La câteva zile după ce a Adina Gîrjan a fost numită pe funcția de subprefect, firmele soțului au prins contract după contract cu primării conduse de liberali @ Toate aceste contracte au fost atribuite direct, fără licitație, iar procedurile din sistemul electronic de achiziții publice au durat doar câteva minute @ Firmele lui Cătălin Gîrjan, Metalideea SRL și Edil Industry, au livrat stâlpi de iluminat, stații de autobuz, mobilier urban și chiar coșuri de gunoi comunelor Plugari și Victoria @ La Aroneanu și Plugari, Gîrjan a reabilitat drumuri, a împrăștiat balast și a furnizat autoplatforme mobile
Pe 21 iunie 2020 Guvernul Orban o numește în funcția de subprefect al județului Iași pe Adina Gîrjan, fost manager public în cadrul aceleiași instituții. Soțul acesteia, Cătălin Gîrjan, este cunoscut ca fiind un liberal cu state vechi, provenit din aceeași pepinieră împreună cu deputatul Mugur Cozmanciuc și președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. La câteva zile după numirea în funcție a subprefectului, o comună având primar liberal începe să atribuie contracte de furnizare către firma lui Cătălin Gîrjan, SC Metalideea SRL. Trei contracte atribuite direct cu o valoare totală de 114.000 lei fără TVA.
Plugari: stații de autobuz, stâlpi și mobilier urban
Pe 11 iunie 2020, comuna Plugari, condusă de Paul Mursa, achiziționează direct de la societatea Metalideea patru stații de autobuz la un preț unitar 7.560 lei/bucată, valoarea totală a contractului fiind de 30.240 lei fără TVA.
Pe 20 august 2020, urmează atribuirea directă a două noi contracte în urma cărora peste 84.000 lei au fost direcționați către societatea soțului noului subprefect al județului Iași. Un fel de ping-pong între Primăria Plugari și societatea lui Cătălin Gîrjan prin care banii publici au fost pompați în doar câteva minute. Un prim contract a fost atribuit direct într-o procedură care a durat doar 5 minute. La ora 9.12 Primăria Plugari a transmis în aplicația SEAP solicitarea către societatea Metal Ideea, iar la ora 9.17 compania a răspuns afirmativ consființind finalizarea achiziției. Contractul a avut ca obiect livrarea a 30 de stâlpi metalici, neechipați, pentru iluminat stradal. Prețul de livrare a fost stabilit la 1.190 lei/buc fără TVA, valoarea achiziției fiind de 35.700 lei fără TVA.
La a doua procedură, mecanismele au funcționat mai bine, astfel încât contractul a fost atribuit în doar 4 minute! La ora 9.24 Primăria Plugari transmite cererea de ofertă către Metalideea, iar firma răspunde la 9.28 și confirmă prețul și valoarea totală. Contractul presupunea achiziția a 30 de seturi de mobilier urban compus din bancă metalică, coș stradal de gunoi de 72 de litri și jardinieră metalică de 120 litri. Prețul de livrare a ajuns la 1.610 lei/set, valoarea finală ridicându-se la 48.300 lei fără TVA.
Comuna Victoria: coșuri de gunoi
O altă comună liberală a atribuit direct firmei familiei subprefectului Adina Gîrjan contracte în valoare de 21.000 lei fără TVA. Pe 12 martie 2020, primăria condusă de Daniel Crețu face o primă achiziție directă de la Metalideea constând în 30 de coșuri de gunoi de 72 de litri la un preț de 350 lei fără TVA. Valoarea achiziției 10.500 lei fără TVA. Peste 1 lună de zile, pe 13 aprilie, schema se repetă identic, comuna Victoria achiziționând încă 30 de coșuri pentru 10.500 lei. Prețurile la care comuna Victoria a achiziționat coșurile de gunoi de la firma familiei subprefectului Adina Gîrjan sunt cel puțin discutabile. Metalideea a livrat aceleași produse către orașul Bicaz la un preț mai mic și și-a asumat inclusiv transportul acestora până la beneficiar.
