Siguranța și stabilitatea blocurilor Copou Garden Residence, garantată de teste de laborator ale materialelor și  de către specialiști

În cei aproape patru ani de când este început șantierul de la Copou Garden Residence, au fost implementate mai multe măsuri pentru monitorizarea și verificarea calității construcției. Dezvoltatorul a încheiat contracte cu două laboratoare independente pentru încercări materiale care au ca scop verificarea calității materialelor utilizate la construirea celor 7 blocuri ale complexului Copou Garden Residence. Astfel, pe parcursul execuției, au fost prelevate probe de beton de la fiecare turnare efectuată în șantier și probe de la fiecare tranșă de oțel folosită pentru armăturile structurii de rezistență. „În fiecare etapă a construcției au avut alături colegii specialiști care au verificat calitatea și conformitatea execuției. De asemenea, au fost luate probe de materiale pentru a se verifica calitatea acestora. La fiecare turnare de placă sau de stâlpi s-au repetat aceleași proceduri pentru a ne asigura de o execuție corectă”, spune dirigintele de șantier Gabriel Ghercă. În același timp, la Copou Garden Residence există un program de monitorizare a tasării clădirilor. Ce presupune acesta? Expertul angajat de dezvoltator monitorizează dacă există deplasări ale fundației și ale clădirilor. Există cazuri în care pământul se tasează sau alunecă sub greutatea clădirilor construite și astfel, acele imobile se scufundă sau se deplasează. La Copou Garden Residence se efectuează măsurători lunare cu privire la tasări, iar în cele 40 de luni de când se lucrează la edificarea clădirilor nu există nicio problemă în această privință.

Evenimentele tragice din Turcia, precum și recentul cutremur din Oltenia, au generat în rândul cetățenilor un val de neliniște cu privire la siguranța imobilelor în care locuiesc. Fiecare dintre noi s-a gândit, măcar o dată, dacă blocul sau casa în care locuim va rezista unui cutremur mai puternic. Știm foarte bine că în Iași există clădiri construite înainte de cutremurul din 1977 a căror siguranță prezintă mari semne de întrebare. La fel de bine este cunoscut faptul că multe clădiri construite după 1977 prezintă un grad mai mare de siguranță, însă clădirile nu au fost expertizate pentru a se cunoaște cu exactitate gradul de rezistență la un cutremur. După 1990, normativele privind siguranța imobilelor în cazul unor cutremure au fost actualizate în mod permanent și au fost introduse noi reguli pentru creșterea rezistenței clădirilor. De aceea, blocurile noi prezintă un grad de siguranță mai ridicat în fața unor cutremure puternice.

Unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori din Iași dă asigurări că imobilele pe care le-a construit sunt mult mai sigure decât majoritatea blocurilor existente în Iași.

Toate proiectele pe care le-am realizat au în spate munca a multor specialiști în domeniul construcțiilor. De la proiectanți, experți și până la constructori și diriginți de șantier, toți și-au pus cunoștințele și expertiza în valoare pentru a realiza construcții care să ofere un grad sporit de siguranță pentru clienți. Nu s-a făcut rabat de la calitatea materialelor sau de la tehnologiile de ultimă generație, chiar dacă acestea au însemnat un cost mai ridicat. Primordial au fost calitatea, rezistența, siguranța și nu profitul. De exemplu, la proiectul aflat acum în construcție în Aleea Sadoveanu avem o armată de specialiști care urmăresc respectarea proiectului, calitatea materialelor și calitatea execuției. Avem zeci de verificări din partea instituțiilor pe fiecare fază determinantă a proiectului care confirmă că la Copou Garden Residence avem un proiect impecabil din punct de vedere al execuției”, spune Daniel Niculiță, dezvoltatorul proiectului Copou Garden Residence.

Verificarea calității materialelor

În cei aproape patru ani de când este început șantierul de la Copou Garden Residence au fost implementate mai multe măsuri pentru monitorizarea și verificarea calității construcției. Dezvoltatorul a încheiat contracte cu două laboratoare independente pentru încercări materiale care au ca scop verificarea calității materialelor utilizate la construirea celor 7 blocuri ale complexului Copou Garden Residence. Astfel, pe parcursul execuției, au fost prelevate probe de beton de la fiecare turnare efectuată în șantier și probe de la fiecare tranșă de oțel folosită pentru armăturile structurii de rezistență. Aceste materiale au fost testate pentru a se verifica dacă ele corespund din punct de vedere calitativ și dacă au parametrii tehnici prevăzuți în proiectul de execuție.

Încă din prima etapă a execuției s-au luat măsuri pentru verificarea execuției corecte în concordanță cu proiectul tehnic. După realizarea săpăturilor și compactarea structurii de fundare au fost prelevate probe pentru a se verifica gradul de rezistență al pernei de pământ. După ce s-a obținut nivelul de compactare prevăzut în proiect, s-a trecut la realizarea fundației. În fiecare etapă a construcției au avut alături colegii specialiști care au verificat calitatea și conformitatea execuției. De asemenea, au fost luate probe de materiale pentru a se verifica calitatea acestora. La fiecare turnare de placă sau de stâlpi s-au repetat aceleași proceduri pentru a ne asigura de o execuție corectă.” spune dirigintele de șantier Gabriel Ghercă.

Program de monitorizare a tasărilor

În același timp, la Copou Garden Residence există un program de monitorizare a tasării clădirilor. Ce presupune acesta? Expertul angajat de dezvoltator monitorizează dacă există deplasări ale fundației și ale clădirilor. Există cazuri în care pământul se tasează sau alunecă sub greutatea clădirilor construite și astfel, acele imobile se scufundă sau se deplasează. La Copou Garden Residence se efectuează măsurători lunare cu privire la tasări, iar în cele 40 de luni de când se lucrează la edificarea clădirilor nu există nicio problemă în această privință. ”Măsurătorile lunare arată că nu există nicio abatere ceea ce demonstrează că lucrările structurii de fundare au fost executate corect și oferă stabilitate și siguranță clădirilor.” mai precizează Ghercă.

Calitatea execuției verificată de ISC

Calitatea lucrărilor efectuate la Copou Garden Residence este supravegheată și de către Inspectoratul de Stat în Construcții. La începutul lucrărilor, specialiștii angajați de dezvoltator împreună cu Inspectoratul de Stat în Construcții au convenit un program de urmărire a lucrărilor. Acesta presupune verificarea calității și conformității execuției în diferite etape ale construcțiilor, denumite faze determinante. Până în acest moment, ISC a desfășurat la Copou Garden Residence peste 25 de acțiuni, unele fiind controale inopinate în execuție, iar altele prezente programate la fazele determinante. Dezvoltatorul susține că rezultatele acestor controale demonstrează că toate lucrurile au fost făcute ”ca la carte”.

În cei trei ani și jumătate de când am început șantierul la Copou Garden Residence au fost nenumărate controale din partea autorităților. Și probabil, până la finalizarea lucrărilor, vor mai exista și altele. Am fost verificați în fiecare etapă de execuție și de fiecare dată am demonstrat că realizăm clădiri care respectă proiectul și care prezintă siguranță pentru viitorii locuitori. Toți clienții de la Copou Garden Residence pot să stea liniștiți pentru că aceste clădiri sunt sigure și vor rezista la cutremurele pentru care au fost proiectate. Avem cartea construcției întocmită la zi, iar oricine poate verifica tot ce am făcut până acum. Avem zeci de documente emise de experți, de entități independente sau de instituții publice care confirmă calitatea materialelor, calitatea execuției și respectarea proiectului tehnic.” a declarat Daniel Niculiță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here