Soclul catargului din Podu Roș se prăbușește. Alți bani, altă distracție: lucrarea a costat 200.000 de euro, dar a ieșit din garanție

Plăcile de granit de pe soclul catargului din Podu Roș s-au desprins, deși lucrarea a fost finalizată abia cu cinci ani în urmă și a costat 200.000 de euro @ La începutul lunii septembrie, o echipă de la firma primăriei, Servicii Publice SA, a efectuat reparații, dar granitul s-a desprins și a căzut din nou @ Termenul de garanție a lucrării a fost depășit și prin urmare, Primăria Iași trebuie să plătească alți bani pentru reparații @ În 2018, când a fost construit soclul, s-a lucrat prost și s-au folosit materiale ieftine, dar primăria a recepționat și a plătit lucrarea care a avut un cost exorbitant @ 7IAȘI a însoțit un expert tehnic care inspectat la fața locului porțiunile de pe care s-a desprins granitul @ „Faptul că adezivul a rămas pe soclu, arată că procesul tehnologic a fost unul greșit, materialele folosite au fost nepotrivite, dar și lipsite de calitate”, este opinia specialistului @ Chirica a vrut cel mai înalt drapel din țară, dar recordul stabilit a fost altul: cel mai scump catarg @ Inițial, lucrarea a fost evaluată la 410.000 lei, dar primarul Mihai Chirica a invocat aspecte neprevăzute apărute în timpul săpăturilor, iar costurile au fost majorare la peste 800.000 de lei

„Catargul lui Chirica” din Podu Roș, așa cum edificiul a fost botezat de presă, a devenit cunoscut în toată țara din cauza costurilor exorbitante suportate de Primăria Iași pentru amenajarea soclului. 200.000 de euro a costat lucrarea, deși inițial fuseseră estimate cheltuieli de doar 410.000 lei.

La distanță de doar cinci ani de la inaugurarea cu tam-tam, iese la iveală faptul că lucrările au fost executate în bătaie de joc. Multe dintre plăcile de granit cu care a fost îmbrăcat soclul catargului înalt de 41 de metri s-au desprins, urmele prăbușirii arătând că firma care a efectuat lucrarea nu a respectat procesul tehnologic și că a folosit materiale necorespunzătoare.

De râsu-plânsu: primăria a reparat, dar granitul a căzut din nou după câteva zile

Modul în care Primăria Iași a încercat să rezolve problemele apărute la soclul catargului din Podu Roș a fost hilar, dar și costisitor în același timp. În urmă cu aproximativ trei săptămâni, în parcul de peste drum de Sala Polivalentă au fost trimise echipe de muncitori de la firma primăriei, Servicii Publice SA. Intervenția acestora nu a fost una încununată de succes, deoarece, peste doar câteva zile, plăcile de granit înlocuite de către muncitorii primăriei au căzut.

Alți bani, altă distracție! Varianta încredințării unui nou contract către o firmă de construcții rămâne în opinia oficialilor municipalității singura soluție pentru repararea soclului.  Însă, paguba este și mai mare, deoarece termenul de garanție oferit de constructor a fost depășit, ceea ce înseamnă că reparațiile trebuie suportate tot din bugetul Primăriei Iași.

„Se cunoaște situația. Am luat legătura cu firma care a executat lucrarea. Într-adevăr, lucrarea este ieșită din garanție, iar reparațiile trebuie plătite. Dacă nu vom găsi disponibilitate, vom apela la altă firmă”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Verdictul expertului: s-a lucrat prost și s-au folosit materiale ifetine

7IAȘI a solicitat părerea unui expert tehnic, iar acesta a acceptat să formuleze o opinie doar după ce a vizionat în teren cum arată soclul catragului din Podu Roș. Acesta a ajuns la concluzia că au fost efectuate greșeli de manoperă și că prăbușirea plăcilor de granit după doar cinci ani de la recepție are printre cauze și folosirea materialelor ieftine, care nu sunt destinate lucrărilor de construcții la exetrior.

„Faptul că adezivul a rămas pe soclu, arată că procesul tehnologic a fost unul greșit, materialele folosite au fost nepotrivite, dar și lipsite de calitate. Un adeziv de exterior, care să reziste în special la umezeală, îngheț și dezgheț, costă de trei sau patru ori mai mult decât un adeziv de interior. Ori aici s-a lucrat cum lucrează un „nea Fănică” la pus gresie și faianță în casă. Repet, este clar că nu au fost respectați pașii tehnologici. Suprafața nu a fost amorsată. Tot adezivul a rămas pe soclu pentru că nu a făcut priză cu plăcile de granit. Aici este vorba despre o construcție expusă la intemperii, de aceea trebuie să se respecte pașii din procesul tehnologic”, a spus specialistul consultat de 7IAȘI.

Recordul lui Chirica: cel mai scump catarg din țară

Dorința primarului Mihai Chirica de a ridica la Iași cel mai înalt drapel din țară nu s-a concretizat sub forma unui record omologat. A stabilit însă o altă performanță greu de egalat: cel mai scump catarg din țară. Anunțul făcut de primar la finalizarea lucrărilor a fost lipsit de vreo referire la costuri, dar în stilu-i carcateristic, a fost ținitit spre coarda sensibilă și naționalistă a publicului ieșean: „Trebuie să facem tot ce ne stă în putință, cu toată forța, cu toată energia noastră, ca pentru încă 100 de ani să garantăm generațiilor care vin că tricolorul va rămâne arborat pe pământul românesc.”

În ședința Consiliului Local din iunie 2018, când a fost aprobată dublarea cheltuielilor pentru amenjarea edificiului, Mihai Chirica a luptat pentru cauza eșafodului pe care și-au găsit sfârșitul 200.000 de euro din banii ieșenilor.

„Săpătura generală a descoperit reţele de canalizare abandonate. Când s-a declanşat săpătura, s-a găsit şi reţea de canalizare care inunda, era plină cu apă, toată incinta. Multe dintre investiţiile care s-au făcut de-a lungul timpului, recent vorbind, toată zona pe care noi am construit a fost cu case. Zona construită, nouă, a presupus iniţierea altor trasee de canalizare şi multe dintre ele au fost construite în lungul străzii Splai Bahlui, celelalte au fost abandonate, inundate, lucru care ne creează în continuare surprize”, a susţinut primarul Mihai Chirica, într-o intervenţie în plen, conform adevarul.ro.

Contractul pentru realizarea construcției din Podu Roș a fost încredințată firmei Tar MV SRL și a presupus realizarea unei fundații pe piloți forați și cu radier. Catargul are o înălțime de 41 de metri, cu un drapel cu dimensiuni de 9/6 metri, realizat dintr-un material special. Soclul a fost acoperit cu granit roșu „santiago”.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here