Starețul Mănăstirii Golia a decis să schimbe ușa din fier masiv de la intrarea în lăcașul de cult cu o banală ușă de termopan, care se montează la intrările din scările blocurilor. În afara problemelor de ordin estetic, intervenția care a fost făcută în urmă cu câteva zile este una de o gravitate foarte mare. Golia este monument istoric Clasa A, „de valoare națională sau universală”. Starețul Serafim Nastasiu s-a plâns apropiaților că „îl trăgea curentul” dar acum susține că „este doar o construcție provizorie”. Ușa din fier masiv care a fost demontată zace sub o prelate în curtea mânăstirii. „Bună, rea, cum era, trebuia aviz de la comisie”, a spus directorul Direcției Județene de Cultură. Un caz similar s-a petrecut în 2017 la București, iar Poliția a deschis dosar penal pentru că la o biserică monument istoric clasa A au fost montate pe pereți aparate de aer condiționat și o centrală termică. Actuala Biserica Golia a fost ridicată de domnitorul Vasile Lupu la mijlocul secolului 17 pe locul unde a existat o biserică de lemn. În ultimii ani, ansamblul Mânăstirii Golia a fost reabilitat în cadrul a două proiecte europene care au vizat consolidarea și refacerea.
Intervenție „criminală” asupra unui monument istoric de clasă A din municipiul Iași. Starețul Mănăstirii Golia a dispus înlocuirea ușii din fier masiv de la intrarea în lăcașul de cult cu una obișnuită de termopan. Intervenția a avut loc în urmă cu trei zile, după ce starețul Serafim Nastasiu a tocmit o firmă din orașul Hârlău ca să execute lucrarea. Ușa masivă din metal cu broderie a fost scoasă pentru a se face loc celei de termopan. Și totul pentru că pe preoții slujitori ai lăcașului de cult „îi trăgea curentul”.
Un ieșean care vine frecvent la Golia a arătat cum au decis reprezentanții mănăstirii să schimbe ușa și să treacă peste orice aviz. „Frecventez locul încă din anii ’90 de când eram copil și în tot acest în timp, până zilele trecute, ușa de la intrare era aceeași. Ceea ce au făcut cei de acolo este un kitsch total. Nimeni nu a zis că ușa veche era neconformă și că trebuia musai schimbată. Din ce am înțeles de la cei de acolo, preotul care stă la intrare și colectează pomelnicele s-a plâns că îl cam trage curentul și astfel s-a luat decizia de a înlocui ușa”, a spus ieșeanul.
Starețul Nastasiu: ”Este o ușă provizorie”. Vechea ușă, lăsată într-o prelată afară!
Într-un dialog cu 7IAȘI starețul Serafim Nastasiu a susținut că ușa de termopan reprezintă doar o soluție provizorie.
„Este doar o construcție provizorie. Cea veche s-a deteriorat și vom face o ușă nouă, în conformitate cu proiectul. Ușa veche se deteriorase, pragul de jos era ruginit și nu se mai închidea bine”, a spus Serafim Nastasiu, care a fost numit stareț în 2014.
Surse din cadrul Mitropoliei susțin însă că ierarhii superiori au aflat de ceea ce a făcut acesta și i-au impus să aducă ușa la starea inițială. Vechea ușă de la intrare a fost desfăcută, balamalele de fier au fost tăiate. După ce a fost recuperată, a fost lăsată sprijinită pe un perete exterior pe clădirea unde a funcționat în urmă cu mai bine de un secol vechile Arhive Naționale din Iași, aflată în interiorul ansamblului mănăstiresc.
Trebuia aviz de la Comisia de Monumente
Pentru a face o lucrare la un monument istoric, chiar și provizorie, este însă nevoie de aviz din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Ceea ce starețul de la Golia nu avea.
„Bună, rea, cum era, trebuia aviz de la comisie. Nu a fost depus nici un proiect în acest sens. Nu vorbim de o intervenție urgentă pentru că se prăbușea ceva, ci discutăm de un cu totul alt aspect”, a spus Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași. 7IAȘI a discutat și cu unul din cei care au lucrat la primul proiect de reabilitare început de Consiliul Județean Iași pe fonduri europene, o investiție de peste 25.000.000 lei.
„Nu era neapărat o ușă veche, una de sute de ani, așa cum este cea din interior, de pe vremea lui Vasile Lupu, la care ei chiar nu au voie să umble. Toate elementele clădirii au fost însă integrate în proiect cu avizul și recomandarea specialiștilor pentru că trebuiau respectate toate detaliile arhitecturale. Dar și pentru această intervenție le trebuiau avizele necesare”, a spus consultantul care a lucrat la primul proiect de reabilitare din urmă cu mai mulți ani.
Istoric ieșean: „Ușa ar sta mai bine la intrarea într-o scară de bloc”
Istoricul ieșean Vasile Cotiugă, profesor universitar, a arătat că fețele bisericești au greșit grav când au luat o asemenea decizie, luată fără consultarea specialiștilor din domeniu.
