Sisteme Inovative pentru Muncă-SIM, la Universitatea „Petre Andrei”, din Iași

Centrul de Dezvoltare Socială lansează luni, 7 aprilie 2014, proiectul „Sisteme Inovative pentru Muncă” – SIM, ora 10, în Sala Senat (etajul 1) a Universității „Petre Andrei” din Iași, str. Str Ghica Vodă, nr 13.

 

SIM va crește șansele de ocupare și va conduce la îmbunătățirea calității vietii pentru minim 270 persoane din regiunea Nord Est (şomeri, inclusiv şomeri de lungă durată, persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă), prin intermediul oportunităţilor oferite de noile tehnologii informatice de telecomunicaţii (telemuncă) şi a cursurilor de formare.

 

Aşadar, proiectul SIM are în vedere câteva grupuri de persoane pentru care găsirea unui loc de muncă reprezintă o problemă deosebită, dar şi alte persoane în căutarea unui loc de muncă, pentru care distanţa reprezintă principalul impediment în angajare.

 

Prin SIM se doreşte crearea şi punerea în funcţiune în regiunea Nord Est a două telecentre, după modelul partenerului din Italia, consilierea şi orientarea profesională a grupului ţintă, formarea profesională în câteva domenii de interes, dar şi medierea în vederea plasării pe piaţa muncii a minim 12% din grupul ţintă al proiectului.

 

Noutatea proiectului constă în aducerea în atenţie a conceptului de „telemuncă” având drept echivalent în mentalul românesc – „munca la domiciliu”, practicat în UE ca variantă de optimizare a costurilor angajatorului şi a prestaţiei angajatului.

 

Telemunca este un sistem de lucru readus în atenţie mai ales datorită dezvoltării accelerate a tehnologiilor IT, ce le permite angajaţilor să lucreze de oriunde, fără a fi legaţi de prezenţa zilnică la un birou.

 

Deşi nu este recunoscut prin legislația românească actuală, conform unui studiu al HR Club, 27% dintre firmele din România le permit angajaţilor să lucreze de acasă. În UE telemunca este utilizată frecvent, spre exemplu  în Franţa, unde numărul angajaţilor care lucrează de la distanță este de 17 %.

 

SIM este un proiect  implementat de Centrul de Dezvoltare Socială, pe o durată de 18 luni, în parteneriat cu Fundaţia „Alături de Voi” România, Asociația SOCIUS şi INFOR Italia şi cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5., DMI 5.1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here