Câțiva ieșeni care au plătit pentru apartamente înr-un bloc din Moara de Vânt s-au trezit prizonieri ai unei situații fără ieșire @ Dezvoltatorul nu poate intabula apartamentele pentru că a construit blocul cu autorizație pentru locuință individuală, iar fosta soție a acestuia cere jumătate din terenul pe care s-a edificat clădirea @ Terenul a fost vândut de soții Ionel Daniel și Elena Tănasă către firma Ozon Residence la care doar primul dintre aceștia era unic acționar și asociat @ Între timp Tănasă a divorțat și, pentru că nu și-a primit banii, fosta soție cere desființarea contractului
Coșmarul clienților ”dezvoltatorului” imobiliar Ionuț Daniel Tănasă pare să fie fără sfârșit. După ce în urmă cu doar două luni au aflat că nu pot fi încheiate contractele de vânzare cumpărare pentru apartamentele care le-au achitat deja deoarece societatea Ozon Residence nu deținea autorizație pentru construirea unui bloc, ieșenii care au căzut în plasa lui Tănasă au primit o nouă lovitură. Terenul de 1.040 mp din Moara de Vânt pe care a fost edificat blocul de către Ozon Residence nu a fost achitat, iar unul dintre vechii proprietari cere desființarea contractului de vânzare cumpărare în instanță. Terenul cu pricina a fost cumpărat de Ionuț Daniel Tănasă împreună cu soția sa, Elena, în anul 2016, ambii deținând cote egale. Doi ani mai târziu, terenul a fost vândut firmei Ozon Residence Construct SRL, societate la care Ionuț Daniel Tănasă este asociat unic și administrator. Prețul tranzacției a fost stabilit la 350.000 euro, banii urmând să fie achitați până cel târziu la data de 17.10.2020. Conform contractului, cei 350.000 euro trebuiau să fie virați de către Ozon Residence în contul soției lui Tănasădeschis la Raiffeisen Bank. În decembrie 2019, Elena Tănasă deschide procedura divorțului față de soțul ei, iar în iulie 2020 căsătoria este oficial desfăcută.
Fosta soție vrea terenul înapoi
Până la termenul limită de 17 octombrie 2020, firma lui Tănasă nu virează cei 350.000 euro în contul fostei soții, așa că Elena Tănasă a cerut în instanță rezoluțiunea contractului de vânzare cumpărare și repunerea părților în situația anterioară. Astfel, blocul ilegal al lui Tănasă rămâne și fără terenul de sub el.
„Prin contractul de vânzare cumpărare autentificat sub numărul 12215/17.10.2018 de către notar public Coste Alexandru Dan, subsemnata Tănasă Elena și pârâtul Ionuț Daniel Tănasă (la acel moment căsătoriți, iar în prezent divorțați) au vândut către pârâta Ozon Residence Construct SRL suprafețele de teren identificate mai sus, contra prețului de 350.000 euro, sumă care trebuia achitată până la data de 17.10.2020 în contul bancar al subsemnatei. Întrucât până la termenul convenit prin contract, respectiv 17.10.2020 pârâta Ozon Residence Construct SRL nu a efectuat plata prețului de 350.000 euro, împrejurare dovedită cu extrasul de cont emis de către bancă la data de 21,20.2020, solicităm instanței pronunțarea rezoluțiunii contractului de vânzare cumpărare cu consecința repunerii părților în situația anterioară, constând în redobândirea de către subsemnata, în coproprietate cu pârâtul Ionuț Daniel Tănasă, a dreptului de proprietate asupra suprafețelor de teren menționate mai sus”, se arată în cererea de chemare în judecată depusă la instanță de către fosta soție a dezvoltatorului țepar.
Dacă înstanța va admite cererea formulată de Elena Tănasă, situația cumpărătorii apartamentelor edificate de Ozon Residence se complică și mai mult. Adică, chiar dacă vor intra în posesia apartamentelor promise, cumpărătorii nu vor putea avea acces fizic la ele întrucât terenul și calea de acces aparține altor proprietari decât firmei care le-a vândut imobilele.Chiar dacă dezvoltatorul va rezolva problema autorizației de construire și a intrării în legalitate, contractele de vânzare cumpărare nu vor putea fi perfectate fără acordul proprietarului terenului.
Clienți înșelați
Firma Ozon Residence Construct SRL, deținută de Ionuț Daniel Tănasă, a ridicat pe ternul din Moara de Vânt o clădire pe trei niveluri (D+P+M) cu o suprafață totală construită de 961 mp. Tănasă a obținut în decembrie 2016 autorizația de construire nr. 1243 pentru o locuință individuală dispusă pe trei niveluri demisol, parter și etaj și cu o amprentă la sol de 320 mp. Deși autorizația și toată documentația urbanistică care a stat la bază prevede edificarea unei locuințe individuale, Tănasă a construit un bloc în toată regula. Anunțurile de promovare a ofertei imobiliare din blocul din Moara de Vânt au fost postate pe site-urile de specialitate încă din stadiul de șantier. Dezvoltatorul promitea apartamente de 55 mp la prețul de 55.000 euro. Clienții nu au întârziat să apară și, după ce au achitat avansuri consistente, au semnat cu dezvoltatorul antecontracte de vânzare cumpărare.Conform extraselor de carte funciară, au fost autentificate de către notar mai multe promisiuni de vânzare în care dezvoltatorul se angaja să predea apartamentele viitorilor proprietari în anul 2019. Deși știa că nu deține autorizație pentru construirea unui bloc, Tănasă a continuat să mintă clienții și să încaseze bani sub promisiunea vânzării de apartamente.Termenul inițial nu a fost respectat, dezvoltatorul amânând predarea apartamentelor și încjeierea contractelor de vânzarepână la data de 26 august 2020.
Procedură ilegală
Pe 5 decembrie 2019, firma Ozon Residence Construct SRL a reușit să obțină de la Primăria Iași „procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor”, iar în aprilie 2020 „certificatul de atestare a edificării construcției”. Însă, ambele documente emise de municipalitate sunt pentru o clădire cu destinația „locuință individiuală” și nu pentru un bloc cu apartamente. Ceea ce face imposibilă perfectarea contractelor de vânzare cumpărare, clienții neputând să intre în posesia bunurilor pentru care au plătit. În disperare de cauză, firma care a ridicat blocul încearcă un artifciu și demarează procedurile pentru realizarea unui PUZ în vederea apartamentării clădirii. Primăria Iași ucide din fașă proiectul dezvoltatorului.Printr-un certificat de urbanism emis în mai 2021, Primăria anunță constructorul că procedura solicitată esteilegală. „Apartamentare imobil existent în 15 unități individuale – solicitare respinsă întrucât contravine prevederilor PUZ aprobat cu HCL nr.315/20.12.2013 și AC nr. 1243/13.12.2016”, se arată în certificatul de urbanism emis la solicitarea firmei Ozon Residence Construct SRL.
Rareș Neamțu