„Din păcate, de multe ori, din dorința de a rezolva o problemă a zilelor noastre (în cazul de față, disconfortul oferit de ușa veche de la intrarea în biserică, monument istoric deosebit al patrimoniului construit din Targu Ieșilor), unii dintre cei care ar trebui să fie primii care să se îngrijească de monumentele istorice greșesc față de acestea. Este si cazul „noii” uși de la intrarea în biserica Mănăstirii Golia, care ar sta mai bine la intrarea într-o scară de bloc. Mă gândesc că poate și ușile de la Mitropolie ar trebui schimbate, că tare mai trage curentul… Evident, nu aceasta trebuie să fie soluția. Nu putem să înlocuim diverse elemente arhitectonice greu de restaurat cu „altele noi, mai frumoase și mai trainice”. Iar în cazul în care unele elemente vechi (cum este cazul multor uși sau ferestre de la biserici) au fost totuși înlocuite în timp, fie le păstram pe acestea, restaurându-le, fie, pe baze documentare, refacem vechile elemente, din aceleași materiale, în aceeași tehnică, fie realizăm altele noi, dar cât mai apropiate ca materiale, tehnică și decor cu cele originale”, a spus istoricul ieșean Vasile Cotiugă, profesor în cadrul Universității Cuza.
Firma care a montat tâmplăria termopan a plecat cu ușa veche
Bărbatul povestește cum starețul de la Golia chiar a dat ușa veche celui pe care l-a tocmit să îi pună termopanul. În plus, banii pentru lucrare au fost colectați de la credincioși, mai susține acesta.
„Ușa era foarte bună , nu se lăsa, sticla nu zdrăngănea. A tocmit o firmă de termopane din Hârlău, iar acum vreo două săptămâni a făcut colectă printre credincioși ca să poată schimba ușa de la intrare. El crede că acolo e proprietatea lui. Unde mai pui că i-a dat inițial celui de la Hârlău ușa ca respectivul să o ia cu el și să o ducă la casat. Ulterior, acesta a adus înapoi ușa, probabil că cineva de la Mitropolie a intervenit”, a mai spus ieșeanul.
Caz similar în București, dosar penal pentru distrugere
În urmă cu câțiva ani, polițiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale au deschis un dosar penal după ce au fost constatate lucrări de intervenție neautorizate la o biserică monument istoric de clasa A din Capitală, Biserica Adormirea Sfintei Ana-Batiște, din Sectorul 2. Lucrările neautorizate au constatat în montarea a două centrale termice și amplasarea, cu sprijinire pe perete, a conductelor, precum și montarea a trei aparate de aer condiționat. Operațiunea a dus la distrugerea picturilor din interior.
Două proiecte de modernizare
Lucrările la Ansamblul Mănăstirii Golia s-au desfășurat în două etape. Prima, derulată cu finanțare din fonduri PHARE, fonduri guvernamentale si de la bugetul local, a inclus consolidarea si reabilitarea bisericii, a turnului, a zidului, a celor patru turnuri de colț și a casei memoriale Ion Creangă. Pe lângă acestea, a fost reabilitată și calea de rulare a tramvaiului, pentru a reduce vibrațiile suportate de monument. Etapa a II-a de reabilitare a Mănăstirii Golia a constat în lucrări de conservare – restaurare pictură interioară, iluminat arhitectural și decorativ, refacerea și amenajarea căilor de acces către obiectiv și amenajări peisagistice. Aceste lucrări au fost finanțate prin PO. În cursul anului 2021, Consiliul Județean Iași a predat ansamblul către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
Vlad ROTARU
sa aduca la forma initiala lucrarea, si apoi sa se pregateasca de plecare !
Fiți sigur că ușii de metal i se pusese gând rău de mai înainte, va avea un scop nobil, probabil la un conac ce se va ridica in curtea unui nobil. Nu pare a fi de aruncat, nimic nu e întâmplător. Și în plus cum e sa ai o ușă la vila cu asemenea vechime.
Rușine,rușine și iar rușine!!! Dacă prelații,” fețele bisericesti” distrug monumentele de patrimoniu,ce pretenții ar mai fi de la restul populației???La Golia se petrec de mai mulți ani lucruri ciudate : au disparut băncile din curte,unde se mai odihneau mai ales credinciosii bătrâni, biserica e mai tot timpul inchisa,nu se mai celebreaza slujbe importante,cum ar fi Deniile din Saptamana Patimilor sub pretextul ca domnii călugări sunt convocați la Mitropolie,Turnul este permanent închis și accesul vizitatorilor interzis,etc
Cred ca ar trebui sa se predea in scolile preotesti, ori facultatile lor, ceva legislatie, management, ceva economie, biologie, matematica, istorie etc pe langa ce au ei de invatat. Pt ca sunt rupti de realitate. Ce a facut preotul asta e prostie pura.