Statul Cretin! Două armate de bugetari luptă într-un război absurd cu o miză de 21 de lei

@ Pentru două procese a căror miză este suma de 21 de lei, ApaVital a plătit taxe de timbru de 40 de lei @ Până și hârtia folosită pentru listarea și xeroxarea documentelor necesare în aceste litigii a costat mai mult decât cei 21 de lei revendicați de Apavital @ Procesele care se judecă de luni de zile consumă resursele a trei instituții publice: Apele Române, ApaVital și Judecătoria Iași @ Suma echivalează cu câștigul realizat de directorul Mihai Doruș în doar 3 minute @  Pe 8 iulie 2022, ABA Prut – Bârlad a încheiat două procese verbale de constatare a depășirii concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate de către Apavital prin două dintre stațiile de epurare din județul Iași în perioada 02.02.2022-11.04.2022 @ Pentru depășirea acestor valori, ABA Prut-Bârlad i-a calculat companiei de apă-canal penalități de plată în cuantum de 6 lei, respectiv 15 lei @ Pentru fiecare dintre cele două procese, Apavital a fost nevoită să achite câte o taxă de timbru în valoare de 20 lei @ Cheltuielile făcute și risipa de timp și energie sunt mult mai mari decât sumele care trebuiau achitate pentru poluarea cursurilor de apă @ Apavital a înregistrat în anul 2021 un profit net de 17.448.925 lei, adică undeva la 33 lei/minut

Pe 28 iulie 2022, Apavital a înregistrat la Judecătoria Iași trei acțiuni prin care a chemat în judecată Administrația Bazinală de Ape Prut-Bârlad. Obiectul îl constituie anularea a trei procese verbale întocmite de către ABA Prut-Bârlad pentru poluarea cursurilor de apă prin deversarea apelor uzate prin stațiile de epurare ale Apavital de pe raza județului Iași. Două dintre aceste litigii atrag atenția și ridică mari semne de întrebare asupra discernământului celor ce conduc cele două entități publice. O dovadă certă a „statului cretin” în care funcționarii pierd timpul și banii publici pe lucruri inutile. Un nonsens întâlnit doar în mediul bugetar! Procesele, care se judecă de luni de zile, consumă resursele umane, de timp și de bani a trei instituții publice: Apele Române, ApaVital și Judecătoria Iași

Două procese pentru 21 de lei!

Pe 8 iulie 2022, ABA Prut – Bârlad a încheiat două procese verbale de constatare a depășirii concentrațiilor maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate de către Apavital prin două dintre stațiile de epurare din județul Iași în perioada 02.02.2022-11.04.2022. Pentru depășirea acestor valori, ABA Prut-Bârlad i-a calculat companiei de apă-canal penalități de plată în cuantum de 6 lei, respectiv 15 lei. Procesele verbale nu prevăd nicio altă sancțiune complementară, singura repercusiune pentru Apavital fiind plata celor 21 de lei. Însă compania Apavital s-a arătat deranjată de aplicarea acestor două sancțiuni și a contestat în instanță cele două procese verbale. Iar parcurgerea acțiunii Apavital și a întâmpinării depuse de către ABA Prut-Bârlad denotă nu doar războiul surd a două instituții imbecile, ci și orgoliile unor funcționari mărunți, rupți de realitate. De pildă, cererile de chemare în judecată depuse de Apavital se întind pe 13 pagini, juriștii companiei umflându-și mușchii cu „vastele” lor cunoștințe juridice, fiscale, formule de calcul, etc. Doar caligrafia și hârtia suport a procesului verbal nu au fost criticate, în rest marii specialiști în drept de la Apavital „au dat de pământ” cu funcționarii Ape Prut care sunt niște proști și habar nu au o iotă. Iar replica Ape Prut a fost una în oglindă, pe principiul ”ba pe-a mă-tii”. Așa am aflat că juriștii Apavital sunt mai proști decât funcționarii Ape Prut pentru că nu au înțeles nimic din procesul verbal și confundă textele de lege, iar compania de apă-canal trebuie să plătească 21 de lei pentru că a poluat.

Au cheltuit mai mult decât valoarea amenzilor

Cele două litigii inutile promovate de Apavital nu consumă doar timpul și banii acestei instituții nesimțite, dar încurcă și activitatea unor magistrați care ar trebui să judece procesele cu adevărat importante. Aceste două procese fără o miză reală aglomerează o instanță de judecată și așa sufocată de miile de dosare aflate pe rol. S-au scurs deja două termene și cinci luni la fiecare dintre aceste procese, iar în războiul orgoliilor juriștilor bugetari judecătorii nu au stabilit încă care-s mai proști decât ceilalți. În schimb, până acum, pentru fiecare dintre cele două procese, Apavital a fost nevoită să achite câte o taxă de timbru în valoare de 20 lei fiecare. Pentru fiecare proces în parte, compania a lista, a xeroxat și depus zeci de pagini de documente, în dublu exemplar. Deci, din start, cheltuielile făcute și risipa de timp și energie sunt mult mai mari decât sumele care trebuiau achitate pentru poluarea cursurilor de apă! Nu mai vorbim de salariile nesimțite ale juriștilor care, în loc să facă ceva cu adevărat util, își ocupă timpul cu această măscăreală. Un nonsens întâlnit doar în mediul bugetar! O companie privată, conectată la economia reală, ar fi pus în balanță valoarea amenzilor versus cheltuielile și consumul de timp și ar fi achitat cei 21 de lei fără să mai comenteze.

Cât reprezintă cuantumul „amenzilor”?

Pentru a evidenția ridicolul situației, am ales să enumerăm câteva dintre cifrele importante ale companiei. Cât înseamnă cei 21 de lei pe care Apavital îi contestă raportat la activitatea și la cheltuielile ei? Apavital a înregistrat în anul 2021 un profit net de 17.448.925 lei, adică undeva la 33 lei/minut! Sau, de exemplu, un membru al Consiliului de Administrație al Apavital primește o indemnizație brută lunară de aproximativ 7.750 de lei pentru participarea la o singură ședință de lucru care durează aproximativ 2-3 ore. Așadar, un mebru al CA de la Apavital este renumerat cu aproximativ 50 lei/minut! Directorul General al Apavital, Mihai Doruș, a declarat un venit net în anul 2021 de peste 400.000 lei.  Ceea ce presupune că Apavital a avut un cost cu salariul lui Mihai Doruș pe 700.000 lei, adică undeva la 5,5 lei/minut. Administrația Ape Prut a perceput Apavital penalități în cuantum de 6 lei, respectiv 15 lei, pentru poluarea înregistrată la două dintre stațiile de epurare ale operatorului de apă canal timp de două luni de zile. Cam cât câștigă directorul Doruș în 3 minute sau un mebru al CA în 20 de secunde! Deci, atunci când e vorba ca șmecherii din conducere să bage bani în buzunarele lor nesimțit de neîncăpătoare nu e nicio problemă, dar când trebuie să plătească 21 de lei pentru că au poluat cursurile de apă timp de două luni e tragedie. Apavital cheltuie cu salariile și indemnizațiile directorilor și a membrilor CA peste 2 milioane de lei anual și are o problemă când e vorba de plata a 21 de lei!

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here