Adrian Zahariea, patronul firmelor care au ridicat ani de zile mașinile parcate ilegal, este acum în război cu municipalitatea @ Primăria îl acuză pe patronul de la Transgyw că a împrejmuit ilegal un teren aflat în domeniul public al Consiului Local @ ‘’Ne gândim să formulăm o plângere penală‘’, a spus Radu Grigoraș, directorul Direcției de Patrimoniu din primărie
S-a schimbat garda de afaceriști care se află în grațiile primăriei, poziție de pe care în mod evident beneficiază de avantaje financiare considerabile. Din cauza acestei schimbări, afaceriștii care aveau afaceri prospere cu municipalitatea în perioada mandatului lui Gheorghe Nichita sunt înlăturați acum și mai mult se aleg și cu unele plângeri sau sancțiuni. În această situație pare să se afle Adrian Claudiu Zahariea, patron al grupului de firme Transgyw, societăți care în perioada în care municipalitatea era condusă de Gheorghe Nichita încheiaseră contracte cu primăria pentru ridicarea mașinilor parcate illegal pe domeniul public. Pentru că s-a întors roata, Zahariea este acuzat acum de municipalitate că a împrejmuit ilegal un teren în suprafață de 900 metri pătrați pe bulevardul Poitiers nr.60 (șoseaua Iași-Hlincea, km 10). Aici se află de ani de zile cartierul general al firmelor patronate de municipalitate. Direcția de Patrimoniu din primărie îl acuză pe Zahariea că a împrejmuit ilegal terenul municipalității. Reprezentanții primăriei susțin că firmele lui Zahariea nu mai au contract de închiriere pentru terenul respectiv. De aceea, conducerea Direcției de Patrimoniu susține că suprafața respectivă trebuie concesionată prin licitație, dar acest lucru nu se poate realiza deoarece Zahariea a împrejmuit recent suprafața cu un zid gros din beton.
‘’Ne gândim să formulăm o plângere penală‘’ , a spus Radu Grigoraș, directorul Direcției de Patrimoniu din primărie.
În consecință, deocamdată, Zahariea a fost sancționat că a construit fără autorizație și în plus primăria a dispus demolarea gardului de beton.
‘’Sunt victima mafiei din primărie‘’
Numai că atât municipalitatea, care dorește să demoleze gardul și să preia terenul, cât și Zahariea, care vrea să păstreze suprafața, s-au adresat justiției care nu a pronunțat încă sentințe definitive în aceste litigii.
Contactat telefonic de jurnaliștii 7IAȘI, Adrian Zahariea a susținut că este victima unor afaceriști care se află în grațiile viceprimarului Gabriel Harabagiu și care au pus ochii pe suprafața respectivă de teren.
‘’Primăria nu are dreptate, gardul este făcut de mult. Am ridicat clădirile pe care le am pe acest teren în urmă cu mulți ani cu autorizație de construire de la primărie. Am dat în judecată și am câștigat deja. În spatele acestor șicane se află vecinul meu de la firma Micca Rom, care este prieten cu Harabagiu. Acum este mafie la Direcția de Patrimoniu din primărie. Se dau spații și terenuri la prețuri subevaluate. Eu am depus plângere și la DNA‘’, a spus telefonic Adrian Zahariea.
Afacerist controversat acuzat de evaziune fiscală
Însă, la rândul său Adrian Zahariea are unele probleme penale. În anul 2014, Zahariea a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, iar în urmă cu câteva luni a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de 4 ani și 8 luni cu executare. De asemenea, acesta a fost obligat să returneze prejudiciul de 2.261.260 lei. Sentința nu este definiticâvă și de aceea dosarul se judecă acum în apel la Curtea de Apel Iași. De altfel, Zahariea a fost acuzat în mai multe rânduri de autorități că a evitat să-și plătească datoriile către bugetul de stat și către partenerii de afaceri. Cele mai multe firme din grupul Trangyw au intrat în faliment, lăsând în urmă datorii uriașe. De exemplu, Transgyw a intrat în insolvență în mod oficial în iunie 2014. Valoarea totală a datoriilor SC Transgyw Industry SRL este de 3.520.988. Astfel, furnizorul de carburanți Rompetrol Downstream SRL avea de recuperat 149.071 lei, iar Scania Credit Romania IFN avea de încasat de la Transgyw 139.317 lei. Cei mai mari erau însă băncile comerciale. Astfel, BRD avea de incasat 537.057 lei, iar Raiffeisen Leasing IFN SA- 207.922 lei. Statul roman avea de recuperate taxe și impozite neachitate în valoare de 394.936 lei. De asemenea Transgyw Industry a făcut obiectul unor investigații penale demarate după ce ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Politie al județului au descins la benzinăria deținută de Zahariea pe strada C. A. Rosetti. Asta deoarece politistii au fost sesizați că la această benzinarie se vindea carburant contrafacut.
Constantin MAZILU