Soția unui primar PNL, la cumpărături după un divorț de fațadă: teren în Copou, o casă și investiții în agricultură

După un divorț formal, primarul PNL din Plugari, Paul Mursa, și-a „albit” declarația de avere, iar soția acestuia a început să se îmbogățească @ Câteva terenuri, dintre care unul în Copou, pe Viticultori, o casă și un grajd – sunt achizițiile imobiliare făcute după „despărțire” de către Ana Maria Mursa @ Divorțul din 2016 a fost o fumigenă @ Soții Mursa au continuat să locuiască împreună, iar în 2018 au făcut un copil @ La petrecerea de botez, mesenii au închinat daruri de peste 40.000 euro @ Anterior divorțului, Ana Maria Mursa a făcut o altă achiziție imobiliară însemnată, dar în nume propriu, „sub regimul separației de bunuri”: un apartament în Copou la Exclusive Residence pentru care a plătit cu „banii jos”, fără credit, 81.000 de euro @ Proprietățile cumpărate de soția lui Mursa în nume propriu au o valoare declarată de peste 130.000 de euro @ În ultimii zece ani, Ana Maria Mursa a declarat zero venituri din salarii, singurele câștiguri provenind din activități agricole și dividende @ Primarul Paul Mursa a cerut să-i fie respectată viața intimă și a explicat că fosta soție a obținut bani din cultivarea pepenilor @ „De aproape 15 ani de zile, se ocupă agricultură intensă. Este multă muncă la 10 hectare de pepeni. Divorțul este problema mea. Vă rog să-mi respectați intimitatea”, a spus primarul Paul Mursa @ Modelul divorțului de fațadă a devenit o modă printre politicieni @ Costel Alexe, președintele CJ Iași, a divorțat de soția sa și și-a împărțit bunurile la notar chiar înainte de a fi pus sub acuzare de DNA în Dosarul „Tabla”

Soluția unui divorț de fațadă i s-a potrivit ca o mănușă primarului din Plugari, Paul Mursa, unul dintre cei mai longevivi edili aleși sub sigla PNL. Mursa este unul dintre cei mai influenți aleși locali ai PNL Iași, apropiat al președintelui Consiliului Județean, Costel Alexe.

După divorțul din 2016, Paul Mursa s-a ales cu o declarație de avere de primar sărac: câteva terenuri, salariu și datorii la bănci.

În schimb, fosta soție din acte, Ana Maria Mursa, a prosperat, iar avuția acesteia a sporit, deși sursele de venit au fost limitate: nu a fost angajată vreo zi și a obținut bani din activități agricole.

Cursul evenimentelor arată că despărțirea dintre soții Mursa s-a produs doar în documentele de stare civilă. Cei doi locuiesc și în prezent împreună, iar la doi ani după divorțul din 2016, Paul și Ana Maria Mursa au făcut un copil împreună. După divorț, doar soția s-a îmbogățit, Paul Mursa a rămas un primar la fel de sărac, dar și la fel de cinstit.

Soția a investit 130.000 euro în imobiliare. Apartament în Copou

După cum reiese din declarațiile de avere, până în anul 2015, când încă erau căsătoriți, avuția imobiliară a soților Mursa însemna un teren de 352 metri pătrați, un apartament de 58 metri pătraț, dar și o casă de 125 mp, toate în comuna Plugari și deținute în cote egale de către cei doi.

Însă, cu doar câteva luni înainte de divorț, în septembrie 2015, soția primarului, Ana Maria Mursa, face o primă tranzacție imobiliară în nume propriu. Primul contract dintr-un șir de achiziții imobiliare făcute în nume propriu și care depășesc o valoare de 130.000 euro.

Pe 28 septembrie 2015, aceasta a cumpărat un apartament în complexul rezidențial Exclusive Residence din Copou. Este vorba despre un ansamblu imobiliar premium, destinat VIP-urilor, în care accesul se face controlat și cu facilități disponibile doar proprietarilor de locuințe.

Pentru apartamentul cu o suprafață de 64 metri pătrați, arie care cuprinde și balconul, Ana Maria Mursa a achitat 81.000 de euro. Suma declarată în fața notarilor a fost achitată integral din surse proprii, fără ca soția primarului să fi apelat la vreun împrumut bancar.

