Statuia Independenței, aflată la kilometrul zero al Iașului, se prăbușește sub ochii trecătorilor @ „Specialiștii” au acoperit cu ipsos locurile din care s-au desprins bucățile de piatră @ Plăcile mari de piatră care îmbracă soclul statuii și care încadrează basoreliefurile s-au crăpat și se desprind @ În urmă cu mai puțin de un an, societatea civilă a reacționat dur după ce Primăria Iași a înlocuit pavajul pietonal din travertin cu beton amprentat, într-o așa-zisă încercare de reabilitare a esplanadei @ Primăria Iași refuză și în ziua de astăzi să facă publice costurile pe care le-a implicat marele kitsch de la Statuia Independenței
Primarul Mihai Chirica a trecut fluierând și cu ochii închiși prin scandalul iscat în urmă cu mai puțin de un an când, în cadrul unui așa-zis proiect de reabilitare a esplanadei din fața Statuii Independenței, a înlocuit plăcile de travertin cu un pavele din beton amprentat, un material produs artificial de o calitate inferioară și cu aspect neadecvat pentru piețele publice.
Între timp, au apărut probleme serioase la soclul statuii, care se prăbușește sub ochii trecătorilor. Pe ambele laturi laterale ale monumentului, plăcile de piatră care încadrează basoreliefurile s-au crăpat și se desprind de soclu.
După cum se poate observa din imaginile prezentate de 7IAȘI soclul este puternic deteriorat, crăpăturile late de câțiva centimetri întinzându-se pe aproape întreg perimetrul soclului.
„Specialiștii” lui Chirica au acoperit cu ipsos
Pare incredibil, dar imaginile nu mint: locurile din care s-au desprins bucăți din piatra care îmbracă soclul monumentului au fost acoperite cu pastă de ipsos. „Specialiștii” care au lucrat nu s-au obosit în vreun fel să mascheze grosolana intervenție.
Municipalitatea ieșeană nu comentează în nici un fel imaginile surprinse de 7IAȘI.
O reacție avem însă de la specialiștii care au taxat și în urmă cu un an lucrările efectuate de Primăria Iași în zona monumentului Statuia Independenței.
„Cum să nu crape soclul de rușine și supărare știind ce îl așteaptă foarte curând, văzând cu ce ambient “monumental” demn de o piață agroalimentară l-ai înconjurat?! Cum să nu își dorească basoreliefurile să se desprindă de soclu și să o ia la sănătoasa, înspăimântate?! cultura, suferă și moare imediat, dacă tu, un amărât neștiutor fără destulă carte, peste noapte, ești animat de autosuficiență și te declari salvatorul monumentelor orașului tău, doar pentru că poți și te crezi a toate cunoscător. Fără a consulta unui specialist, fără a consulta o Comisie de Cultură din Orașul Cultural, fără a angaja un proiect de reabilitare și/sau restaurare valoros, care să cuprindă detaliile de intervenție și inserțiile de materiale conforme cu valoarea obiectului monumental, în niciun caz “scuipând” (iertați-mi expresia, dar revolta mă obligă spre estetica urâtului) pastă de ipsos între rosturi, sau pavelând cu beton amprentat ambientul, nu orice beton, ci din acela care contraface natura, imitând venaturi și culori sintetice, așa cum place oricui poartă sandale cu șosete albe”, a comentat arhitectul ieșean Iulian Nicolau.
Scandalul kitsch-ului de la Statuia Independenței
La începutul lunii septembrie a anului 2019, intervenția Primăriei Iași care a dispus înlocuirea plăcilor de travertin cu beton amprentat policolor a stârnit un val de nemulțumiri din partea ieșenilor care au organizat un protest pe facebook. „STOP maltratării patrimoniului cultural” a fost acțiunea care strâns reacții dure din partea ieșenilor.
„Înaintea intervenţiei Primăriei, zona despre care vorbim era placată în întregime cu travertin (nuanţă bej, uniformă), acelaşi material cu care este placat şi soclul monumentului, rezultând un ansamblu coerent vizual. Primăria a înlocuit travertinul cu un placaj din ciment colorat care este în puternic contrast cu soclul din travertin al monumentului”, a arătat la acea vreme oragnizația ieșeană a PLUS într-un comunicat de presă.
„Reabilitarea şi modernizarea căilor de acces către monument au atât un rol funcţional, cât şi pe acela de a reda zonei aspectul civilizat urban, potrivit zonei centrale a Iaşului şi unui loc potrivit pentru diverse ceremonii”, a reacționat ulterior municipalitatea ieșeană tor prin intermediul unui comunicat.