Stela Popescu înfige steagul pe ruinele Republicii. Până când va fi demolat complet, la Cinema Republica se face musical

Un parteneriat apărut din neant între RADEF şi un impresar din Constanţa va transforma cinematograful din Lăpuşneanu în sală de spectacole. Primul experiment, „Soacra cu trei nurori”, un spectacol regizat de celebra actriţă de vodevil Stela Popescu.

 

Ajuns aproape o ruină, Cinema Republica se transformă în sală de musical-uri. Timp de două zile, aici vor fi patru spectacole montate de compania Feliciei Filip – Opera pentru copii – şi regizate de actriţa Stela Popescu. E o premieră într-un cinematrograf pe cât de mare, pe atât de insalubru şi în care actorii vor juca direct pe parchet, neputându-se amenaja o scenă.

 

Contract confidenţial

Copou a fost vândut, Dacia este închiriat, Tineretului stă părăsit într-o rână, iar Republica şi Victoria au ajuns săli cufundate în beznă prin care mişună doar fantomele. Cinematografele plasate pe laturile Pieţei Unirii reprezintă şi cele mai mari tentaţii imobiliare din centrul Iaşului, ocupând fiecare peste 2.000 mp, valoarea terenurilor ridicându-se la câteva milioane de euro.
Până atunci însă, un impresar constănţean încearcă revigorarea cinematografului Republica. Musical-ul „Soacra cu trei nurori” va avea patru reprezentaţii, mizându-se pe un aflux mare de public. Preţul biletelor este de 50 de lei pentru adulţi, 30 de lei pentru elevi şi 40 de lei pentru pensionari.
Impresarul Ion Stelorian a încheiat parteneriatul direct cu directorul RADEF de la Bucureşti, peste capul eternului director de la Iaşi, Constantin Hurjui, care n-a fost de acord cu închirierea sălii. „Valoarea contractului este confidenţială. Vrem să organizăm mai multe spectacole, acesta este doar începutul. Am vrut să montăm o scenă, dar pompierii s-au opus pentru că s-ar fi blocat zonele de evacuare, în caz de incendiu. Vom amenaja scena direct pe podea”, a detaliat Ion Stelorian.

 

 În sarcofagul Republica, care stă să cadă, se va ţine un spectacol muzical

S-a semnat direct la Bucureşti

Cel care a dat drumul la spectacole în cinematografe este directorul RADEF, Marius Iuraşcu. Contactat telefonic, responsabilul de la Iaşi al sălilor de cinema, Constantin Hurjui a menţionat că el nu vede cu ochi buni această colaborare, dar a refuzat să ofere alte detalii. În prezent, la Republica şi Victoria, singurele cinematografe de stat rămase în funcţiune la Iaşi, rulează câte două filme pe zi, la care vin câte 2-3 spectatori. Scaunele şi husele sunt aceleaşi din urmă cu 25 de ani, iar iarna îngheţi în sală chiar şi în palton. La cele două cinematografe mai lucrează câte trei oameni, iar salariile sunt „minimul pe economie”.

 

 

Citeşte şi Curs rapid de îmbogăţire în România: Anchidin, BOIER PE MOȘIA CFR

 

 

Cele mai mari trofee imobiliare

Dezvoltatorii imobiliari văd multe oportunităţi pe amplasamentele celor două cinematografe de la Kilometrul 0 al Iaşului. „Se pot face multe acolo, birouri, apartamente de lux, complexe comerciale şi de distracţie, dar mie mi-ar părea să nu mai avem niciun cinematograf în Centru. Eu aş vedea tot săli de cinema, dar modernizate, aşa cum sunt multiplexurile. Cred că ar fi coadă. Personal, mi-ar părea rău să dispară”, explică latifundiarul Ion Zapodeanu.

 

Interiorul de la Cinema Victoria conservă perfect trecutul, fiind ideal pentru nostalgici

Şeful RADEF, implicat într-un scandal

Directorul general al RADEF România este vicepreşedinte al Partidului Forţa Civică, al cărui preşedinte este ieşeanul Mihai Răzvan Ungureanu. Mariu Iuraşcu a apărut în presa centrală cu un subiect controversat, pornit de la un raport al Corpului de Control al prim-ministrului. Iuraşcu a dispus vânzarea a 22 de active aflate în patrimoniul RADEF, valoarea totală fiind de 6 milioane de euro. Conform raportului, banii n-au ajuns la bugetul de stat, fiind cheltuiţi pentru alte investiţii ale RADEF, care nu erau considerate viabile economic.

 

 

Citeşte şi DSV Iaşi este Divizia de Protecţie a Mafiei Cărnii. Uriaşul Gidacom, protejat de autoritățile statului

 

 

Se pregăteşte moartea cinematografelor

În urmă cu câţiva ani, Guvernul României a venit cu ideea ca toate sălile de cinema să treacă în administrarea primăriilor. Acest lucru nu s-a mai întâmplat mai ales că primarii s-au plâns că dispun de fonduri pentru întreţinerea sălilor. Şi parcă premeditat, cinematografele copilăriei riscă să ajungă pe mâna unor parveniţi. Dezvoltatorii imobiliari nu sunt de acord cu înstrăinarea cinematografului Republica. „Sincer să fiu, acolo s-ar preta tot un cinematograf. Ar fi păcat să nu mai existe acolo. Eu am fost de cel puţin 300 de ori. Mie personal, mi-ar părea rău”, susţine omul de afaceri Ion Zapodeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here