Statul – prost cu diplomă, Panaitescu – șmecher cu legitimație! Țeparul de la Ramada și-a tras rețea de spitale

Andrei Panaitescu, patronul de la Ramada, s-a conectat prin interpuși la bugetul public, deși de ani de zile este urmărit pentru o pagubă de 500.000 de euro produsă statului alături de partenerii săi de afaceri de la acea vreme @ Și-a deschis pe numele concubinei un spital privat la Târgu Neamț, care a prins contracte de sute de mii de euro cu Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate @ Daniela Condur, concubina lui Panaitescu, deține 70 la sută din firma care administrează spitalul care funcționează într-o fostă pensiune @ Afacerea pare a se fi dezvoltat ca o adevărată rețea în județele Moldovei @ Toate indiciile (adresa sediilor sociale, asociați, numere de telefon ale persoanelor de contact) arată că Panaitescu nu este străin de alte două spitale private cu același specific, unul din Sucevița și altul din Iași, în Bucium @ De peste zece ani de zile, de când s-a pronunțat sentința definitivă în cazul devalizării fostului IAS Popricani, statul nu a reușit să recupereze de la Panaitescu nici un leu @ „Panaitescu Andrei, Pârlog Valeriu, Jalbă Olimpia, Chiru Silviu Florin au devalizat societatea prin înstrăinarea unor bunuri mobile către societăți in care aceștia erau administratori, asocialți ori terțe persoane, cu care aveau interese comune, astfel fiind instrăinate bunuri în valoare de 15.254.180 lei”, se arată în hotărârea judecatorească

De mai bine de zece ani de zile, statul nu a reușit să recupereze vreun șfanț din cei 500.000 de euro pe care Andrei Panaitescu și foștii săi asociați îi datorează ca urmare a devalizării fostului IAS Popricani.

Oficial, acesta nu are nimic pe numele său, însă toți știu că el este adevăratul patron al Hotelului Ramada.

Panaitescu sfidează statul pentru că o nouă afacere îl conectează la banul public. Spitale private specializate în îngrijiri paliative primesc sute de mii de euro de la bugetul de stat în baza contractelor încheiate cu Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

 

Palimed, spital deschis într-o fostă pensiune din Târgu Neamț

În anul 2014 este înființată firma Palimed SRL, la care asociați sunt concubina lui Andrei Panaitescu, Daniela Condur, cu o participare de 70 la sută, medicul Vladimir Poroch, cu 10 la sută, și Carmen Nela Pălămariu, cu 20 de procente.

Nu după mult timp, în 2015, la Târgu Neamț se deschide cu mare fast Spitalul Palimed, în locul pensiunii Remember.

Evenimentul a avut loc în prezența politicienilor locali printre care primarul Daniel Harpa. Spitalul are o capacitate de 40 de paturi și este desrevit de 30 de angajați, mare parte cadre medicale.

Bani și de la stat și de la pacient

De când s-a deschis, în 2015, și până la finalul lui 2018, Palimed a încasat aproape 500.000 de euro de la stat în baza contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț. Sumele primite de toate spitalele aflate sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt făcute publice pe site-ul instituției.

Prezentăm mai jos situația defalcată pentru perioada 2015 – decembrie 2018.

Palimed SRL

2015 – 422.648 lei

2016 – 833.641 lei

2017 – 629.520 lei

2018 (mai – decembrie) – 240.221 lei

Am luat legătura cu reprezentanții Palimed din Târgu Neamț, arătându-ne interesații de serviciile oferite de aceștia pentru o rudă fictivă aflată în suferință. Aceștia ne-au comunicat că toate costurile lunare pe care trebuie să le suportăm sunt de aproximativ 2.500 lei – 3.200 lei, funcție condițiile de cazare (salon sau rezervă).

Pentru anul 2018, firma Palimed SRL a raportat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de peste 2,1 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 460.000 de euro.

Asociați comuni, același sediu social

La Iași, un spital cu același obiect de activitate funcționează în Bucium. Numărul de contact al Spitalului Palimed coincide cu unul dintre numerele de telefon de contact ale Centrului de Îngrijiri Paliative Dr. Micu.

În plus, în 2015, când Spitalul Palimed a fost deschis oficial la Târgu Neamț, reprezentanții acestuia au prezentat investiția ca pe o filială a Centrului de Îngrijiri Paliative Dr. Micu din Iași.

 „Centrul Palimed are 40 de locuri. Dupã experienta de la Iasi, sigur vor fi mai multe solicitãri decît capacitatea spitalului”, se arată într-o declarație de presă prezentată în 2015 de către Monitorul de Neamț.

De aici pornește un lung șir de coincidențe:

  • Centrul de Îngirjiri Paliative Dr. Micu este administrat de asociația cu același nume, a cărui sediu se află pe strada Albineț nr. 12 A. Manager al asociației este Tamara Prisecaru.
  • În 2016, funcția de administrator al Palimed SRL este preluată de către Diana Elena Siminciuc, fostă Prisecaru, cu domicliul în Iași, pe strada Albineț nr. 12 A!
  • La aceeași adresă, pe strada Albineț 12 A are sediul social firma Top Medical SRL, care deține spitalul de îngrijiri paliative Sf. Luca din Sucevița.
  • Asociat la firma Top Medical Cronic SRL, cu 46 la sută din părțile sociale, este aceeași Diana Elena Siminciuc, administrator al Palimed SRL.