În aceeași zi în care Ana Maria Mursa a achiziționat apartamentul din Copou, aceasta a semnat în fața notarului și o convenție de separație de bunuri, prin care și-a asumat faptul că imobilul cumpărat îi aparține exclusiv, nu și soțului și că a fost plătit din venituri proprii obținute independent.

„Eu, Mursa Ana Maria, precizez că sunt căsătorită cu Mursa Paul, sub regimul separației de bunuri conform convenției de separație de bunuri autentificată sub nr. 2027/28.09.2015, astfel încât apartamentul cumpărat devine bunul meu propriu”, se arată în înscrisul semnat în fața notarului.

Teren în Viticultori, încă o casă în Plugari

În primăvara acestui an, Ana Maria Mursa, divorțată și aparent fără obligații, a achiziționat un teren în Copou, în zona Viticultori. Este vorba despre o suprafață de aproximativ 500 metri pătrați pentru care aceasta a plătit familiei Mihai, Ionel și Elena Rusu suma de 35.000 de euro. Odată cu terenul, soția primarului din Plugari a preluat avizele și certificatul de urbanism pe care vânzătorii le obținuseră pentru construirea unei locuințe individuale. Terenul este poziționat cu deschidere la două drumuri și se bucură de priveliște spre zona Rediu – Păcurari.

În luna octombrie a anului trecut, Ana Maria Mursa mai bifează o achiziție imobiliară: un teren de 1.608 metri pătrați și o casă de 69 metri pătrați. Prețul declarat a fost de 48.000 lei. Proprietatea a fost cumpărată de la Ș.L.

În toamna lui 2021, soția primarului din Plugari a mai plătit 20.000 de lei către Mihai Prodan cu care a semnat un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un teren 3.700 metri pătrați din aceeași comună.

Tot în 2021, dar în luna martie, aceasta a cumpărat de la firma Golden SRL un teren de 250 metri pătrați pe care se afla o construcție cu destinația grajd ce măsura 75 metri pătrați. În fața notarului, firma vânzătoare a fost reprezentată de către omul de afaceri Ștefan Holicov, valoare tranzacției fiind declarată la prețul de 8.600 lei, cu aproximativ 4.000 de lei sub pragul minim de impozitare din grila Camerei Notarilor.

Justificarea primarului: o firmă pe pierderi cu zero angajați și o cultură de pepeni

7IAȘI i-a solicitat primarului Paul Mursa un punct de vedere cu privire la modul în care averea fostei sale soții a crescut după divorțul formal din 2016. Acesta a susținut că motivele pentru care a rămas împreună cu soția și pentru care au făcut împreună chiar și un copil după divorț sunt aspecte care privesc viața intimă. Însă, Mursa a mai declarat că veniturile obținute de soție acoperă pe deplin valoarea bunurilor imobiliare cumpărate de către aceasta.

„De aproape 15 ani de zile, se ocupă de agricultură intensă. Este multă muncă la 10 hectare de pepeni. Divorțul este problema mea. Vă rog să-mi respectați intimitatea. Vă invit în comună, la Plugari. Nu veți găsi un om, să-l opriți pe stradă și să vă spună că primarul este un hoț. Tot ce am făcut, am făcut prin muncă și prin corectitudine. La muchie! Am tractor și lucrez cu el. Soția a muncit și ea. Este o muncă imensă. Acum a cultivat floarea soarelui, dar până acum a cultivat pepeni. Așa trebuie, pentru că există un ciclu al culturilor agricole. Avem și o societate comercială, care are o cifră de afaceri. În schimb, nu vreau să vorbesc despre viața personală. Este treaba mea. Vă rog să-mi respectați intimitatea”, a spus primarul Paul Mursa.

Paul și Ana Maria Mursa au deținut în cote egale societatea Vientorey SRL din Plugari care are ca principal obiect de activitate comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, predominant produse alimentare, băuturi și tutun.

