Serialele turceşti i-au cucerit pe români, dovada că la Constanţa, de exemplu, la Centrul Cultural Turc, numărul elevilor care vor să înveţe limba turcă, s-a dublat în ultimul an.
Au vârste cuprinse între 15 şi 70 de ani şi vor să urmărească filmele fără traducere.
Claudia are 43 de ani şi a început cursurile de limba turca în urmă cu 5 luni. E la clasa de începători şi încă nu stăpâneşte conversaţia, însă reuşeşte să urmărească telenovelele fără să citească traducerea.
„E diferită faţă de limbile europene, e grea, dar devine din ce în ce mai intersantă. Încerc să nu citesc traducerea, mă uit!”, spune Claudia Vranceanu.
Moda serialelor turceşti a adus-o la cursuri şi pe o altă doamnă. Este de naţionalitate tătară, dar a reuşit să înveţe limba turca odată cu apariţia telenovelor. Are aproape doi ani de când studiază şi deja, urmăreşte serialele preferate direct la canalele turceşti: „Mă uit şi la canalele româneşti ca să văd dacă este bună traducerea.”
Cele mai multe care frecventează aceste cursuri sunt doamnele, dar în ultima perioadă şi bărbaţii au început să se înscrie.
Cursant: „Prefer să mă uit la seriale pe programele turceşti pentru că astfel nu mă influenţează traducerea.”
Profesorii spun că numărul cursanţilor a crescut simţitor în ultimele luni. Dacă anul trecut de exemplu, nu erau mai mult de 90 de elevi, acum numărul lor a ajuns la 200.
Orkan Demir, profesor de limba turca: „Suntem foarte mulţumiţi. De când se dau filme turceşti la televizor au început să vină mai mulţi cursanţi.”
Suliman Suzai, reprezentant Centrul Cultural Turc din Constanţa: „Aceste seriale prezintă anumite zone ale Turciei din partea de est. Anumite obiceiuri, anumite tradiţii din familie de asta sunt aşa de interesante.”
Pentru cursurile de limba turcă, elevi plătesc 50 de euro pe semestru. La final, obţin un atestat de cunoaştere a limbii.
Sursa: stirileprotv