300.000 de euro  de la stat, într-un singur an, la Suceava

La Sucevița, firma Top Medical Cronic SRL deține Spitalul de Îngrijiri Paliative Sf. Luca, care de asemenea se află sub contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Numai în anul 2017, Casa de asigurări de Sănătate Suceava a decontat către această unitate medicală servicii în vcaloare de peste 1,4 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 300.000 de euro.

Activitatea de la spitalul privat din Sucevița a fost criticată de presa locală, ziarul Obiectiv de Suceava relatând faptul că aparținătorii pacienților s-au plâns de condiții, dar și faptul că unitatea medicală a fost sancționată de către autoritățile locale.

„Centrul are o capacitate de 44 de paturi, iar pentru 20 dintre ele pri­­mește trimestrial de la Casa de Asi­gurări de Sănătate câte 349.000 de lei, deci aproape 1.300 de euro/lună/pacient,  bani care se presupune că acoperă cheltuielile medicale, pentru hrană și cazare trebuind să achite familiile o altă sumă. Aparținătorii bolnavilor internați aici se plâng de condițiile de la Sucevița, care nu ar fi nici pe departe cele prevăzute în contractul pe care l-au încheiat cu administratorii Centrului “Sf. Luca”, dar neavând alte po­­sibilități de îngrijire pentru cei apropiați, acceptă această situație, spe­rând totuși că se va îmbunătăți ceva.  La finele anului trecut, aceș­tia au fost sancționați cu 1% din ­va­­loa­­rea lunară de contract pentru ne­respectarea clauzelor contractuale”, au scris ziariștii de la Obiectiv de Suceava în aprilie 2017.

Panaitescu dator la stat, după o privatizare eșuată

Andrei Panaitescu a ajuns să datoreze statului 500.000 de euro, alături de foștii săi asociați, în urma unei privatizări eșuate, care a fost de fapt o devalizare premeditată a fostului IAS Popricani. Recuperarea prejudiciului a fost dispusă printr-o sentință a instanței de judecată. Însă pe numele lui Panaitescu nu s-a găsit nimic, astfel că recuperarea prejudiciului a căzut pe umerii lui Valeriu Pârlog, partener de afaceri al actualului patron de la Ramada. Pârlog a fost ales între timp primar al comunei Popricani.

„Din data de 7.05.2003, dată la care era scadentă prima rată prevăzută în contractul de vânzare nr.38/2002 și până la 31 ianuarie 2004, cand ADS a schimbat conducerea societății privatizate, Panaitescu Andrei, Pârlog Valeriu, Jalbă Olimpia, Chiru Silviu Florin au devalizat societatea prin înstrăinarea unor bunuri mobile către societăți in care aceștia erau administratori, asocialți ori terțe persoane, cu care aveau interese comune, astfel fiind instrăinate bunuri în valoare de 15.254.180 lei”, se arată în hotărârea judecatorească menționată.

Împreună cu directoarea economică Olimpia Jalbă dar și cu Silviu Chiru, fostul director comercial despre care nu se mai știe nimic, Panaitescu și Pârlog au condus ani de zile IAS Popricani. Administrarea fostului IAS s-a făcut prin intermediul unei firme numite Agro Star 2000 în baza unui “contract de privatizare” încheiat cu Agenția Domeniilor Statului. Acest contract a fost reziliat, însă doar după ce autoritățile centrale au aflat despre jaful care se petrece la SC Iași. Nord SA. Mai precis, activele societății erau vândute la prețuri de nimic. În plus, s-a constatat că o parte din respectivele active au fost vândute către societăți controlate de cei patru directori și anume Andrei Panaitescu, Valeriu Pârlog, Olimpia Jalbă și Silviu Chiru.

Bianca CRISTEA

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua!
    Vazand articolul aparut in publicatia Dvs in data de 22 mai 2019, intitulat „Statul – prost cu diplomă, Panaitescu – șmecher cu legitimație! Țeparul de la Ramada și-a tras rețea de spitale”, in care se face referire si la numele meu, pentru corecta informare a publicului, aduc urmatoarele precizari:
    1. Este adevarat ca am fost asociat (pentru scurt timp), cu un procent de 10%, in firma Palimed SRL.
    2. Chiar cu mai mult timp inainte de deschiderea spitalului am decis sa ies complet din firma Palimed SRL, lucru pe care l-am si facut chiar la acel moment.
    3. Motivul pentru care luasem aceasta decizie a fost in cea mai mare parte legat de neconcordanta intre viziunea mea de dezvoltare a unui centru de ingrijiri paliative in raport cu cea exprimata de conducerea societatii.
    Va stau la dispozitie cu documentele notariale care atesta iesirea mea din societatea Palimed SRL, chiar cu mai mult timp inainte de deschiderea spitalului respectiv, spital situat in orasul Tg. Nemt.
    De altfel, acest lucru poate fi verificat cu mare usurita si la Registrul Comertului, unde exista intregul istoric al firmei.
    Cu stima,
    Dr. Vladimir Poroch

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here