Și-au făcut vocile auzite doar la depunerea jurământului: cine sunt cei mai tăcuţi senatori ai României

Peste 20% dintre senatori nu au depus în 2015 nici o interpelare sau o declaraţie politică la adresa Guvernului.

Topul tăcuţilor din Senat este dominat de vedete ale poiiticii precum Crin Antonescu sau Vasile Blaga. Însă, dincolo de câteva nume sonore, cei mai mulţi dintre aleşii fără activitate sunt necunoscuţi chiar şi pentru colegii lor.

Depunerea jurământului la începutul mandatului a fost unul dintre rarele momente în care unii dintre senatori şi-au făcut vocile auzite. Ulterior, peste 20% dintre aceştia nu au avut nici o intervenţie sau declaraţie politică de la microfonul din plen. În această situaţie au fost 34 de senatori în 2015. Campionul absolut al tăcerii a fost Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL.

Iar Crin Antonescu este în pas cu trendurile parlamentare. Nu participă decât foarte rar la şedintele Senatului şi doar atunci când sunt mize uriaşe, cum ar fi moţiunile de cenzură. Fostul lider liberal a anunţat însă că nu vrea să mai participe activ la viaţa politică.

Nici actualul copreşedinte al PNL, Vasile Baga nu a fost prea vorbăreţ. Doar patru luări de cuvânt a avut în 2015 şi a semnat împreună cu alţi colegi 9 proiecte de lege. La rândul lui, Ion Ariton, fost ministru în Guvernul Boc a cam şomat. El are o singură luare de cuvânt în şedinţa în care i s-a ridicat imunitatea pentru a fi urmărit penal în dosarul Gala Bute.

Senatorii social-democraţi sunt însă cei mai numeroşi în rândul celor inactivi. Cătălin Croitoru, Cristian Dumitrescu sau Timotei Stuparu nu au avut nevoie de nici un fel de lămuriri de la Guvern în 2015. Cei mai mulţi dintre aleşii PSD care au tăcut sunt oricum greu de găsit la serviciu. Aceştia însă riscă să nu se mai regăsească în toamnă pe listele partidului la parlamentare.

Nici celelalte grupuri parlamentare nu se pot lăuda cu senatori mai harnici. La UDMR, Marko Bela sau Verestoy Attila nu au nici un fel de declaraţii sau interpelări în tot mandatul. Acestea sunt instrumente juridice uzuale pe care le are la îndemână un parlamentar în relaţia cu Guvernul, dar pe care unii aleg să nu le utilizeze.  

 

 

(Sursa: jurnalul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here