Un proiect imobiliar din Copou este blocat de luni de zile pentru că instituțiile publice subordonate a două ministere nu vor să elibereze un aviz de trecere a unui drum public. Este vorba despre un fost drum de exploatare din care Stațiuniea Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași mai deține doar o cotă de câțiva metri pătrați. Firma LCA Construct Imobiliare SRL dezvoltă în zonă un proiect imobiliar și de luni de zile este purtată pe drumuri pentru că Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și instituțiile subordonate își pasează între ele răspunderea emiterii documentului, necesar pentru eliberarea autorizației de construire. Culmea, în toate documentele eliberate de instituțiile statului se recunoaște că este vorba despre un drum public. Ba mai mult, prin PUZ-ul aporbat, dezvoltatorului i se impune să asfalteze pe propria cheltuială drumul pe care nu-l poate folosi. Ministerul Agriculturii susține că Stațiunea de Cercetări de la Iași este obligată să elibereze avizul, însă instituția subordonată refuză să emită documentul.
Un proiect imobiliar din Iași este blocat de luni de zile de birocrație. Societatea LCA Construct – Imobiliare SRL a cerut de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași avizul pentru un drept de trecere auto pe o stradă din zona Copou, aviz pe care stațiunea refuză să-l ofere. Societatea respectivă are un proiect imobiliar în apropierea DE 1125/4 (strada Antonin Ciolan), Complex Rezidențial ”Mon Jardin”, proiect care prevede ridicarea mai multor locuințe colective. Pentru a beneficia de un drept de trecere spre strada George Călinescu și mai departe spre zona Copou , firma are nevoie și de acceptul instituției care deține o cotă infimă din drum.
Stațiunea s-a împotrivit și a arătat că nu este cea care trebuie să dea avizul respectiv, moment în care reprezentanții societății respective au ajuns să fie purtați de la o instituție la alta.
Dezvoltatorul a fost plimbat de la un minister la altul pentru un aviz de trecere
Într-o primă adresă emisă în luna august 2022, Stațiunea de Cercetare a arătat că drumul de exploatare este în proprietatea statului, îl administrează, dar nu poate da avizul. Astfel, firma reprezentată de Lucian Caras trebuia să ia aviz de la Ministerul Finanțelor Publice, conform Stațiunii. Dezvoltatorul a ajuns la Ministerul de Finanțe, unde a fost redirecționat către Ministerul Agriculturii. Însă asta nu a fost totul. De la Ministerul Agriculturii, dezvoltatorul a fost trimis către Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu- Șișești”, autoritatea care gestionează activitatea Stațiunii de Cercetare din Iași. Ministerul a arătat că nu are nimic împotriva acordării avizului, ba chiar a arătat că dezvoltatorul trebuie să-l obțină, însă l-a trimis înapoi la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași.
„Potrivit Codului Civil (…) titularul dreptului de administrare poate folosi și dispune de bunul dat în condițiile stabilite de lege, având obligația de a acționa cu diligența pe care un bun proprietar o depune în administrarea bunurilor sale(…) se regăsește și obligația acordării dreptului de servitute, în condițiile legii”, se arată în adresa MInisterului Agriculturii.
Comisia de Circulație i-a dat avizul
În plus, Comisia de Circulație, din cadrul municipalității ieșene i-a acordat avizul respectiv dezvoltatorului, cu condiția ca acesta să betoneze aleea cu o bandă suplimentară de circulație pe cheltuiala proprie. Strada Antonin Ciolan are o lungime de 3.900 metri, din care Stațiunea are circa 100 metri în administrare, dar care nu sunt delimitați cu exactitate. Și totuși, deși are toate actele în regulă, dezvoltatorul nu poate face nici un alt pas până nu obține drept de trecere pe lățimea de drum de câțiva metri de pe Antonin Ciolan din cauza celor de la Stațiune.
Directorul Stațiunii: „Statul trebuie să de aviz”
În schimb, conducerea Stațiunii de Cercetare continuă să refuze să ofere acel aviz. Doina Damian, directorul Stațiunii susține că doar administrează un drum aflat în proprietatea statului, și nu poate da aviz. Asta în ciuda adreselor venite de la șefii de la Centru care au arătat că se impune acordarea avizului în cauză.
„Este un drum de exploatare aflat în administrarea noastră. Nu putem da un verdict pozitiv pentru o cale de acces. Toți îi trimit la noi și nimeni nu își asumă răspunderea. Firma respectică a făcut adrese peste adrese , dar problema este la cei care ar trebui să dea avizul”, a spus Doina Damian, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași.
Vlad ROTARU