Spitalul Cuza Vodă din Iași, pe primul loc într-un top realizat cu votul pacienților

Observatorul Român de Sănătate a realizat, ca în fiecare an, topul spitalelor unde cei mai mulți pacienți s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți de serviciile medicale oferite. Spitalul de Obstretica si Ginecologie Cuza Vodă din Iasi ocupă primul  loc în top servicii servicii medicale oferite pacienților pentru al doilea an consecutiv. În analiza datelor au fost incluse 338 spitale publice pentru care există date privind satisfacția pacientului: spitale județene, spitale municipale, institute naționale și spitale de specialitate.

Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă din Iași a înregistrat un procentaj de aproape 90% în ceea ce privește gradul de mulțumire al pacieților, fiind urmat de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Dr. Ion Sbarcea din Brașov și Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc. Managerul Spitalului Cuza Vodă, Robert Dâncă, ne-a declarat faptul că poziția în top este rezultatul efortului depus de întreaga echipă. ”Aceste rezultate arată munca depusă de întreg personalul Spitalului. Să ai un procentaj de 90% de pacienți mulțumiți și foarte mulțumiți denotă implicarea fiecărui angajat și grija pe care o purtăm celor care se internează sau apelează la serviciile noastre. Este o mare bucurie să vedem că eforturile noastre sunt apreciate de către cei pe care îi tratăm și totodată avem un feedback important că ne aflăm pe drumul cel bun. Ne onorează această titulatură, dar ne obligă în același timp să fim la fel de buni și pe viitor. Este un rezultat pentru care trebuie felicitați toți angajații spitalului întrucât meritul este al lor.” ne-a precizat Robert Dâncă.

Satisfacția pacienților reprezintă unul dintre indicatorii în funcție de care poate fi apreciată performanța unui spital. Cu toate că, colectarea informațiilor privind satisfacția pacienților prin chestionare completate electronic, după externare, a fost introdusă prin lege în România în anul 2016, sunt spitalele pentru care gradul de satisfacție al pacienților nu contează, sub 0,1% dintre pacienți oferind un feedback cu privire la calitatea serviciilor.

Datele analizate de Observatorul Român de Sănătate mai arată că 40,25% dintre pacienţii externaţi care au completat chestionare de feedback în anul 2019 s-au declarat foarte mulţumiţi de serviciile medicale oferite în spitalele din România, 39,93% mulţumiţi, 8,19% nemulţumiţi şi 11,63% foarte nemulţumiţi.

In plus, există și un top 10 al celor mai curate spitale – cu cei mai mulți pacienți care s-au declarat mulțumiți de curățenia din unitatea medicală. Pe primele 3 locuri sunt Spitalul General CF Ploiești, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Dr. Ion Sbarcea din Brașov și Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

  A fost întocmit însă și „Topul rușinii”, în care au fost inclusespitalele românești pentru care satisfacția pacientului nu contează:

Peste 6000 de pacienti romani au raportat in anul 2019 faptul ca li s-a solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente .

Datele analizate de Observatorul Român de Sănătate arata ca 6.371 de pacienti români au raportat, în anul 2019, faptul că li s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente,  . Numărul pacienților care au raportat acest lucru a înregistrat o creștere continuă în perioada 2017-2019, accentuând suplimentar nevoia ca spitalele să trimită chestionarul de evaluare a satisfacției către cât mai muți pacienți. De asemenea, unul din 5 pacienți internat într-un spital românesc în anul 2019 a raportat că a fost nevoie să își cumpere cu bani din buzunar materiale sau medicamente pe parcursul internării.

Observatorul Român de Sănătate atrage însă atenția asupra faptului că mecanismul de feedback nu este în acest moment promovat în spitale și propune o serie de modificări legislative pentru creșterea aderenței spitalelor la acest mecanism și obținerea unei relevanțe statistice semnificative pentru fiecare spital. Observatorul Român de Sănătate subliniază că a înaintat recomandări în acest sens încă din anul 2018, dar autoritățile nu au luat nicio măsură.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here