Ieri, Tribunalul Iași dispus sistarea lucrărilor la blocul pe care familia Găburici îl ridică în Copou, între mai multe case și în proximitatea unei clădiri monument istoric. Deși sentința este definitivă și prevede „încetarea oricăror lucrări”, vecinii de pe strada Lascăr Catargi reclamă faptul că pe șantier se lucrează în continuare.
„După cum vedeți, cu legea în mână, scrie negru pe alb de la instanta „DISPUNE INCETAREA ORICAROR LUCRARI ….” și totuși în șantier, azi dimineata la ora 7,15 SE LUCRA!!! Pe ce planeta trăim??fiecare facă ce vrea…”, susține unul dintre vecinii contestatari într-o postare pe facebook, însoțită de poze în care sunt surprinși muncitori pe schelele șantierului.
Soluția Tribunalului de sistare a lucrărilor vine după ce anterior, Judecătoria Iași a respins acțiunea deschisă de către vecinii contestatari. Sentința de „încetare a lucrărilor” este una temporară, până la soluționarea dosarului în care se cere suspendarea autorizației de construire emisă de Primăria Iași pe numele lui Ștefan Găburici, fiul fostului consilier local PMP, Violeta Găburici.
„Admite apelul (…) împotriva sentinţei civile nr.9879/30.09.2022, pronunţate de Judecătoria Iaşi, sentinţă pe care o anulează. Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, ridicată de pârât. Admite în parte cererea având ca obiect ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul Găburici Matei Ştefan. Dispune încetarea oricăror lucrări în baza Autorizaţiei de construire nr.201/06.03.2019 în favoarea beneficiarului pârât Găburici Matei Ştefan, emisă de Primăria Iaşi, până la soluţionarea definitivă a cererii din dosarul nr.23051/245/2022, aflat în prezent pe rolul Judecătoriei Iaşi”, se arată în sentința emisă joi de către Tribunal.
Casă transformată în bloc cu complicitatea Primăriei Iași
Fosta consilieră PMP deține prin intermediul fiului său, Ștefan Matei Găburici, un teren și două clădiri pe strada Lascăr Catargi nr. 58. Acestea se află în vecinătatea monumentului istoric Casa Stoicescu – Mărculescu, o clădire construită la mijlocul secolului 19.
În anul 2015, familia Găburici a realizat un PUZ pentru „ consolidare, extindere și supraînălțarea unei construcții existente”, iar patru ani mai târziu a obținut autorizație pentru o locuință individuală.
În iunie 2022, Primăria Iași a eliberat un certificat de urbanism pe numele lui Ștefan Matei Găburici pentru schimbarea destinației imobilului din casă în bloc de locuințe colective. Documentul reprezintă cheia unei afaceri cu multe zerouri, care fără complicitatea municipalității ar fi fost imposibil de realizat.
Certificatul de urbanism nr. 1187 din 17 iunie 2022 a fost eliberat pentru „Modificare proiect în curs de execuție autorizat conform AC nr. 201/2019, schimbare destinație din locuință în imobil locuințe colective, recompartimentări și refacere fațade”
Deși în PUZ se vorbea despre o extindere care presupunea realizarea unei clădiri cu parter, etaj și mansardă, autorizația din 2019 a fost emisă pentru o clădire de peste 600 metri pătrați cu subsol, parter și două etaje.
Mai precis, în 2015, Consiliul Local a aprobat hotărârea numărul 434, prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru imobilul situat la adresa strada Lascăr Catargi nr. 58. „Regim de înălțime: P+1E+M”, se arată în hotărârea prin care a fost aprobat PUZ-ul.
Autorizația a fost însă emisă în alți parametrii decât cei din PUZ, pentru un bloc în adevăratul sens al cuvântului și nu pentru o locuință individuală. „Regim de înălțime S+P+E1+E2”, este regimul de înălțime aprobat prin autorizația de construire emisă pe 6 martie 2019.