Procesul deschis de fosta conducere a Prefecturii Iași și de locatarii din zona Esplanada Oancea pentru anularea PUZ-ului care permite unui dezvoltator să ridice în zonă un turn cu 11 etaje pe un spațiu verde s-a încheiat înainte să se judece @ Completul de judecată de la Tribunalul Iași a decis că cererea de chemare în judecată a fost introdusă prea târziu și că a intervenit prescripția @ Ieșenii din Tătărași și fostul prefect sunt revoltați de decizia instanței @ „Dreptul de a ataca în instanță hotărârea de către Prefectură nu era prescris tocmai pentru că atunci ni s-a adus la cunoștință acel fapt. Prefectura a fost sesizață la acea vreme de comiterea unor ilegalități, iar noi ca reprezentanți ai statului am făcut demersurile conform obligațiilor ce ne revin.” a declarat fostul prefect Marian Șerbescu
Tribunalul Iași a pronunțat marți seara o primă sentință în dosarul PUZ-ului de pe Esplanada Oancea. Judecătorii au respins cererile Prefecturii Iași și a Asociațiilor de Proprietari din Oancea de anulare a PUZ-ului Art Residence pe motiv că dreptul de a ataca hotărârea s-a prescris. Dosarul nu a fost judecat pe fond, Art Residence câștigând ca urmare a admiterii unei excepții, după ce judecătorii au amânat de patru ori pronunțarea unei sentințe.
”Admite excepţia prescripţiei cererii formulate în dosarul nr. 508/99/2019, invocată de pârâta SC Art Residence Development SRL. Respinge cererea formulată de reclamantele Asociaţia de locatari PT1 Oancea şi Asociaţia de Proprietari bl. 354, sc. B, în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Iași, Consiliul Local al mun. Iași, ambii cu sediul în mun. Iași şi SC Art Residence Development SRL, ca prescrisă. Admite excepţia prescripţiei cererii formulate în dosarul conexat nr. 3353/99/2019, invocată de pârâta SC Art Residence Development SRL. Respinge cererea formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Iași, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al mun. Iași şi SC Art Residence Development SRL, ca prescrisă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.” se precizează în minuta sentinței publicată pe site-ul instanței.
Vecinii sunt dezarmați
Reprezentanții asociațiilor de proprietari din zona Esplanadei spun că decizia instanței este una eronată și că vor ataca sentința dată de judecătorii de la Tribunalul Iași. Potrivit acestora, judecătorii au interpretat în mod greșit termenul de prescripție în privința atacării PUZ-ului companiei Art Residence. Reprezentanții asociațiilor susțin faptul că, hotărârile de Consiliu Local prin care se aprobă Planuri Urbanistice Zonale sunt documente cu caracter normativ și astfel nu au termen de prescripție în ceea ce privește atacarea în instanță. Părerea completului de judecată a fost că hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobat PUZ-ul de pe Esplanada Oancea este una cu caracter individual, administrativ, și prin urmare are un termen de prescripție de 6 luni de la data la care cele două asociații au luat la cunoștință. Reprezentanții asociațiilor se tem că decizia instanței va netezi drumul dezvoltatorului spre a distruge Esplanada Oancea.
Fostul prefect: „termenul de prescripție nu s-a scurs”
Fostul prefect, Marian Șerbescu, cel care a atacat PUZ-ul din Oancea spune că, chiar dacă se ia în calcul prescriptibilitatea documentului, data de la care se calculează scurgerea termenului de prescripție este cea la care Prefectura a luat la cunoștință despre adoptarea ilegală a hotărârii de Consiliu Local.
”Există mai multe interpretări privind prescripția dreptului de a ataca o hotărâre de Consiliu Local. Prefectura a fost sesizată de Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la adoptarea ilegală a unui Plan Urbanistic Zonal printr-o hotărâre de Consiliu Local, fiind înaintat un raport de control în care au fost menționate prevederile legislative încălcate. Împreună cu juriștii de la Prefectura Iași am analizat speța și am considerat că termenul în care se poate promova o acțiune în instanță curge de la data la care ISC ne-a comunicat raportul de control prin care erau sesizate aspectele de nelegalitate constatate. Nu cunosc dacă acțiunea asociațiilor de proprietari a fost făcută în termenul legal, dar dreptul de a ataca în instanță hotărârea de către Prefectură nu era prescris tocmai pentru că atunci ni s-a adus la cunoștință acel fapt. Prefectura a fost sesizață la acea vreme de comiterea unor ilegalități, iar noi ca reprezentanți ai statului am făcut demersurile conform obligațiilor ce ne revin.” a declarat fostul prefect Marian Șerbescu.