Statul Român, statul imbecil: 30 de orfani din Ucraina, aruncați în stradă dintr-un centru din Iași

30 de copii cu vârste între 2 și 17 ani, refugiați din Ucraina și cazați la Iași, au fost scoși în stradă de statul român. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a retras licența centrului din Iași și a cerut închiderea acestuia. Inițial, birocrații de la Ministerul Familiei au dat termen până în ianuarie 2024 pentru remedierea problemelor semnalate la Centrul Rezidențial – Vila Sonet Bucium, dar nu au mai așteptat rezolvarea lor și au cerut brusc închiderea obiectivului. Inspecția a solicitat suplimentarea schemei de personal cu 4 posturi, dar angajările la stat au fost blocate. Centrul are șase grupuri sanitare, inspectorii de la București au cerut opt. Șefii DGASPC Iași au indicat că nu mai au unde să îi cazeze pe cei treizeci de copii. „Le-am trimis o adresă prin care îi informăm că nu mai putem ocroti acești copii la Iași și le-am solicitat să caute soluții. Noi nu mai avem spații în altă parte pentru că suntem în procedură de închidere a centrelor”, a mai menționat Florin Ion, directorul DGASPC Iași.

Zeci de copii ucrainenicazați într-un centru social din Iași au fost scoși forțat în stradă de o instituție a Guvernului României. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a respins o cerere de licențiere depusă pentru un centru rezidențial din zona Bucium, Vila Sonet, iar 30 de copii din țara vecină sunt obligați să caute refugiu în altă parte. Culmea, tot ANPDCA a fost cea care a cerut cazarea copiilor la Iași în momentul în care refugiații au plecat din Ucraina. Recent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași a cerut un acord de licență pentru funcționarea centrului, tocmai pentru ca toți acei copii să poată beneficia în continuare de serviciile sociale. Doar că ANPDCA a respins solicitarea, în ciuda faptului că la ultimul control a dat termene pentru ca unele probleme să fie remediate, iar aceste termene nu au fost încă depășite. Copiii din Odessa care sunt cazați la Iași au vârste cuprinse între 2 și 17 ani.

30 de copii refugiați din Ucraina, obligați să își caute cazare

În martie 2022, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, autoritățile din țara vecină au cerut celor din România să primească câteva zeci de copii orfani din zona Odessa. ANPDCA a luat legătura cu Direcția de Asistență Socială Iași și a găsit cazare pentru 44 de copii la Centrul rezidențial din Bucium – Vila Sonet. După un an și jumătate în care au fost găzduiți, copii trebuie să-și caute altă cazare, după ce Autoritatea subordonată Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse nu a mai dat licența de funcționare pentru acel centru. Cazarea, masa și alte servicii sociale sunt decontate din banii județului Iași și din bugetul de stat, fonduri la pachet pentru ceilalți copii beneficiari ai DGASPC Iași.

Statul român se faultează singur

Cum s-a ajuns aici? Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a cerut remedierea unor deficiențe constate la acel centru. În luna octombrie, AJPIS a impus suplimentarea posturilor din cadrul centrului cu 4 funcții psiholog, asistent social, magazioner și administrator), pentru a putea obține licența. Măsura a fost aprobată de plenul CJ. Totuși, posturile nu au fost ocupate și urmează să fie tăiate din schemă, conform noilor măsuri guvernamentale de reducere a cheltuielilor. În prezent, posturile sunt ocupate printr-un parteneriat cu organizațiile guvernamentale, măsură care nu e recunoscută de statul român pentru licențiere.

„Noi am solicitat o acordare de licență, iar Autoritatea ne-a respins acest lucru. La un control derulat anterior, Inspecția Socială a dispus trei măsuri pentru ca lucrurile să fie conforme cu legislația. Am modificat Regulamentul de Organizare și Funcționare pentru a ne încadra. Oricum, din 44 de copii câți erau inițial, 14 s-au întors în Ucraina și am rămas cu 30 dintre ei. Această cerință a fost îndeplinită de către noi, proiectul fiind adoptat și prin plenul Consiliului Județean Iași”, a spus Florin Ion, directorul DGASPC Iași.

Mâncarea plimbată afară și băile puține, motive de închidere a centrului

O altă cerință a statului a ținut de mâncarea copiilor. Bucătăria se află într-un alt spațiu, alimentele fiind apoi transportate în casa rezidențială, lucru pe care ANPDCA l-a considerat inacceptabil. În plus, aceiași autoritate a susținut și că sunt puține grupuri sanitare la numărul de copii. Culmea, celor de la DGASPC li s-a dat termen până pe 30 ianuarie 2024 să rezolve aceste probleme, doar că nimeni nu a apucat să mai facă nimic. Pe 13 noiembrie 2023, ANPDCA a trimis o adresă prin care arată că respinge cererea de licențiere și astfel cei 30 de copii trebuie cazați în altă parte.

„Centrul vechi rezidențilal din Bucium e într-o clădire, iar vila este în aceeași curte, în spate. Mâncarea se prepară în cantina centrului și se transportă în oale închise în sala de mese din vilă. Inspecția socială nu a fost de acord cu acest lucru, că trebuie să se servească în aceeași locație și ne-a dat termend e rezolvare data de 30 ianuarie 2024. O a treia măsură ține de grupurile sanitare. Sunt patru grupuri jos și două la etaj și ar mai trebui alte două. Termenul era tot 30 ianuarie 2024”, a mai spus directorul DGASPC Iași.

Apel la UNICEF și Ambasada Ucrainei

DGASPC Iași a fost nevoită să ceară sprijin la alte instituții din țară pentru a putea caza pe cei 30 de copii și pe însoțitorii lor. Cum Direcția nu mai are alte centre disponibile, copiii ar trebui mutați în alte zone din țară.

„Autoritatea a constatat că nu sunt îndeplinite aceste condiții și a respins acreditarea. Le-am trimis o adresă prin care îi informăm că nu mai putem ocroti acești copii la Iași și le-am solicitat să caute soluții. Am trimis adrese și către UNICEF, către Fundația HHC, la amasada Ucrainei. Noi nu mai avem spații în altă parte pentru că suntem în procedură de închidere a centrelor. La Vila Sonet am făcut reabilitare și modernizare și totuși nu a fost bine”, a mai menționat Florin Ion, directorul DGASDPC Iași.

7IAȘI a cerut un punct de vedere și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, însă până la ora publicării materialului reprezentanții acestei instituții nu au formulat niciun răspuns.

Vlad ROTARU

1 COMENTARIU

  1. Copiii să fie amendați și trimiși înapoi acasă la ei ! Trebuiau să se informeze înainte de venirea în Rrominia ! Auzi la ei ! Să se cazeze intr-o locație care deține doar 6 wc în loc de 8 ! Unde mai pui că mîncarea este plimbată pe afară și poate fi contaminată cu aer din exterior . Ăstia se credeau la iarbă verde,mai lipseau manelele și tacîmul ar fi fost complet .Noroc că n-a aflat costel alexe ! Dumnealui fiind ocupat la greu cu ordinea și curățenia. Cineva i-a aruncat în ograda uneia dintre amărîtele de vilișoare ,vreo 5 tone de tablă . Asta în bataie de joc ,pt a sufoca de tot ograda ,deja arhiplină de stive imense de scînduri ,grinzi și stilpi din padurile protejate ale Iașului ,încă de pe vremea cînd don alexe era cel mai tare protector al mediului !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here