Încă de la lansare, Silk District a fost prezentat de investitori ca fiind un proiect de tip brownfield. Aparent nou pentru ieșeni, conceptul de dezvoltare brownfield este deja o carte de vizită pentru investitorul Prime Kapital. Chiar dacă în Iași au existat proiecte de tip browfield, la o scară mai mică, investiția de 200 milioane euro a celor de la Prime Kapital devine un reper atât din punct de vedere a valorii proiectului cât și a suprafeței de teren regenerate și redate comunității.
Ce este un proiect imobiliar de tip ”brownfield”?
Conceptul de ”brownfield” își are originea în Statele Unite ale Americii unde, în ultimile decade ale secolului 20, a luat amploare fenomenul de transformare a platformelor industriale în zone comerciale și rezidențiale. Multe dintre proprietățile industriale fuseseră abandonate din cauza poluării excesive sau a ineficienței economice cauzate de progresul tehnic, astfel că activitățile au fost relocate sau chiar au dat faliment. Fabricile abandonate din interiorul orașelor deveniseră o problemă atât din punct de vedere estetic cât și din punct de vedere al poluării mediului. Astfel, au apărut oportunitățile de regenerare urbană prin proiecte de dezvoltare imobiliară pe care americanii au denumit-o generic ”reciclarea terenurilor”.
Proiectele browfield, o afacere win-win
Conceptul a evoluat și a fost perfecționat în timp, devenind a afacere ”win-win” pentru comunitate și investitor. Toate părțile câștigă, nimeni nu pierde. Dezvoltările brownfield au în vedere reintroducerea unor zone abandonate în circuitul orașului, eliminându-se astfel o sursă continuă de poluare a mediului. Pentru dezvoltator, construcția unui proiect pe un teren brownfield este mai costisitoare, deoarece generează costuri suplimentare cu demolarea structurilor existente, efectuarea de studii de mediu, ecologizarea terenului și eliminarea deșeurilor specifice unei platforme industriale. Totodată, investitorul pierde un timp mai mare necesar implementării procedurilor de dinaintea începerii construcției propriu-zise, ceea ce în afaceri înseamnă costuri suplimentare. Evident că există și avantaje pentru investitor, acesta beneficiind de un teren plasat de regulă într-o zonă centrală sau semi-centrală a orașului, cu rețele de transport deja dezvoltate și ușor accesibile și cu rețelele de utilități calibrate corespunzător. Comunitatea locală câștigă în primul rând prin dispariția ruinelor dezolante care afectau atât din punct de vedere estetic cât și al sănătății mediului. Orașul primește un impuls consistent prin revitalizarea economică a zonei prin creșterea interesului investițional în afaceri similare sau conexe, dar și prin creșterea valorii proprietăților, ceea ce se traduce în venituri crescute pentru bugetul local al comunității. Calitatea vieții se îmbunătățește, crește nivelul de trai și atractivitatea orașului atât pentru investiții cât și ca mediu pentru locuit.
Silk District, cartier fără mașini
Majoritatea proiectelor de investiții ale Prime Kapital în România sunt dezvoltări de regenerare urbană, însă Silk District este perla coroanei. Investitorul introduce o idee inovativă pentru Iași prin conceptul de cartier ecologic. Este un concept de cartier modern, prietenos cu mediul şi care nu risipeşte resurse. Silk District va fi un cartier „car-free“, oferind un mediu lipsit de aglomeraţie şi de autoturisme. Silk District va susţine conceptul de cartier ecologic, transportul în comun, mersul pe bicicletă şi pe jos, precum şi utilizarea maşinilor electrice, punând la dispoziţie infrastructura necesară, bine conectată la cea existentă.
Fiid vorba de un proiect brownfield, Prime Kapital va transforma un colos din beton într-o zonă verde. La Silk District nu se taie copaci, ci se plantează. Pădurea urbană Silk District va avea circa 1.400 de arbori. Prin crearea de parcuri şi spaţii verzi, cu o combinație bogată de diverse plante, proiectul va crea un ecosistem natural, va reduce costul energiei şi va oferi rezidenţilor condiţii optime. Din cele aproximativ zece hectare de teren pe care se întinde Silk District, 40.000 m2 sunt dedicați zonelor verzi, aleilor, spațiilor de joacă și de recreere, fiind totodată cel mai mare parc rezidențial din Iași creat de la zero.