Primăria Ciurea i-a oferit pe tavă unui afacerist teren pentru construcția unui complex de evenimente – sală de nunți și pensiune turistică. ISC a constat că autorizația și certificatul de urbanism au fost emise ilegal, iar Prefectura a cerut anularea acestora în instanță. Terenul se afla într-o zonă unde se pot construi locuințe, iar Primăria a autorizat fără PUZ o clădire cu altă destinație. Primarul Cătălin Lupu joacă acum pe două fronturi pentru a apară interesele „investitorului”: în instanță susține că autorizația a fost legală, iar la Primărie a inițiat un PUZ pentru intrare în legalitate. Acest ultim demers este tot ilegal. Legea interzice categoric elaborarea PUZ pentru intrarea în legalitate. Altfel spus, regulile urbanistice nu pot fi schimbate pentru cei care au încălcat legea. Primăria Ciurea a concesionat ilegal 7.000 de metri pătrați de teren firmei BNP Prest Serv SRL, controlată de omul de afaceri Vasile Tănăsucă, apropiat al primarilor PSD și abonat la contracte publice.
Caz de manual pentru procurori, la doi pași de municipiul Iași. Primăria comunei Ciurea vrea să autorizeze ilegal afacerea unui apropiat al primarului Cătălin Lupu, după ce instituțiile statului au sesizat numeroase nereguli ce au dus la concesionarea ilegală a unui teren din patrimoniul localității către afaceristul respectiv. Firma BPN Prest Serv SRL este administrată de Constantin Benejariu, iar asociat unic este Răzvan Tănăsucă, fiul lui Vasile Tănăsucă, un apropiat al primarilor PSD și abonat la contracte publice. BPN Prest Serv SRL s-a apucat de construcția unei pensiuni agro-turistice cu săli de evenimente în satul Curături, în baza a două documente emise ilegal, respective certificatul de urbanism și autorizația de construire. Pe ternul concesionat de la Primărie nu se putea construi o sală de evenimente fără aprobarea unui PUZ. Acest lucru a ieșit la iveală după un control al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), care a dispus sistarea lucrării și a cerut anularea documentelor emise ilegal. Mai mult, Prefectura Iași a atacat autorizația în instanță
Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, imediat după controlul ISC, Primăria Ciurea a inițiat un PUZ pentru ca investiția lui Tănăsucă să intre în legalitate. Primăria Ciurea a decis recent să facă o consultare publică pentru elaborarea PUZ-ului prin care terenul poate intra în intravilan, ca BPN Prest Serv SRL să-și poată vedea de afacere în continuare.
Șir de ilegalități. Primăria nu a solicitat mai multe avize
În februarie 2022, Inspectoratul de Stat în Construcții a emis un raport prin care a arătat că proiectul derulat de BPN Prest Serv SRL nu a respectat legea. ISC a constatat că toată procedura de autorizare a fost viciată și că aceasta trebuie anulată, primăria nesolicitând mai multe avize, acorduri și studii necesare prevăzute în legislație. Amplasamentul este în apropiere de o zonă de locuit și automat BNP Prest Serv SRL avea nevoie de un PUZ. Însă, Primăria l-a trecut în alt amplasament tocmai pentru a evita PUZ-ul.
„Regimul tehnic al imobilului este eronat, încadrarea amplasamentului fiind efectuată într-un alt UTR decât cel prevăzut prin PUG (se menționează UTR A1- zonă agro-industrială, dar amplasamentul se află în UTR LI 3- zonă de locuit, prin care se impunea realizarea și aprobarea unui PUZ în prealabil. Amplasamentul nu avea posibilitatea de construire prin autorizare directă, ci doar în urma elaborării unui PUZ”, se arată în raportul ISC întocmit în februarie 2022.
Deși a fost prins pe picior greșit, primarul Cătălin Lupu s-a grăbit, tot în februarie 2022, să emită un certificat de urbanism cu nr 66/15.02.2022 pentru firma lui Tănăsucă, în condițiile în care ISC arătase neregulile.
