Justiţia sârbă a cerut oficial marţi Franţei extrădarea fostului lider al rebelilor şi fost premier kosovar Ramush Haradinaj, pe care îl suspectează de crime de război, a anunţat, la Belgrad, Ministerul Justiţiei, relatează AFP. Această solicitare provoacă o recrudescenţă a tensiunii între Belgrad şi Pristina, unde procesul de normalizare a relaţiilor cu Serbia este pus în discuţie.
Deputat şi opozant al preşedintelui Hashim Thaçi, Ramush Haradinaj se bucură de o mare popularitate în rândul a numeroşi kosovari, care îl consideră un erou al războiului de independenţă din 1998-1999 împotriva forţelor de la Belgrad. Arestat la 4 ianuarie în Franţa pe Aeroportul Bâle-Mulhouse (est) în baza unui mandat de arestare internaţional sârb, Ramush Haradinaj urmează să compară joi în faţa unui tribunal francez.
Pentru a declanşa o procedură de extrădare, care poate dura luni de zile, potrivit unei surse judiciare franceze, Serbia trebuia să ceară oficial extrădarea. ‘Am trimis această cerere, precum şi documentaţia necesară tradusă în franceză’, a indicat o sursă a Ministerului Justiţiei. Arestarea acestui fost responsabil al Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), achitat în 2008 şi 2012 de justiţia internaţională, provoacă tensiune în Kosovo, dar şi în Albania. Dar pentru Belgrad cererea de extrădare nu este fondată pe consideraţii politice, ci pe crime care îi sunt atribuite lui Ramush Haradinaj, comise împotriva unor civili în timpul conflictului din 1998-1999, conform Agerpres.
Ultimul conflict care a dezmembrat fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo s-a soldat cu 13.000 de morţi. Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, care este recunoscută de atunci de peste 110 ţări.