Soluţie inedită pentru deszăpezirea Bucureştiului

Capitala este sufocată de maşini şi asta o simt pe pielea lor nu numai bucureştenii de rând, dar şi autorităţile care trebuie să scape acum de munţii de zăpadă. Autoturismele ascunse de omăt sunt, de cele mai multe ori, obstacole pentru utilajele de deszăpezire. Aşa că primarii au fost nevoiţi să caute soluţii. Semnalul l-a dat chiar primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a anunţat că maşinile lăsate aiurea în intersecţii vor fi ridicate.

Primarului Sectorului 6, Gabriel Mutu, a venit cu o ideea mai bună. A anunţat că mai multe Mall-uri şi Hipermarke-turi din sector au acceptat să pună la dispoziţia şoferilor propriile parcări, pentru ca bulevardele să fie eliberate pentru o deszapezire eficientă. Ideea i-a inspirat şi pe alţi primari. Însă aceştia avertizează că parcările nu pot fi utilizate în orice condiţii. Astfel, zilele acestea este permisă parcarea liberă în mall-uri şi hipermarket-uri doar pe timpul nopţii, când utilajele primăriilor acţionează la capacitate maximă. După ora 10.00 dimineaţa, şoferi care uită să-şi ia maşinile vor fi taxaţi la tarifele stabilite de fiecare mall în parte.

În sprijinul municipalităţii

Primii care au urmat exemplul Primăriei Sectorului 6 au fost edilii din sectorul 2. Pe raza acestui sector funcţionează numeroase Mall-uri şi hipermarket-uri, ale căror parcări totalizează câteva zeci de mii de locuri pentru maşini. Mai mulţi operatori economici au acceptat să-şi pună la dispoziţie parcările.

„Primăria Sectorului 2 a solicitat sprijinul hipermarketurilor pentru punerea la dispoziţie a parcărilor. Până în acest moment, au acceptat să ne ajute Carrfour Colentina, care oferă aproximativ 500 de locuri de parcare, Mall Veranda, de lângă Piaţa Obor, şi mai avem Stadionul Naţional – inelul de jur împrejurul stadionului. Astea sunt în momentul de faţă, dar în continuare se poartă discuţii şi cu alţi operatori economici, sunt discuţii cu cei de la Cora Pantelimon şi cu cei de la Mega Mall, de la Electroaparataj. Se poate parca gratis în aceste locaţii numai pe timpul nopţii. Interesul nostru este noaptea, ca să putem să umblăm cu utilajele“, a explicat, pentru „Adevărul“, Anatol Albu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 2.

Potrivit acestuia, toate utilajele primăriei sunt scoase în stradă. „Acţionăm cu toate utilajele disponibile, până acum s-au ridicat circa 30.000 de tone de zăpadă de pe străzile sectorului 2, zăpadă care a fost depozitată pe Şoseaua Petricani, într-un loc amenjat special“, a mai spus Anatol Albu.

Cum se deszăpezeşte în sectorul 5

La sectorul 5, condus de Daniel Florea, încă nu s-a bătut palma cu niciun hipermarket. „Spre deosebire de sectorul 6, care este populat generos de hipermarketuri, cu parcări foarte mari, pe raza sectorului 5 sunt puţine astfel de magazine. Avem doar Liberty Center şi Mall-ul Vulcan. Sunt discuţii cu acestea“, s-a scuzat un reprezentant al Primăriei Sectorului 5.

Dacă ne luăm după spusele primarului Florea, deszăpezirea merge foarte bine în sectorul 5. Astfel, ADP sector 5 a scos pe străzile secundare 34 de utilaje, respectiv, cinci tractoare cu plug şi remorcă, trei autocamioane cu plug şi remorcă, două încărcătoare frontale şi 24 de freze pentru trotuare.

Primăria Sectorului 5 are în stocuri 1.470 tone de sare şi 638 tone clorură de calciu, care vor fi împrăştiate pe străzi. Cei 150 de lucrători ai ADP sector 5 acţionează permanent, fiind organizaţi în trei schimburi.