Pe 2 martie 2020 orașul Bicaz a achiziționat de la Metalideea 19 coșuri stradale la prețul de 320 lei/bucată fără TVA, în acest preț fiind inclus și transportul produselor de la Iași la Bicaz. Deși Primăria Bicaz a contractat o cantitate mai mică de produse, Metalideea i-a oferit condiții comerciale mai bune față de Primăria Victoria, prețul fiind în aceste condiții cu 20% mai mare pentru comuna ieșeană. De ce a achiziționat primarul liberal al comunei Victoria produse de la firma soțului subprefectului Adina Gîrjan la un preț mai mare decât cel practicat de aceeași firmă în relațiile contractuale cu alți parteneri?
A doua firmă a familie Gîrjan, contracte cu Aroneanu și Plugari
O altă firmă a familiei Gîrjan, SC Edil Industry SRL a primit în anul 2020, tot prin încredințare directă, trei contracte cu o valoare totală de 394.000 lei fără TVA. Beneficiarii contractelor sunt două comune conduse de primari liberali: Aroneanu și Plugari. Deși compania Edil Industry avea ca obiect principal de activitate colectarea deșeurilor, când vine vorba de contractele pe bani publici societatea s-a transformat într-un factotum. Cât privește contractele, acestea au fost atribuite cât ai clipi din ochi, semn că vorbele fuseseră deja făcute anticipat și procedurile din SEAP s-au derulat doar pentru a mima respectarea legislației.
Pe 12 august, într-o procedură care a durat doar 19 minute, comuna Aroneanu, condusă de liberalul Benone Moruzi, a atribuit direct firmei Edil Industry contractul pentru reabilitarea drumurilor comunale afectate de viituri pentru 125.210 lei fără TVA. Cealaltă comună, Plugari, s-a dovedit a fi mai eficientă și mai operativă decât Aroneanu și a încheiat cu societatea familiei Gîrjan două contracte într-un timp record. Primul, încheiat în luna mai, a avut ca obiect furnizarea și împrăștierea de balast pe drumurile comunale pentru suma de 134.420 lei fără TVA și a fost atribuit în mai puțin de 4 minute. Cel de-al doilea contract a fost atribuit fără licitație în doar 5 minute și a avut ca obiect furnizarea unei Autoplatforme mobile cu nacelă TIP NISSAN SDFTL0 CABSTAR cu un preț de 134.453 lei fără TVA.
Venituri declarate de 100.000 lei
Cătălin Gîrjan deține 30% din părțile sociale ale societății Metalideea SRL. Acesta este și angajat al societății în funcția de director de marketing al societății. Socrul subprefectului, Vasile Gîrjan, deține 50% din părțile sociale ale Edil Industry, iar soțul, Cătălin Gîrjan, este angajat al aceleiași companii în funcția de director economic. Conform declarației de avere depuse de subprefectul Adina Gîrjan, soțul acesteia a încasat de la Metalideea un salariu anual de 26.075 lei și dividende aferente părților sociale deținute în cuantum de 30.650 lei. Totodată, Cătălin Gîrjan încasează de la Edil Industry un salariu anual în sumă de 42.742 lei. În total, familia subprefectului încasează anual aproximativ 100.000 lei din cele două societăți abonate la contracte cu primăriile liberale.
Rareș Neamțu
Căutați sa vedeți contractele de lucrări DDD, mai ales în perioada alegerilor. Și-a autorizat firma la DSP în sept 2020 înaintea alegerilor. Astfel a încasat o grămadă de bani pt dezinfecția în secțiile de votare. De plătit au plătit primăriile.
Primarii care au contracte pe dezinfectie,deratizare si nu numai, mai faceti si cu alte firme fara legatura cu individul asta ca o sa dati declaratii cu el pe la Parchet in scurt timp. Nu va fie teama ca nu patiti nimic daca reziliati contractul cu profitorul de pe urma functia nevestei.