Conform declarațiilor de avere înregistrate de către primar, în ultimii zece ani, acesta a creditat în mai multe rânduri societatea comercială cu diverse sume de bani de până la 109.000 lei. Valoarea dividendelor încasate de către acesta în urma repartizării profitului a fost între 1.000 lei și 28.000 lei. Firma Vientorey înregistrează și o pierdere semnificativă de aproximativ 1,2 milioane lei.

În privința veniturilor obținute de către Ana Maria Mursa din cultivarea pepenilor, acestea au fost menționate în declarațiile de avere ale soțului din 2014, 2015 și 2018, fiind cuprinse între 30.000 lei și 98.000 lei. Aceste sume nu au fost însă evidențiate în declarațiile raportate la ANAF.

Echipa PNL: primarul la masă cu constructorul

Primăria condusă de liberalul Paul Mursa a încheiat mai multe contracte cu firma lui Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei PNL, Adina Gîrjan. Însă, Gîrjan și Mursa au o relație apropiată și în plan personal, ceea ce pune sub semnul întrebării corectitudinea achizițiilor sau chiuar integritatea primarului liberal. Astfel, într-o fotografie postată pe rețelele de socializare, Cătălin Gîrjan apare în compania lui Costel Alexe, Lucian Rusu – vicepreședinte PNL, dar și a unor primari liberali, printre care se numără și Paul Mursa.

7IAȘI a scris despre faptul că pe 11 iunie 2020, comuna Plugari, condusă de Paul Mursa, a achiziționat direct de la societatea Metalideea patru stații de autobuz la un preț unitar 7.560 lei/bucată, valoarea totală a contractului fiind de 30.240 lei fără TVA. Metalideea este una dintre firmele controlate de Gîrjan.

De asemenea, pe 20 august 2020, a urmat atribuirea directă a două noi contracte în urma cărora peste 84.000 lei au fost direcționați către societatea soțului subprefectei. Un prim contract a fost atribuit direct într-o procedură care a durat doar 5 minute. La ora 9.12 Primăria Plugari a transmis în aplicația SEAP solicitarea către societatea Metal Ideea, iar la ora 9.17 compania a răspuns afirmativ consființind finalizarea achiziției. Contractul a avut ca obiect livrarea a 30 de stâlpi metalici, neechipați, pentru iluminat stradal. Prețul de livrare a fost stabilit la 1.190 lei/buc fără TVA, valoarea achiziției fiind de 35.700 lei fără TVA.

La a doua procedură, mecanismele au funcționat mai bine, astfel încât contractul a fost atribuit în doar 4 minute! La ora 9.24 Primăria Plugari a transmis cererea de ofertă către Metalideea, iar firma a răspuns la 9.28 și a confirmat prețul și valoarea totală. Contractul presupunea achiziția a 30 de seturi de mobilier urban compus din bancă metalică, coș stradal de gunoi de 72 de litri și jardinieră metalică de 120 litri. Prețul de livrare a ajuns la 1.610 lei/set, valoarea finală ridicându-se la 48.300 lei fără TVA.

Rețeta patentată de Alexe: divorț și averea pe numele soției

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a divorțat de soția sa și și-a împărțit bunurile la notar chiar înainte de a fi pus sub acuzare de DNA în Dosarul „Tabla”.

Trimis în judecată în două dosare de corupție, președintele liberal al Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a depus o declarație de avere din care i-au dispărut trei terenuri, un apartament și 150.000 de lei. Acestea erau trecute în proprietatea soției sale, Raluca Elena Alexe, de care fostul ministru al Mediului ar fi divorțat, la începutul anului trecut. În ciuda acestui fapt, Alexe a împrumutat-o pe Raluca Elena, cu suma de 185.000 de lei, chiar dacă politicianul este dator cu divere sume mult mai mari de bani către mai multe persoane fizice sau bănci comerciale.

Mai departe, în urmă cu câțiva ani, găsim și exemplul lui Relu Fenechiu care a făcut un partaj al averii cu soția pentru a-și pune la adăpost agoniseala. De la fostul baron liberal, statul nu a reușit nici la ani de zile de la condamnare să recupereze mare parte din prejudiciile imputate acestuia.

Tudor LEAHU

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here