Sociolog: Lumea nu e absurdă, înţelege că sunt dificultăţi

Sociologul Alfred Bulai afirmă că măsura eliberării bulevardelor pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire este bună şi că oamenii înţeleg aceste constrângeri. „Percepţia este bună, în sensul în care lumea nu e absurdă, înţelege că sunt dificultăţi şi că maşinile trebuie luate de pe bulevarde pentru a facilita intervenţia utilajelor. Dacă ar fi să comparăm cu ultimii ani în Capitală, când în primele două zile de ninsoare utilajele nu erau scoase pe stradă, acum nu au mai fost astfel de probleme. E primul an al acestor primari, dar lucrurile au stat mai bine ca în alţi ani. Dacă stai la bloc, sigur eşti nemulţumit că nu a fost scoasă toată zăpada de pe străduţe, dar pe bulevarde s-a circulat bine“, a explicat Alfred Bulai.

Eliberarea bulevardelor nu este însă o măsură sificientă, afirmă socilogul, fiind nevoie şi de politici publice adecvate. Astfel, populaţia ar trebui să fie motivată să sprijine eforturile autorităţilor.

„Este nevoie şi de măsuri de politică publică. Eu nu înţeleg de ce, de exemplu, elevii nu pot face muncă voluntară, să dea zăpada de pe trotuarele de lângă şcoli. Ar fi fost onorant pentru elevi, aşa se formează spiritul civic. Avem nevoie de modele culturale. Cei de la ţară, chair şi la 80 de ani, ies să dea zăpada, pentru că nu o dă nimeni. În mediul urban trebuie implemtat acelaşi mecanism. Nu e nimic aberant. Avem lege care ne obligă să ne dăm zapada din faţa casei, dar mecanismul nu e foarte clar. Blocurile sunt unele lângă altele şi trebuie să ştie fiecare ce să cureţe. Nu ajunge să spui aşa în general“, a mai spus sociologul.

Sectorul 6, campionul parcărilor

Încă de luni, Primăria Sectorului 6 a informat proprietarii de autovehicule că până joi îşi pot lăsa maşinile în parcările acoperite ale marilor centre comerciale din sector: Cora Lujerului, Plaza România, Auchan Drumul Taberei şi Auchan Constructorilor. De asemenea, la AFI Palace Cotroceni, şoferii pot ocupa locuri în parcarea acoperită, în intervalul orar 22.00 – 10.00. În acest caz, pe timpul zilei, locurile de parcare trebuie eliberate pentru a permite accesul clienţilor. În caz contrar, administratorii parcării vor aplica tarifele standard. Primăria Sectorului 6 a reuşit, ieri, să mai convingă două hipermarketuri să-şi pună la dispoziţie parcările pentru eliberarea arterelor de maşini. Este vorba despre Auchan Militari şi Kaufland Valea Oltului, care urmează să pună la dispoziţia şoferilor parcările acoperite.

„Suntem încântaţi de faptul că hypermarket-urile ne contactează şi se oferă să ne sprijine în demersul nostru de a identifica locuri alternative de parcare pentru şoferii din Sectorul 6, în această perioadă dificilă. Îi aşteptăm alături de noi pe toţi cei care vor să se implice în crearea unei stări de normalitate în comunitatea noastră“, a declarat primarul Gabriel Mutu. Acesta a lansat, de asemenea, un apel către şoferi să lase în parbriz un număr de telefon unde pot fi contactaţi în caz de urgenţă şi să respecte intervalul orar stabilit pentru staţionare în parcările marilor centre comerciale. 

Maşinile care blochează traficul vor fi ridicate

Primarul general al Capitalei a anunţat, luni, noi măsuri menite să uşureze intervenţia utilajelor de deszăpezire. Vizaţi de deciziile edilului sunt şoferii tupeişti care îşi lasă maşinile aiurea, blocând arterele importante. Concret, maşinile care blochează mijloacele de transport vor fi ridicate de o platformă a Administraţiei Străzilor.


 

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here