiază de stimulente prin prisma conflictelor mai vechi pe care le-au avut cu acesta.
„Managerul a întocmit lista pe ochi frumoși. Eu am transportat și pacienți și probe luate de la pacienți din focarul de la Pașcani, la Neuro sau la Spitalul de Boli Infecțioase. Probabil este supărat pe mine pentru că „m-am intersectat cu el” în perioada în care am fost lider de sindicat. Într-o zi m-a întrebat de ce nu am ținută. I-am spus că port doar vesta, deoarece pantalonii de la echipament îmi sunt mari și îmi ajung până sub țâțe. Mi-a răspuns: „Păi, dacă ești bou cu țâțe!”. Astea-s vorbe de director?! A mai fost un caz recent, la izbucnirea pandemiei, când am protestat pentru că m-a trimis echipat cu un combinezon de hârtie, care a crăpat pe mine când l-am îmbrăcat. L-am prins cu capse. Probabil că a contabilizat și acest incident atunci când m-a tăiat de pe listă”, a mai explicat Niculi.
Managerul stă în birou și încasează spor de 2.000 de euro pentru condiții periculoase
Recent, 7IAȘI a prezentat cazul revoltător al directorului de la SAJ Iași care încasează lunar un spor de 2.000 de euro pentru „condiții deosebit de periculoase”, deși muncește de la birou. Sporul se adaugă la salariul de 19.163 lei, ceea ce înseamnă că bugetarul Radu Calistru ridică lunar 28.745 lei, echivalentul a 6.100 de euro. Managerul de la Serviciul Județean de Ambulanță nu participă la intervenții și are program la fel ca orice alt bugetar, de la 7.30 la 15.30.
„Eu nu am sporuri, am îndemnizație în baza unor prevederi stabilite de către Ministerul Sănătății. Pentru mai multe lămuriri, adresați-vă Ministerului”, a fost justificarea managerului Radu Calistru.
Tudor LEAHU