Prefectura a cerut anularea autorizației în instanță
ISC a sesizat și Prefectura Iași despre ilegalitățile de la Ciurea, însă instituția a ținut două luni la sertar dosarul până să ceară la instanță anularea documentației emise de Primăria Ciurea. Magistrații de la Tribunalul Iași au depus dosarul pe rol, cu termen în noiembrie 2022, nu înainte însă de a cere Primăriei Ciurea să vină cu explicații.
„Se va emite adresă către pârâtul comuna Ciurea pentru a comunica instanței dacă eliberarea certificatului de urbanism nr.83/13.03.2020 s-a făcut având în vedere extrasul de carte funciară pentru ambele terenuri și existența unui plan cadastral la zi. Să comunice PUG și RLU Ciurea în vigoare la data emiterii certificatului de urbanism 83/13.03.2020 li a autorizației de construire nr.174/19.11.2020 emise de primarul comunei Ciurea. Să comunice dacă amplasamentul imobilelor în litigiu este în subzona UTR LI3 cum susține reclamantul sau în zona UTR A1 cum apare pe certificatul de urbanism nr. 83 din 13/03/2020. Să comunice dacă amplasamentul imobilelor în litigiu se află în zona de protecție ce necesită pentru construire acordul Direcției Silvice, respectiv în zona de protecție drum (DJ248)”, se arată în motivarea instanței.
De remarcat este faptul că certificatul de urbanism 83 din 2020 a fot înlocuit cu certificatul nr. 66/2022 așa cum am arătat mai sus.
Primăria Ciurea insistă în ilegalități: PUZ pentru intravilan fără respectarea legii
Pe 11 octombrie 2022, Primăria Ciurea a publicat raportul de informare a publicului prin care arată că se va iniția un PUZ pentru introducerea în intravilan a terenului de 7.000 mp legat de construcția pensiunii respective. În noua documentație se arată că este vorba de o clădire cu o suprafață de 1.965 mp, cu un procent de ocupare a terenului de 28 la sută și 72 la sută teren neamenajat. În planșă apare zona UTR 3, adică cea prin care se necesită PUZ, deși în documentul inițial primăria trecuse altă zonă.
„Raport de informare a publicului privind aprobarea planului urbanistic zonal, întocmit în vederea avizării documentației elaborare PUZ+RLU, a suprafeței de 7.000 metri pătrați în vederea construirii unei pensiuni agro-turistice, sală de evenimente, accese auto, trotuare, amenajări exterioare, reclamă luminoasă pe fațade și în parcare, stâlp publicitar, împrejmuire teren, branșamente la utilități și organizare de șantier”, se arată în raportul de consultare a publicului emis de Primăria comunei Ciurea.
Proiectul inițiat de Primăria Ciurea este ilegal de la un capăt la celălalt. Art.56 (1) din Legea 350/2001, privind amenajarea teritoriului și urbanismului arată că „nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire”.
Și totuși, Primăria Ciurea a inițiat raportul de consultare, care și acesta conține inexactități. De exemplu, nu există nici un panou de informare pe terenul respectiv, așa cum se specifică în raportul cu pricina.
Primarul comunei Ciurea a refuzat să dea explicații
7IAȘI i-a solicitat primarului din Ciurea documentele cu caracter public ale noului PUZ, însă Cătălin Lupu a refuzat să le pună la dispoziție.
„Nu pot să le dau, nu e de interes public, sunt chestiuni private”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.
De la constatarea neregulilor, BPN Prest Serv SRL nu a mai făcut mare lucru la pensiunea respectivă. Beneficiarul afacerii este Vasile Tănăsucă, finul lui Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri, cel care i-a și deschis calea contractelor publice acestuia cu primăriile din județ. Numele lui Tănăsucă este legat de un dosar de evaziune fiscală estimată de ANAF la 600 mii euro. Firmele acestuia au intrat în insolvență/ faliment, iar afaceristul a mutat activitatea pe BNP Prest Serv SRL.